Apple vs. FBI: případ střelce nastartoval válku o šifrování telefonu

  • FBI chce po Applu prolomení ochrany útočníkova iPhonu
  • V Cupertinu se bojí precedentu a požadavku soudu nevyhoví
  • Za Apple se staví další technologičtí giganti

Na začátku loňského prosince došlo v kalifornském San Bernardinu k ozbrojenému útoku v budově sociálních služeb. Při něm manželský pár – Syed Rizwan Farook a Tashfeen Maliková – připravil o život 14 lidí a dalších 23 zranil. Ačkoliv byli oba útočníci zastřeleni na útěku, FBI dále zkoumá jejich napojení na radikální teroristické organizace, k čemuž má úřadům pomoci telefon střelce. Jenže tím je iPhone 5C s bezpečnostními funkcemi, mezi které patří i šifrování dat. 

Telefon je zabezpečený tradičním, čtyřmístným PIN kódem a po desíti neúspěšných pokusech o jeho zadání dojde k vymazání obsahu telefonu. Tomu má zabránit spolupráce Applu s vyšetřujícími orgány, nicméně ani požadavek soudu nepřesvědčil vedení společnosti k tomuto kroku. Po sílícím tlaku z několika stran proto Tim Cook vydal otevřený dopis, v němž veřejnosti objasňuje postoj Applu.

obrázek 080.jpg
Tim Cook zareagoval otevřeným dopisem na webu Applu. V něm se staví proti požadavku soudu na zpřístupnění obsahu útočníkova telefonu

Cook v něm zdůraznil úzkou spolupráci s FBI v době po útoku, kdy vyšetřovatelům poskytl všechna dostupná data, k nimž má Apple přístup. Jenže mezi ně nepatří obsah Farookova telefonu, který by mohl být pro FBI klíčovým při vyšetřování teroristického činu. Soud nyní rozhodl, že Apple musí přístup k datům zajistit, což by bylo možné jen vytvořením speciální verze systému iOS, která by postrádala některé z bezpečnostních funkcí.

A jak Cook v dopise zmínil – FBI chce po Applu něco, co ve skutečnosti nemá. Kromě toho, že by se z případu mohl stát precedens, vytvoření podobného nástroje by narušilo důvěru zákazníků a rovněž by bylo další bezpečnostní hrozbou. Podle Cooka by takový nástroj mohl ve špatných rukou posloužit k odemknutí jakéhokoliv telefonu.

iphone6-ios9-passcode-entry.jpg

Případem útočníků ze San bernardina eskaluje dlouhodobý spor mezi bezpečnostními institucemi Spojených států a technologickými společnostmi. V něm se jednoduše jedná o to, zda má větší prioritu ochrana soukromých dat zákazníků nebo národní bezpečnost. Nejen Apple, ale i Google do svých systémů zabudovaly šifrování a další prvky po roce 2013, kdy Edward Snowden odkryl mnohé praktiky bezpečnostních agentur.

Na stranu Applu se postavil třeba Jan Koum, CEO společnosti WhatsApp, ale především Sundar Pichai, aktuální ředitel Googlu. V několika tweetech vyjádřil podporu Timu Cookovi a odmítl praxi, kdy vláda nutí společnosti, aby hackovaly svoje zákazníky. Další IT firmy potom vyjádřily svůj postoj v rámci iniciativy Reform Government Surveillance, do které se přidal Microsoft, Facebook, Twitter, Dropbox, Yahoo a další. V krátké zprávě deklarovaly nesouhlas s tím, aby byly technologické společnosti nucené k vytváření zadních vrátek do jejich systémů.

Odpůrce má potom Apple třeba v řadách republikánských politiků. Donald Trump se při předvolební debatě rozvášnil a na adresu Applu poznamenal „Kdo si myslí, že jsou?“ Tím navázal třeba na svůj nedávný výrok, že by měl někdo zavolat Billu Gatesovi, aby vypnul internet...

Diskuze (30) Další článek: Jedna dlouhá éra končí, Vulkan nahradí stárnoucí OpenGL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,