Před deseti lety vznikl bitcoin. Co se vlastně tenkrát stalo?

  • Přesně před 10 lety vznikl Bitcoin
  • O první verzi a spuštění decentralizované měny se postaral neznámý Satoshi Nakamoto
  • Bitcoin zažil obrovské vzestupy i pády, ale stále žije

Přesně před 10 lety, tedy 31. října 2008, zveřejnil tajemný Satoshi Nakamoto popis bitcoinu. Materiál nazvaný „A Peer-to-Peer Electronic Cash System“, který byl určen pro vybrané fanoušky kryptografie, poprvé veřejně popsal technologii, na základě které vznikl Bitcoin a další kryptoměny.

Název „Bitcoin“ už ale internet poznal o něco dříve, doména bitcoin.org byla zaregistrována již 18. října 2008. Registrovanými vlastníky domény byli neznámý Satoshi Nakamoto a známý Martti Maimi, který patřil mezi původní vývojáře bitcoinu, ale nyní už se věnuje pouze správě domén bitcoin.org a bitcointalk.org.

Samotné spuštění proběhlo až v lednu roku 2009, kdy byl vygenerován první blok (zrod tohoto blockchainu a kryptoměny). Stále šlo však pouze o prototyp.

I když počátky byly vlažné a nějaké „podivné“ p2p technologii na fóru nevěnovalo moc lidí pozornost, začalo si s bitcoinem hrát pár geeků, kteří si většinou ze srandy posílali bitcoiny. Nebylo tak překvapením, že v roce 2011, kdy byla také vydána první oficiální aplikace, která umožňovala připojení do sítě a zpracování transakcí, začalo s bitcoiny experimentovat více lidí.

S přibývajícím počtem uživatelů začala vzkvétat i naděje, že by někdy mohl být bitcoin právoplatným platidlem. A tak vznikala první místa, kde se dalo bitcoinem zaplatit a ve známost vešla například první pizzerie přijímající bitcoiny. Pizza tehdy vyšla na 10 tisíc bitcoinů. Při dnešní hodnotě kryptoměny už to představuje miliony dolarů.

První vzestupy a pády

Hodnota bitcoinu je tvořená ze dvou hlavních složek. Jedna je klasická tržní, která reflektuje poptávku a nabídku, možnosti využití a rozšíření. Druhá složka je dána samotnou technologií PoW (Proof of Work). K získání nových bitcoinů je totiž nutné vynaložit dnes již nemalý výpočetní výkon (k čemuž je potřeba energie), který se pravidelné zvyšuje s tím, čím méně bitcoinů zbývá k vytěžení. Celkově jich je totiž maximálně 21 milionů a obtížnost těžby se zvyšuje postupně. Na hodnotě sítě se tak významně podílí i blockchainová historie, kterou má bitcoin největší.

Klepněte pro větší obrázek
Náročnost těžení bitcoinu rychle stoupá každá měsíc

Na úplném začátku se cena za jeden bitcoin pohybovala kolem 30 centů, ale ještě v roce 2011 se vyšplhala na hodnotu přes 31 dolarů a posléze se postupně propadla pod 5 dolarů. Bitcoin si našel první uplatnění na černém trhu, konkrétně tržišti Silk Road a podobných, kde bylo možné přes internet koupit různé nelegální zboží a služby.

V roce 2011 vznikla první „kopie“ bitcoinu – kryptoměna Litecoin, která přinesla trochu jinou konfiguraci sítě. S tím postupně odstartoval vznik spousty dalších podobných kryptoměn s různými názvy, přičemž některé „umřely“, ale jiné existují a fungují dodnes.

Vzestupy a pády cen bitcoinu byly běžné i v následujících letech. V roce 2012 se cena dostala z přibližně 5 dolarů na 16 dolarů a ten samý rok se ještě propadla na 7 dolarů.

První rozmach a velký průšvih

Skutečný první rozmach ale začal až v roce 2013, kdy se cena dostala z 13 dolarů poprvé přes 1 000 dolarů. I během tohoto stoupání ale došlo k velkým krachům, asi největší trval 3 dny a byl z 259 dolarů na 45 dolarů za jeden bitcoin (83% propad hodnoty). Svůj podíl na tom měla i největší směnárna MT. Gox, která umožňovala snadné obchodování kryptoměny ve velkém objemu.

Klepněte pro větší obrázek
Stačí trochu jiný pohled na vývoj hodnoty bitcoinu a je vidět, že růst je i přes pády poměrně stabilní

V únoru 2014 ale nastal velký šok. MT. Gox oznámil hackerský útok na směnárnu s tím, že bylo odcizeno přibližně 850 tisíc bitcoinů. Zatímco tehdy šlo ve špičce o necelou miliardu dolarů, při dnešních cenách už jsou to jednotky miliard dolarů.

MT. Gox v té době obchodoval 70 % všech vytěžených bitcoinů, což je nebezpečné velké číslo, které je rozhodně opakem decentralizace. Hackersý útok tak znamenal obrovský pád hodnoty bitcoinu, i když ten samotný za to nemohl, protože bitcoinová síť stále fungovala a funguje i po deseti letech neustále běhu bez poškození.

V jednu chvíli se hodnota bitcoinu propadla z tisíce dolarů na neuvěřitelných 55 dolarů, poté se stabilizovala kolem 100 dolarů. Hodnota se postupně začala zvyšovat, ale hackerské útoky na směnárny pokračovaly a probíhají dodnes. I to je jeden z důvodů, proč začínají vznikat první decentralizované směnárny, které nepracují na klasické architektuře, kterou by bylo možné hacknout.

Klid a postupný růst

V letech 2014 až 2016, kdy se majitelé vzpamatovávali z hackerských útoků a krádeží bitcoinů v rámci velkých směnáren, se cena dostala do průměru kolem 500 dolarů a velmi pozvolna stoupala.

V roce 2017 se cena opět přehoupla přes 1 000 dolarů a začala rychle stoupat – alespoň na první pohled, nikoli při exponenciálním pohledu. Tentokrát už se ale informace o bitcoinu začaly šířit mimo kruhy geeků i k běžným uživatelům. Bitcoin se pomalu stával zajímavým i pro běžné televizní stanice a informační platformy po celém světě. Větším zájem o získání bitcoinů znamenal jediné – zvyšování ceny.

Klepněte pro větší obrázek
Pravidelné vzestupy a pády od roku 2016 do roku 2018

Hodnota bitcoinu se tak 17. prosince poměrně rychle dostala na dosud stále rekordních 19 666 dolarů za jeden bitcoin. Stejně jako opakovaně v minulosti, i tentokrát přišel velký pád a to hned v únoru roku 2018, kdy se hodnota propadla na 5 920 dolarů. Od té doby opět fluktuovala až na dvojnásobek a aktuálně je kolem 6 500 dolarů. Před pár týdny to ale bylo přibližně 8 500 dolarů. Je to zkrátka vlastnost, kterou bitcoin má a se kterou je nutné počítat.

Bitcoin má kam stoupat

Bitcoin už dnes není jedinou kryptoměnou, je jich už téměř 1 900. Stále si však dokáže držet významný tržní podíl, kdy tvoří více než 51 % trhu s tržní hodnotou přes 110 miliard dolarů.

I když by se to mohlo zdát jako velká hodnota, v oblasti měn jde stále o malinká čísla. Vždyť jen Apple coby jedna jediná firma na světě má hodnotu desetkrát větší. Vzhledem k tomu, že se o bitcoinu uvažuje jako o globální decentralizované měně budoucnosti, jeho hodnota má prostor nikoli k desetinásobnému, ale stonásobnému či tisícinásobnému růstu.

Potenciál však neznamená, že se tak stane. I když vývoj grafů vypadá stále poměrně jasně, konkurence v kryptoměnové oblasti je velká (například univerzální Ethereum umožňuje každému si snadno naprogramovat vlastní platformu a aplikace).

Z historie se můžeme poučit v tom, že první na trhu neznamená automaticky vítězství i do budoucna. Bitcoin ale už přežil malé a krušné začátky a dnes je z něho obrovská funkční platforma, na které se každý den protočí několik miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Průměrný počet denních transakcí - bitcoin vs. zlato (Zdroj: Reddit)

Aby se bitcoin mohl stát globální měnou, musí vyřešit problémy s rychlostí transakcí a objemem transakcí, které zvládne rychle a levně vyřídit. Jedná se ale pouze o technologický problém, na kterém už inženýři pracují a první řešení jsou ve fázi testování.

Diskuze (9) Další článek: Twitter zvýšil obrat i zisk. Kvůli mazání botů ale přišel o miliony účtů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,