Balík pošlete i bez lidského kontaktu. Z-Boxy od Zásilkovny nabízejí dlouho očekávanou funkci

Po několika měsících testování Zásilkovna naostro spustila možnost odeslat balík skrz samoobslužný automat Z-Box. Novinka je dostupná pro všechny uživatele iPhonů (potřebují aplikaci ve verzi 1.15.0), firma teď funkci postupně doplní i do aplikace pro Android.

Zásilku lze pomocí Z-Boxu podat klidně ve dvě v noci a obejde se to bez lidské asistence. Potřebujete jen mobil a tužku. Na mobilu se klasicky vyplní údaje o adresátovi a rovnou i zaplatí, nově se ale vygeneruje také šestimístný kód, které se musí čitelně napsat na krabici.

S tou dorazíte k automatu, který jehož schránku otevřete prostřednictvím aplikace. Vyžaduje přístup k internetu, aktivní Bluetooth i polohové služby. Díky tomu sama rozpozná vedle stojící automat.

Přes Z-Boxy lze zatím posílat jen zásilky adresované fyzickým osobám. V tuto chvíli není možné vracet zboží do e-shopů nebo odesílat balíky sjednané skrz služby třetích stran (Aukro, Vinted…). Zásilkovna chce to ale chce v budoucnu napravit.

V Česku už vyrostlo 3700 Z-Boxů, dalších 1700 jich najdeme na Slovensku a 800 v Maďarsku, kde skupina Packeta vlastnící Zásilkovnu rovněž působí. Celkově má přes 15 000 výdejních míst. Loňský rok byl pro skupinu rekordní. Zvýšila obrat o 23 % na 6,1 miliardy korun, o 23 % vzrostl také počet přepravených zásilek (90 milionů).

Diskuze (79) Další článek: Microsoft Store pro Windows 10 a 11 se již konečně může plnit i klasickými programy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,