Brněnská Safetica už má hodnotu 100 milionů korun

Brněnská firma Safetica, kterou veřejnost poprvé zaregistrovala v Dni D, získala nového investora. Působí ve více než 40 světových zemích a plánuje dále rychle růst.

Mladá brněnská společnost Safetica Technologies už má hodnotu kolem 100 milionů korun a stala se tak jednou z nejrychleji rostoucích tuzemských IT firem. Firma zároveň v těchto dnech obdržela investici od zakladatele Centrum.cz a nynějšího investora Ondřeje Tomka, který za svůj finanční vklad získal 23procentní podíl. Safetica chce nově získané prostředky použít pro expanzi na nové světové trhy.

Safetica vyvíjí bezpečnostní software, který umí monitorovat chování zaměstnanců ve firemní síti a předcházet možným rizikům a únikům dat. Podle spoluzakladatele a výkonného ředitele firmy Jakuba Mahdala poptávka po tomto druhu systémů roste, což z Brna umožňuje rychlou expanzi. Jeho firma už registruje významné zákazníky, mezi které patří například druhý největší jihoasijský mobilní operátor Telekom Malaysia. Podrobné sledování zaměstnanců pomocí nástrojů jako Safetica také často sklízí značnou kritiku.

Mahdalův tým už s pomocí zahraničních distributorů a partnerů program Safetica Endpoint Security prodává ve více než 40 zemích po celém světě a nově získanou investici hodlá použít na akceleraci dalšího obchodního a produktového růstu.

Do celého světa

„Po našem řešení kouká mnoho hladových trhů a touto cestou se chceme co nejrychleji odrazit směrem k nim,“ sdělil Živě.cz Mahdal. „Od spolupráce s Ondřejem si slibuji akceleraci ověřeného obchodního modelu v zahraničí, kde se již nyní technologicky řadíme mezi lídry v řešení vnitřních hrozeb,“ dodává. Jenom na letošním veletrhu CeBIT se společnosti podařilo navázat kontakty s distributory z pěti regionů, díky kterým by se produkt mohl dostat do dalších 15 zemí.

Klepněte pro větší obrázek
Zakladatelé Safetica Technologies Pavel Krátký (vlevo) a Jakub Mahdal v televizním pořadu Den D. Zdroj: Česká televize

„Safetica má velmi kvalitní produkt s jasnou globální ambicí, navíc v perspektivní a rozvíjející se oblasti vnitřní bezpečnosti,“ komentuje svoji investici do Safeticy Ondřej Tomek. „Stejně dobrý dojem na mě udělalo vedení společnosti. Z těchto důvodů jsem rád, že si z tak rozsáhlé řady potenciálních investorů Safetica vybrala právě mě. Tato investice jde přesně v souladu s mou strategií investovat do mladých, dravých a perspektivních firem s celosvětovými ambicemi. Ideálně, pochází-li z České republiky,” dodává.

Většinovým vlastníkem brněnské společnosti je stále Jakub Mahdal, kterému patří 66procentní podíl. Dalších 23 procent připadlo Tomkovi a zbytek je v držení klíčových a zakládajících zaměstnanců. Jejich přesný počet vedení prozatím odmítá specifikovat, vývoj nicméně probíhá v Brně v Jihomoravském inovačním centru a firma už má zaregistrovanou pobočku i v Praze. Safetica najímá nové zaměstnance, v současné době především na pozice channel manažerů ve Spojených státech a Velké Británii. Zahraniční prodej obstarávají partneři a distributoři.

Ta firma ze Dne D

Do Safeticy už dříve investoval fond Venture Investors Corporate Finance, který kromě počátečního kapitálu zajistil také mentoring a další poradenské služby. Mezi významné technologické partnery společnosti patří například Microsoft a Fakulta informatiky Vysokého učení technického.

Do širšího povědomí se Safetica Technologies dostala začátkem roku 2010, když její zástupci vystoupili v televizním pořadu Den D. Nabídku od tamních investorů sice dostali, ale nebyli spokojeni s požadovaným podílem, rozhodli se proto porozhlédnout jinde. Firma v následujícím roce působila v Silicon Valley v rámci státního programu CzechAccelerator.

Pokud se Safetice podaří nadále růst rychlým tempem, může jít o další českou firmu, která uspěje v oblasti počítačové bezpečnosti. AVG letos upsalo své akcie na newyorské burze a ke stejnému kroku se chystá také Avast Software. Jakub Mahdal, který vystudoval informatiku na VUT a nyní pokračuje studiem práv, počítá s podobným scénářem a netají se tím, že by se rád zařadil mezi české miliardáře. „Primární emise akcií je jedna z diskutovaných variant exitu,“ dodává jednoznačně. 

Diskuze (11) Další článek: Tajemná agentura DARPA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,