Byznysový zápisník: Rusko chce nahlédnout do zdrojáků SAPu a Applu

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Růst tržeb Amazonu z jeho cloudu AWS (Amazon Web Services) začíná zpomalovat. A to i přesto, že využívání meziročně narostlo o 90 procent. Je to zejména důsledek cenových bojů mezi cloudy Amazonu, Googlu a Microsoftu. Všichni giganti se přetahují o zákazníky a snižují ceny na co nejmenší možné částky. Průběžně během celého roku.

Rusko chce nahlédnout do zdrojových kódů aplikací Applu a SAPu. Zástupci společností už se kvůli tomu sešli s představiteli ruské vlády. Rusko argumentuje tím, že nechce ve své zemi používat technologie s případnými zadními vrátky pro nepozorované vniknutí či úniky dat. Celá země se ostatně stále více snaží technologicky izolovat.

BlackBerry kupuje německou společnost Secusmart, která se zabývá vývojem technologií pro kódování a ochranou před odposlechy. To je vzhledem k NSA a dalším aktuálním světovým problémům velice aktuální téma a pro BlackBerry je to další z kroků k tomu upevnit svoje postavení v oblasti bezpečné mobilní komunikace.

Red Hat, HP, Dell, AMD a další firmy vytvořily skupinu, která má přinést 64bitové čipy ARM do serverů. Jde o další podobnou snahu nasazovat v datových centrech místo tradičních procesorů čipy mobilní. Výhodné je to třeba z hlediska spotřeby a velikosti.

 

Samsung vykázal nejhorší čtvrtletní zisk od roku 2012. Kvůli slabším prodejům telefonů.

 

Samsung chce do léta příštího roku otevřít v Silicon Valley nové výzkumné a vývojové centrum za 300 milionů dolarů. Důvod je jasný – tradiční ekosystém, hodně talentovaných lidí, hodně nápadů a patentů.

Oracle za nespecifikovanou částku kupuje TOA Technologies. Její cloudové nástroje umožňují dohlížet či řídit zaměstnance v terénu, třeba řidiče, opraváře a tak dále. To zapadá do sady Oracle Cloudu. TOA zaměstnává kolem 500 lidí. Podobné věci dělají i konkurenti jako SAP a Salesforce.com.

Twitter koupil startup nazvaný Madbits. Jeho technologie umožňují rozumět informacím, organizovat je a extrahovat z nich důležitá sdělení. Je zřejmé, že se Twitter snaží vytěžit co nejvíce ze sdělení, které uživatelé na tuto sociální síť píší. O to se ostatně snaží více firem, na základě twítů se třeba odhaduje vývoj trhů a podobně.

České Radiokomunikace mají zrekonstruované sídlo na Strahově. Vejde se do něj přes 150 zaměstnanců. Přestavba trvala v různých etapách od roku 2011. Fotky jsou k vidění zde.

HP investuje 50 milionů dolarů do firmy Hortonworks. Ta pracuje s big data platformou Hadoop, patří k největším mladým nadějím v této oblasti. Soupeří třeba s projekty Cloudera (do ní vložil Intel 750 milionů dolarů) či Pivotal od EMC, respektive VMwaru. HP chce díky spolupráci s Hortonworks více využít také své analytické a datové technologie Autonomy či Vertica.

Ericsson kupuje americkou společnost MetraTech a získá tak nových 140 zaměstnanců. Její technologie umožňují firmám účtovat si platby za nové produkty pomocí nových cest. To se hodí třeba v internetu věcí, cloudu, účtování za data u operátorů a podobně. O Ericssonu jsme více psali zde.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: I zcela prázdný USB disk vám může nakazit počítač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,