Bloomberg: Google se chce zbavit robotů. Jedná o prodeji Boston Dynamics

Počátkem října jsme si položili otázku, kam se za těch několik let od akvizice hromady kybernetických startupů posunula robotika ze stáje Googlu – dnes Alphabetu.  Jistě, Boston Dynamics plní titulní stránky mnoha technologických médií a jeho videa na YouTube s humanoidem Atlas procházejícím se kdesi v lesích budí ohromný zájem veřejnosti, ale ve své podstatě je to všechno primární a spíše akademický výzkum a nikoliv budování nějakého konkrétního komerčního produktu.

Uplynulo několik měsíců a nyní se začínají v zámoří objevovat zprávy, že se robotů Alphabet možná zbaví – podle Bloombergu se v internetové korporaci zvažuje prodej přímo nejslavnější dceřiné robotické společnosti holdingu Boston Dynamics. Spekuluje se již i o možných kupcích, mezi kterými má figurovat především Amazon a Toyota.

Podle Bloombergu má být hlavním důvodem prodeje především to, že se Alphabetu nepodařilo najít žádný způsob komercializace technologií z Boston Dynamics.

V případě Googlu však takové zdůvodnění zní přeci jen neobvykle, firma se totiž v minulosti proslavila právě tím, že ve velkém investovala do primárního a aplikovaného výzkumu, které od možné komercializace často dělila ohromná propast. Ostatně je to právě Google, který má třeba svoji slavnou laboratoř X pro všemožné projekty příští generace, anebo si pořídil kvantový počítač D-Wave.

Robotiku pod křídla Googlu přinesl především někdejší šéf Androidu a mobilní divize Googlu Andy Rubin, avšak poté, co firmu definitivně opustil, se asi strategický zájem otočil jiným směrem.

Diskuze (8) Další článek: Dovážková revoluce je tady, na Novém Zélandu budou pizzu doručovat roboti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,