Aukro není jediné místo, kde můžete prodat své věci

Co s nepotřebnými věcmi? Nejlépe prodat. V Česku se k tomu nejčastěji využívá Aukro, ale existují i jiné možnosti.
Kapitoly článku

Věci bez užitku je nejlepší „poslat dál“, aby našly své využití u někoho jiného. Můžete si jejich prodejem vydělat na věci jiné, které zas časem nebudete potřebovat, a tak pořád dokola. K překupování se výborně hodí internet a nabízí se mnoho webů, kde můžete své věci prodat.

Bazar.jpg
Dnes máte i pohodlnější možnosti, jak se zbavit nepotřebných věcí.

Pokud chcete prodávat, je důležité oslovit co nejvíce lidí. Hodí se proto využít služeb, na které chodí nejvíce uživatelů. Na českém internetu vede v oboru překupování různorodého zboží jednoznačně Aukro.cz. Dle měření NetMonitoru pak snadno dopátráme další nejsilnější weby – Bazos.cz, Sbazar.cz a Hyperinzerce.cz.

Aukro: poplatky a provize

Aukro je podobně jako eBay známo především jako aukční web, ale už dávno tu nemusíte prodávat jen formou aukce. Zboží k prodeji lze vystavit za pevnou cenu. Abyste mohli prodávat, musíte se zaregistrovat a poté nechat své údaje korespondenčně ověřit. Na Aukru sice vystupujete pod přezdívkou, ovšem jakmile s někým uzavřete obchod, systém vám vzájemně prozradí skutečné jméno a adresu. A právě to se po registraci ověřuje zasláním aktivačního kódu na uvedenou adresu.

Aukro.jpg
Aukro vás uvítá především komerčními nabídkami firem, které na Aukru obchodují s novým zbožím. Soukromé inzeráty jsou k nalezení v jednotlivých kategoriích.

Pár dní to tedy potrvá, nicméně poté už se můžete na webu Aukra přihlásit a zkusit prodat svůj první předmět. Formulář je jednoduchý – zadáte název inzerátu, zvolíte kategorii, přidáte fotografie a stanovíte cenu. Může být buď pevná (tzv. „Kup teď“), nebo počáteční nabídka s možností postupného přihazování, případně kombinace obojího (dokud někdo nekoupí hned za vyšší cenu „Kup teď“, platí nižší cena aukce). Dále máte prostor pro popis předmětu včetně editoru a možnosti HTML formátování.

Dosud není nic, co by nás překvapilo, ovšem po potvrzení dojde k zúčtování. Platí se za vložení nabídky, patnáct haléřů padne na možnost prodeje skrze pevnou cenu a příplatky jsou i za obrázky a jejich velikost větší než 50 kB. Jsou to jen korunové či haléřové položky, ale nasčítají se. Obzvlášť když si vyberete některý ze způsobů zvýraznění. Pro běžný prodej ojedinělého zboží však zvýraznění není moc potřeba.

Aukro 01.jpg Aukro 02.jpg Aukro 03.jpg Aukro 04.jpg
Průběh tvorby inzerátu. Jde to celkem rychle, fotky se nahrávají hned na začátku. 

Po odsouhlasení je předmět hned vystaven. Ve statistikách můžete koukat, kolik lidí už inzerát vidělo, kolik si zapnulo tzv. „sledování“ a samozřejmě průběžné nabídky přihazování. K dispozici je dokonce aplikace pro mobilní telefony, kde můžete své prodeje sledovat.

Aukro 05.jpg
Náhled inzerátu a zúčtování

Pokud se najde kupec a předmět prodáte, peníze vám dorazí buď hned prostřednictvím platebního systému Aukra PayU a ze svého účtu na Aukru si je pak můžete poslat na svůj běžný bankovní účet. Případně můžete nechat volnou možnost zaslání až po přímém poslání na účet bez asistence PayU. Dobírka na Aukru není moc obvyklá, v případě ověřených identit obou stran je to zbytečně zdlouhavá a drahá služba. Zboží jinak můžete pochopitelně předat i osobně.

Aukro vás po prodeji znovu zkasíruje, a to o provizi. Ta se liší u různých typů zboží a vůbec je ceník Aura hodně dlouhé čtení s mnoha různorodými položkami. Tato nepřehlednost a skutečnost, že si Aukro účtuje provizi, kterou vám systém nespočítá předem, jsou hlavními nevýhodami služby. Jinde to jde i zcela zdarma.

Poplatky Aukru zaplatíte kartou, nebo různými platebními systémy českých bank.

Bazoš: maximální jednoduchost

Druhý nejnavštěvovanější web s možností prodeje zboží je Bazoš.cz. Pro zajímavost – během ledna 2012 navštívilo Bazoš přes milion reálných uživatelů, Aukro zaznamenalo přes dva miliony návštěvníků, Sbazar od Seznamu měl 945 tisíc návštěvníků a čtvrtým v pořadí „překupnických“ webů se stala Hyperinzerce s 842 tisíci návštěvníků.

Bazos.jpg
Bazoš je přehledný a jednoduchý. Jak na titulce, tak při zadávání inzerátu.

Bazoš je volnější služba, která nevyžaduje ověření registrace korespondenční metodou. Na začátku se ověřuje jen telefonní číslo prostřednictvím bezplatné SMS s kódem, pak už můžete vyplnit formulář inzerátu. Ten je značně jednodušší než na Aukru. Prostě popíšete zboží, stanovíte cenu a přidáte fotografie, případně video.

Po vyplnění jména, telefonu a e-mailu zadáte ještě heslo, kterým se zpětně dostanete ke svému inzerátu pro potřeby editace či smazání. Prostě žádné složité registrace a vše zdarma. Po zadání inzerátu si pak můžete inzerát více zviditelnit umístěním na výhodnější pozici, což už je placená služba (platí se buď prémiovou SMS za 50 Kč, nebo levněji přímou platbou skrze platební systémy českých bank či PayPal).

Bazos1.jpg
Formulář pro zadání inzerátu se vejde na jednu stránku

Na rozdíl od Aukra se zde využívá častěji dobírka, protože zde nemáte pověřenou identitu druhé strany a není tu také tolik propracovaný systém hodnocení uživatelů. Nicméně hodnotit uživatele lze a pokud získáte dostatek pozitivních komentářů, budete snadno prodávat i při platbě za zboží předem.

Sbazar: zapomenuté dítko Seznamu

Sbazar je očividně dalším adeptem v rámci modernizace portfolia Seznamu. Na oko už lehce zastará služba ale stále dobře funguje, právě díky provázanosti se Seznamem, respektive jeho vyhledávačem Zbozi.cz.

Sbazar 01.jpg
Design už poněkud zestárnul

Sbazar má blíže k běžnému inzertnímu webu jako je Bazoš. Na rozdíl o něj má propracovanější systém hodnocení uživatelů a také možnost prodávat prostřednictvím aukce. Žádná z těchto možností však není nijak zvlášť využívána, naprostá většina uživatelů podává běžné inzeráty a nic víc neřeší.

Sbazar 02.jpg Sbazar 03.jpg Sbazar 04.jpg
Průběh zadávání inzerátu na Sbazaru

K přidání inzerátu budete potřebovat účet na Seznamu, žádná další registrace není potřeba. Formulář pro vložení inzerátu je rozdělen na několik kroků, v prvním volíte buď běžný prodej, nebo prodej s aukcí, následuje výběr kategorie a popis předmětu. Za zvýhodnění inzerátu nebo zveřejnění telefonního čísla se platí prostřednictvím SMS, ale obejdete se i bez placení – kupující vás bude kontaktovat e-mailem. Nakonec můžete vložit i fotky.

Sbazar 05.jpg
Takto bude můj inzerát na Sbazaru vypadat

Inzerát se nezveřejní hned, před zveřejněním je zkontrolován, zda neporušuje pravidla. V případě prodeje už opět záleží na dohodě s kupujícím, zda vám pošle peníze předem, nebo využijete služby dobírky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,