ARM zveřejnil plány na budoucí čipy. 5nm modely dorazí v roce 2020

Úsporné procesory ARM slaví obrovský úspěch v nenáročném i mobilním segmentu, kde je nutná nízká spotřeba, ale zároveň i relativně vysoký výkon. ARM nyní představil nejbližší plány na nové architektury, které jistě implementuje řada velkých výrobců mobilních čipů pro nasazeních v chytrých mobilních telefonech, tabletech a dalších zařízeních.

Po současné novince v podobě Cortex-A76 (ARMv8.2-A), která přináší mezigenerační zlepšení výkonu o více než 35 % a 40% zlepšení poměru výkonu a spotřeby oproti Cortex-A75, bychom se měli dočkat v příštích dvou letech dvou nových generací.

Zatímco čipy na bázi Cortex-A76 budou vyráběné pomocí 10nm a 7nm technologie, v roce 2019 se na trh dostane návrh čipu s kódovým označením „Deimos“, který už bude určen pouze pro 7nm technologii výroby a přinese zvýšení výkonu až o 15 % oproti Cortex-A76.

V roce 2020 pak dorazí menší čip s označením „Hercules“, který bude optimalizovaný pro 7nm a 5nm výrobu a přinese další vylepšení jak v oblasti výkonu, tak i spotřeby.

ARM také prezentuje, že jeho čipy pro koncová zařízení budou velmi dobře konkurovat i v jednodušších noteboocích a tabletech. Jak je vidět na srovnávacích grafech, nejnovější ARM CorteX-A76 na frekvenci 3 GHz má v určitém směru srovnatelný výkon s procesorem Intel Core i5-7300U na 3,5 GHz, přičemž jeho TDP je 3x menší.

Vzhledem k tomu, že se spekuluje, že Apple chystá levný MacBook na bázi ARMu, lze předpokládat, že ARM bude chtít Intelu právě tento segment postupně sebrat i pomocí dalších výrobců zařízení a speciální verzí Windows 10 pro ARM (s podporou emulace x86 pro starší aplikace).

Nastává tak poměrně zajímavá věc – Intel je v takových kleštích, kdy zespodu útočí ARM s úspornými čipy (má však řešení i pro velké servery) a z druhé strany zase AMD, které představilo nejvýkonnější vícejádrové čipy. Intel by tak za chvíli mohl být nejlepší jen v omezeném spektru výkonu, alespoň pokud nezačne nabízet solidní produkty, které budou konkurovat jak parametry, tak i cenou.

Diskuze (1) Další článek: Kumulativní aktualizace Windows KB4343909 způsobuje řadu problémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,