Applu odcházejí důležití čipoví architekti. Jednoho najal Intel, druhého Microsoft

V posledním měsíci z Applu odešli již dva důležití členové jeho hardwarového týmu. Jeffa Wilcoxe zaměstnal Intel a Mike Filippo teď bude pracovat u Microsoftu.

Jeff Wilcox v Applu pracoval osm let. Vedl tým Mac System Architecture, který v minulosti navrhnul bezpečnostní koprocesor T2 a jehož momentálním úkolem je přechod Maců z procesorů Intel na Apple M1.

Je proto paradoxní, že zamíří zrovna do Intelu, kde už v minulosti pracovat dokonce dvakrát (mezitím si odběhl k Nvidii a Magnum Semiconductor). Dříve v Intelu navrhoval čipsety, teď bude řídit vývoj architektur všech jeho klientských SoC, tedy běžných procesorů Intel Core, Pentium a Celeron.

Mike Filippo byl u Applu tři roky a působil jako procesorový architekt. V oboru má 25 let zkušeností, jako architektu už totiž působil v AMD, později vedl vývoj HPC čipů u Intelu a deset led byl hlavním architektem v Armu, kde navrhoval výkonná procesorová jádra Cortex-A57 až Cortex-X1, serverové čipy Neoverse i procesory pro automobily.

V Microsoftu bude hlavním procesorovým architektem, kde podle zdrojů Bloombergu má navrhovat serverové čipy pohánějící cloudovou platformu Azure. Díky bohatým zkušenostem s armovými procesory by ale firmě mohl pomoci i s vývojem vlastních SoC pro počítače Surface. V tabletech Surface Pro X již najdeme čipy označené jako Microsoft SQ1, SQ2 a SQ3, avšak jde jen o lhece upravené Snapdragony 8cx od Qualcommu.

Zdroje: Tom's Hardware, LinkedIn, Bloomberg, LinkedIn

Diskuze (20) Další článek: Lednové záplaty od Microsoft řeší skoro stovku zranitelných míst. Windows 11 má problém s HDR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,