Apple zvažoval, že by koupil divizi Intelu pro modemy do mobilních telefonů

Minulý týden jsme informovali o tom, že se Apple dohodl s Qualcommem na urovnání sporů, což zároveň znamenalo, že se Apple spolehne na dodávky 5G modemů právě od Qualcommu a zrušil proto dohodu s Intelem. Ten na základě toho zcela ukončil vývoj vlastních 5G modemů pro mobilní telefony. Nyní vyšlo najevo, že o odstavenou divizi Intelu měl Apple zájem. 

Pro Intel to byla dlouhodobě ztrátová divize (přes miliardu dolarů ročně), která měla neustále problémy s termíny a kvalitou, což byl asi důvod, proč Apple strategicky sklonil hlavu a vyrovnal se raději s Qualcommem. Dle neoficiálních informací mu vyplatil 5 až 6 miliard dolarů, což by ale mělo zahrnovat i závazný kontrakt na příštích několik let.

Vzhledem k tomu, že si podle úniků informací vlastní 5G modem vyvíjí i sám Apple, lze věřit aktuální zprávě deníku The Wall Street Journal, podle kterého měl Apple velký zájem o akvizici celé divize modemů od Intelu. Byla to strategická alternativa, která by mu umožnila získat jak technologie, tak zkušené inženýry a zároveň i patenty. K dohodě nedošlo, ale ještě není zcela vyloučeno, že Intel Applu svou divizi na modemy prodá. Anebo jinému zájemci...

První 5G modem od Qualcommu se očekává v iPhonech pro rok 2020, ale otázka zní, jak to bude v následujících letech. Apple se sice dohodl s Qualcommem na dodávkách modemů, ale přesná čísla nejsou k dispozici. Lze tak částečně počítat s tím, že určitou část produkce bude opět poskytovat například Samsung a do budoucna případně i modem vlastní produkce. Apple nyní ztratil dlouholetého šéfa v divizi modemů a na tuto pozici se dostal Johny Srouji, který má na starost hardwarovou divizi.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Váš názor Další článek: Za čistější oblohu: obří vzducholoď Airlander 10 by mohla pohánět elektřina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,