Arista Networks – standard softwarově definovaných sítí

(Inzerce) Podle reportu výzkumné společnosti Gartner je Arista Networks leadrem v oblasti síťových technologií pro datacentra. Kam směřují cloudové sítě?

Dlouhodobým trendem je směřování datových center do softwarově definovaných technologií. Technologie jako SDS (software-defined storage), virtualizované síťové služby, cloud a virtualizace o vysoké hustotě mají násobně vyšší nároky na dostupnost síťové vrstvy, datové toky či latenci. Jsou to technologie, které se používají již nyní a za několik let zcela vytlačí nyní zavedené, ale již zastaralé technologie. Za všechny můžeme jmenovat třeba Fiber Channel.

Dostáváme se tedy do momentu, kdy v datovém centru potřebujete pouze velmi jednoduchou a transparetní síť a výkonné servery. Vše ostatní již může být řešeno pomocí software – storage, routery, security, atp.

Proč jednoduchou síť? Protože ve složité síti vzniká více problémů. Jednoduchá síť může být rychlá a zároveň transparentní. Jednoduchá neznamená nutnost se omezovat, ale naopak získat kompletní kontrolu nad sítí a možnost automatizovat většinu běžných procesů.

Síťová infrastruktura by měla mít životnost výrazně nad 5 let a tak je potřeba vybrat technologie, které jsou na budoucí růst připravené. Pojdmě si síťovou infrastrukturu pro novodobá datová centra souhrnně pojmenovat jako cloud networking.

gartner magic quadrant Arista.png

Cloud networking jde až za hranici klasických sítí a nově vymezuje škálovatelnost, administraci a proces správy. Požadavky se odlišují od tradičních podnikových potřeb v mnoha ohledech. Nová prostředí často vyžadují unikátní výpočetní hustotu, hustotu výkonu a ultra-nízkou latenci. Obrovská výpočetní prostředí, která se skládají ze stovek serverů, úložišť a síťového vybavení, mění způsob přístupu IT v otázce podpory a správy. Vyřešení těchto problémů vyžaduje nový přístup k návrhu a to počínaje softwarovou architekturou.

Arista Networks za 11 let své existence zcela redefinovala náhled na sítě v datových centrech a jejich efektivitu. Společnost jde cestou otevřených standartů  a jejím primárním trhem jsou především společnosti, které cloud networking potřebují a umí využít jeho potenciál. Cílem je poskytnout technologie, které vytvoří lepší základ pro provozování aplikací zákazníků a sníží celkové náklady na infrastrukturu (TCO). Arista je již tradičně ceněna za nejlepší poměr cena/výkon na trhu.

Klíčové požadavky na cloudové sítě

Škálovatelnost. Cloudová síť musí být škálovatelná do celkové úrovně propustnosti, aby mohla zaručit, že se nestane tzv. úzkým hrdlem láhve. To znamená, že cloudová síť musí zvládnout propustnosti, které dosahují bilionů paketů za sekundu. Ty jsou generovány multi-jádrovými procesory se desítkami jader na jednom socketu.

Nízká latence. Cloudová síť musí obstarávat mikrosekundovou latenci skrz celou síť, protože nízká latence vylepšuje výkon aplikace a využití serveru.

Samoozdravná odolnost. Cloudové sítě jsou v 24x7 provozu, takže odstávka nepřipadá v úvahu. Tento problém vyžaduje síťovou architekturu, která nabízí schopnost samoozdravování a transparentní aktualizace softwaru v plném provozu.

Rozšiřitelná správa. Správa obrazů, patchů a upgradů v reálném čase ve velkých cloudových sítích je znepokojující výzvou pro síťové administrátory. Pro zvládnutí sítí o takové velikosti je zapotřebí o hodně jednodušší přístup, který automatizuje provisioning, monitoring, údržbu, upgrading a troubleshooting.

Cloudové sítě jednoduše nemohou být zajištěny dnešními monolitickými softwarovými stacky. Společnost Arista Networks vyvinula Extensible Operating System (EOS), který může distribuovat softwarové a konfigurační informace skrze celou síť, což umožňuje naprostou konzistenci napříč celou infrastrukturou. Díky modulární architektuře je Arista EOS extrémně stabilní a poskytuje softwarové aktualizace pro většinu funkcionalit systému bez nutnosti restartu. A konečně, se svou rozšiřitelností, EOS nabízí zákazníkům schopnost přizpůsobit chování síťové infrastruktury požadavkům správy vlastních pracovních postupů a vytvořit služby šité na míru a možnosti k diferenciaci jejich služeb od konkurence na trhu.

Distributorem Arista Networks je společnost PRO-ZETA (více na prozeta.eu)

Další článek: Disney EM Sense: technologie která rozpozná, na co zrovna saháte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,