Byznysový zápisník: Seznam a CZ.NIC uspěly v zahraničí

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Beta verze 3D map od Seznamu zaujala i v zahraničí. Na populárním serveru Hacker News, který agreguje sdílené, čtené a populární odkazy a texty, se tato zpráva ve čtvrtek držela na prvním místě.

Makedonie nasadila pro správu domény český systém FRED od sdružení CZ.NIC. FRED si tak upevňuje svojí silnou pozici na Balkáně. Projekt ostatně sbírá úspěchy i v dalších částech světa, více o tom v našem dřívějším článku.

Rozjetí čeští Socialbakers koupili Ataxo Social Insider, nástroj pro monitoring a analýzu sociálních sítí. Pětičlenný tým se společně se současným osazenstvem Socialbakers přestěhuje do nových kanceláří firmy v Karlíně. Šéf Socialbakers Jan Řežáb už dříve nastínil, že akvizic může být ještě několik. Může si to dovolit i díky nedávné investici ve výši 26 milionů dolarů.

Náklady Googlu na budování hardwarové infrastruktury rychle rostou. Firma za poslední čtvrtletí za posilování serverů, sítí, datových center a podobně utratila 2,35 miliardy dolarů. Ještě před rokem to byly 1,2 miliardy. Facebook a Microsoft se nebojí utrácet podobné částky.

V posledních kvartálních výsledcích Intelu je možné číst zajímavé číslo: tržby z čipů pro takzvaný internet věcí narostly o 32 procent na 482 milionů dolarů. Intel zároveň začala významně investovat v Číně a dalších asijských zemích, kde se mimo jiné snaží přesvědčit tamní výrobce, aby do chytrých tabletů a telefonů dávali jeho mobilní čipy.

IBM klesl čtvrtletní zisk o 21 procent na 2,4 miliardy dolarů. V tom se projevují i zvýšené náklady spojené s propouštěním. Firmě dlouhodobě klesají tržby z prodeje hardwaru, o 40 procent dokonce spadl i mainframe. IBM se snaží dát postupně od hardwaru ruce pryč a míří spíše k softwaru, cloudu a službám. Tržby z cloudu rostly o 50 procent. Akcie společnosti nicméně tento týden ztratily více než sedm procent.

Tržby z cloudu rostou i SAPu, posledně o 60 procent. Celkové tržby se navýšily o tři procenta, o stejný podíl narostl i zisk.

Twitter za nespecifikovanou částku koupil firmu Gnip. Ta doluje a zpřístupňuje právě data z Twitteru. Teď údajně bude moci jít více do hloubky a pro Twitter samotný to do budoucna představují další možnost, jak na datech vydělat.

Úspěšný český (nejenom) ITIL nástroj ALVAO vyšel v nové verzi 8. Ta je mimo jiné plně připravena pro běh v cloudu.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: Google zvýhodní zabezpečené stránky ve vyhledávači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,