Asus a Acer plánují ukončení výroby netbooků, nahradí je tablety

Prodeje netbooků již nějakou dobu postupně klesají, což samozřejmě ovlivňuje rozhodování výrobců při optimalizaci produktového portfolia.

Jak informoval Digitimes, dva velcí výrobci mají v plánu omezit a nakonec i ukončit výrobu netbooků, které jsou založeny převážně na procesorech Intel Atom. Asus již zrušil budoucí vývoj produktů Eee PC, Acer zatím žádné plány s netbooky nemá.

CEO Asusu sám uvedl, že ukončení řady netbooků Eee PC má důvod v podobě popularity tabletů a klasických notebooků, jejichž cena se již dostala na velmi nízkou úroveň. Částečnou náhradou netbooků se tak stanou desetipalcové tablety.

Další společností, která nemá plány například pro procesory Atom N2800 je i MSI, omezená poptávka po procesorech Atom N2600/N2800 a desktopových verzí D2500/2550 a D2700 je tak problém především pro Intel. Dle odhadů Intel prodá ve čtvrtém čtvrtletí o polovinu méně Atomů, než se předpokládalo.

V tabletové oblasti zatím vládnou procesory ARM, s příchodem Windows 8 se ale očekávají i tablety s procesory Intel. Poprvé to však bude v rámci Windows RT i po boku verze s čipy ARM.

 

Diskuze (37) Další článek: Intel uvádí levné dvoujádrové procesory s architekturou Ivy Bridge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,