Byznysový zápisník: Prodeje počítačů i nadále padají, nyní o 8 procent

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Gartner odhaduje, že celosvětové výdaje na IT v příštím roce dosáhnou až na 3,8 bilionu dolarů. Mezi nejrychleji rostoucí oblasti budou patřit IT služby, do budoucna se ale počítá zejména s významným růstem internetu věcí (IoT). Zatímco dnes je k internetu připojeno zhruba 2,5 miliardy zařízení, do roku 2020 jich má být až 30 miliard.

Ani tradičně silná sezóna nástupu do škol nezabránila dalšímu propadu prodejů počítačů. Gartner za poslední čtvrtletí hlásí meziroční propad 8,6 procenta (80,3 milionu prodaných kusů), IDC pak 5,6 procenta (81,6 milionu). V obou statistikách se čínské Lenovo mezi prodejci stabilně usadilo na prvním místě za druhým HP. Operuje ale s menší marží.

Státní agentura CzechInvest, která se se mimo jiné v zahraničí stará o podporu českých společností a provozuje program CzechAccelerator, hledá asistenta na pobočku v New Yorku. Více informací na webu.

Útraty firem za mobilní reklamu rychle rostou, alespoň podle čísel ze Spojených států. Zatímco v loňském roce se tam za tuto oblast utratilo zhruba 3,4 miliardy dolarů, letos se na 3 miliardy dosáhlo jen za první půlrok. Tento fakt už se ostatně odráží na hospodaření firem, které s mobilní reklamou pracují. Třeba Facebook počítá s tím, že inzerce na mobilních zařízeních bude tvořit většinu jeho příjmů.

AVG rozšířilo partnerství s ruskou internetovou jedničkou Yandex. Uživatelé, kteří si z Yandex.Store stáhnou antivirus AVG pro Android ještě do konce tohoto roku, získají trvalou licenci zdarma. AVG a Yandex společně už nabízí vyhledávací toolbar v Turecku. Více o partnerstvích a finanční kondici české bezpečnostní firmy v našem článku.

Socialbakers rozjeli spolupráci s ruskou sociální sítí Vkontakte. To je v podstatě tamní Facebook a s 50 miliony aktivními uživateli denně druhá nejnavštěvovanější ruská internetová služba. Firmy nyní mohou na Vkontakte měřit své aktivity pomocí Socialbakers Analytics. Více o posledních číslech české firmy zde.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (8) Další článek: Computer 19/13: chytré televize a velký test pevných disků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,