Bankovní identitu už letos bude moci využít skoro každý. Přidá se šest bank

Bankovní identitu umožňující přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví využít pro přístup ke službám veřejné správy již podporuje šest finančních institucí: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta a Raiffeisenbank. Loni této funkce využilo 700 tisíc lidí.

Během letoška tuto možnost získají i klienti dalších bank. Podporu příslibily společnosti Creditas, Equa bank (dnes již vlastněná Raiffeisenbank), Fio banka, mBank, Sberbank a UniCredit Bank. K podpoře se zatím nevyjádřily menší banky s běžnými účty jako Expobank, Hello, Oberbank nebo Trinity.

Úroveň nabízených služeb nicméně není totožná. Od loňska je totiž možné bankovní identitu využívat i mimo státní správu, typicky u pojišťoven, operátorů, energetických společností apod. Registrovat či přihlásit se k nim zatím mohou všichni kromě Raiffeisenbank, jež chce podporu zařídit někdy v letošním roce.

Loni na podzim pak banky spustily službu BankID Sign pro ověřené elektronické podepisování smluv a dokumentů, ale to zatím mohou využít jen klienti České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.

Banka Bankovní identita
Air Bank ano
Creditas někdy v roce 2022
Česká spořitelna ano
ČSOB ano
Equa bank někdy v roce 2022
Expobank ?
Fio banka někdy v roce 2022
Hello Bank ?
Komerční banka ano
mBank někdy v roce 2022
Moneta Money Bank ano
Oberbank ?
Raiffeisenbank ano, ale zatím bez komerčních služeb
Sberbank někdy v roce 2022
Trinity Bank ?
UniCredit Bank někdy v roce 2022

Tak trochu opačnou cestou se vydává konkurenční mojeID, se kterým se lze od loňska přihlašovat i k veřejným službám vyžadujícím vysokou úroveň záruky. Tu do té doby nabízely jen eObčanka nebo čipová karta Starcos s I.CA identitou.

Zároveň se však mojeID chlubí i nejširší podporou komerčních služeb, těch je několik desítek a jsou mezi nimi e-shopy či online média. Ty ale typicky vyžadují jen nejnižší úroveň záruky a mojeID u nich slouží pouze k jednoduchému přihlašování, nikoliv ověřování totožnosti.

Diskuze (26) Další článek: Skoro pět tisíc českých domén .cz je spojených s pornem. Oproti jiným oborům to není moc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,