Australská firma chce využít drony k robotické přepravě zboží

Na chvíli se zasněte a představte si, že sedíte v parku a máte hlad. Jistě, mohli byste se sebrat a zajít do blízké kavárny na koláček, ale vy namísto toho vezmete do ruky mobil, v aplikaci si vyberete něco k snědku a počkáte pár minut. Za chvíli se k vám z nebe snese robotický vrtulový letoun s laskominami z rychlého občerstvení.

Pokud vám to připadne jako futuristický nesmysl, vězte, že něco podobného by se už za pár měsíců mohlo odehrát třeba v australském Sydney. Tamní prodejce studentských skript Zookal totiž plánuje, že bude podobným způsobem roznášet knihy a v plánu je i jídlo a pití.

Drony by přitom neměl ovládat člověk, ale měly by být autonomní – prostě přiletí ze základny až k vám podle GPS polohy vašeho telefonu. Překážkám na cestě se vyhnou díky plánování cesty a různým detektorům.

Ačkoliv se opravdu nejedná o aprílovou zprávu a Zookal to myslí vážně, vše nakonec bude záležet na australských regulátorech, kteří by podobný systém přepravy musely nejprve povolit. Pakliže by se to však opravdu podařilo, Austrálie by byla pravděpodobně první zemí světa s robotickou leteckou přepravní službou.

Diskuze (20) Další článek: Czech Internet Forum: Jak se uživit kvalitním obsahem?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,