Asus Zenbo je chytrý domácí robot s duší od Googlu. Podívejte se, co dokáže

  • Asus Zenbo je malý domácí robot, který vám bude dělat asistenta
  • Něco jako Amazon Echo či Google Home, ale pohyblivé a s více senzory
  • Softwarový základ je od Googlu, ale podrobnosti Asus zatím tají

Zenbo je malý domácí robot, který ohlídá domácnost, přivolá pomoc v nouzi, zabaví děti a připomene důležité schůzky. Tak vypadá budoucnost podle Asusu, kterou představil na letošním Computexu.

Zenbo umí mluvit, chodit (jezdit), telefonovat, streamovat video, ovládat chytré domácí spotřebiče a má ambice stát se elektronickým domácím pomocníkem i „mazlíčkem“ pro zábavu.

02.png03.png
Číslo 5 žije! Zenbo dá skutečně vzpomenou starému filmu o slavném robotovi číslo 5. Také jezdí, komunikuje a má „tvář“. Je ale moderní, v konstrukci hodné roku 2016.

obot obsahuje algoritmy umělé inteligence, takže se časem učí a rozpoznává vaše zvyklosti. Díky vestavěným mikrofonům, čidlům a reproduktorům komunikuje s okolím. K dorozumívání používá syntetický hlas. Pomocí vestavěné kamery snímá okolí a při zavolání reaguje na svoje jméno. Obličej je vlastně velký barevný dotykový displej, který dokáže zobrazit několik různých výrazů, ale samozřejmě i klasický internetový obsah podobný webovému prohlížeči, rozhraní kamery a nejrůznějších aplikací.

10.JPG11.JPG12.JPG
13.JPG14.JPG15.JPG
Na tiskovce to ještě bylo značně neurčité, vlastně jsme nevěděli, k čemu by měl Zenbo sloužit.

Asus chce robota pro chytrou domácnost uvést do komerčního prodeje a počítá s cenovkou 599 dolarů (cca 18 500 Kč včetně daně). Zda a kdy se ale Zenbo objeví v Evropě, v tuto chvíli nevíme. Asus chce nejdřív roboty prodávat v Asii, kde k těmto zařízením mají zákazníci velmi pozitivní přístup.

Tahle může fungovat Zenbo v domácnosti:

Zenba už jsme mohli vidět přímo v akci na včerejší tiskovce Asusu. Na pódiu to však vypadalo, že je to stále ještě raná fáze produktu. Demo bylo strojené, robota spíše jako kdyby ze zákulisí někdo ovládal, než že by fungoval sám o sobě.

16.JPG17.JPG18.JPG
Co by měl Zenbo umět naznačil Asus jen v bodech. Další funkce by měli přidat vývojáři.

Po dnešním demu na stánku firmy na Computexu už jsem pozitivnější. I když bylo demo pochopitelně připravené a dámy se striktně držely scénáře, bylo zřejmé, že robot funguje. Třeba i na tom, že občas nefungoval, občas nerozuměl povelu atd (v hluku výstavní haly se není čemu divit).

Z několika indicií je patrné, že Zenbo má uvnitř služby od Googlu. Odhaduji, že jde o současnou platformu Google Now, nad kterou Asus postavil několik vlastních aplikací. Nebo už jde o nového Google Assistanta? Možná právě proto dělá Asus kolem Zenba takové tajnosti. Google totiž novou službu vypustí až na podzim – že bychom se dočkali společné premiéry? Je to možné.

A takhle se Zenbo chová v ukázce na veletrhu:

Diskuze (13) Další článek: Cenzura? Orwell? Evropa bude mazat hate speech na webu, ale to není nic nového

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,