Byznysový zápisník: Rohlík.cz získal desítky milionů, exšéf Applu stovky

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Služba pro rozvážku jídla Rohlík.cz získala investici v řádech desítek milionů korun. Novým podílníkem se stala společnost Hopi, která nyní vlastní zhruba pět procent. Podíly navýšily také skupiny Enern a Miton a rovněž Bizthusiasm. Více zde.

Bývalý a nechvalně proslulý šéf Applu John Sculley získal velkou investici pro novou společnost, kterou spoluzaložil. Do Zeta Interactive v novém kole přišlo 125 milionů dolarů, celkem už 205 milionů. Firma tak má hodnotu kolem miliardy dolarů. Zeta je cloudová firma analyzující velká data zákazníků.

Intel v posledním čtvrtletí utržil 13,2 miliardy dolarů, potěšil analytiky a zvýšil očekávání na další tři měsíce. Dobrým finančním výsledkům pomáhají čipy do datových center. Divize PC se naopak meziročně propadla o 14 procent. Intel říká, že uživatelé s nákupem počítačů čekají na Windows 10. Nedávné statistiky IDC a Gartneru nicméně ukazují další propady trhu. Zdarma dostupný upgrade na Windows 10 navíc může mít na prodeje nových strojů výrazný vliv.

Huawei od irské společnosti Amartus kupuje její softwarové portfolio. Amartus se zaměřuje na softwarově definované sítě (SDN). Míří zejména na operátory, kterým umožňuje virtualizovat jejich sítě a přesouvat je do cloudu. Huawei tím rozšíří současnou vlastní SDN nabídku.

Google Capital vedl investiční kolo do společnosti CrowdStrike, vyšlo na 100 milionů dolarů. CrowdStrike je konkurencí pro rovněž mladou firmu FireEye. Snaží se odhalovat kybernetické útočníky a škodlivé pohyby v sítích. CrowdStrike už celkově získal 156 milionů dolarů.

Microsoft koupil společnost FieldOne Systems. Ta dělá software pro pracovníky v terénu. Spolupracuje s Dynamics, Office 365, Yammerem, Skypem a podobně a jde tak o logické rozšíření nabídky Redmondu v této oblasti.

BlackBerry má nového šéfa prodeje. Stal se jím bývalý manažer v Ciscu Carl Wiese, který vedle zejména nástroje pro komunikaci a spolupráci (WebEx a podobně). Wiese může kanadské firmě pomoci s budováním softwarové sekce zaměřené především na bezpečnou správu mobilních zařízení ve firmách.

Technologická agentura ČR vydala zprávu o činnosti za rok 2014.

Konkurent Oraclu Workday koupil mladý startup Upshot. Ten se zabývá zejména zpracováním jazyka, Workday využije zejména lidi. Upshot v minulosti vyhrál hackathon společnosti Salesforce.com oceněný milionem dolarů.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (2) Další článek: Microsoft Surface Pro 4 se prý objeví v říjnu s čipy Skylake

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,