CD a gramofonové desky vydělaly v USA za minulý rok více, než stahování hudby

Organizace RIAA (The Recording Industry Association of America), která zastřešuje hudební průmysl v USA, zveřejnila statistiky prodejů za uplynulý rok 2017. A poprvé od roku 2011 vydělaly společnostem opět více fyzické nosiče jako jsou CD a gramofonové disky, než digitální stahování hudby. Čím to? Celkově totiž vede streamování, které se ve statistikách eviduje zvlášť.

To, že digitální prodeje už dávno netáhnou, není žádná novinka. Objemy celosvětově dlouhodobě klesají a nedávno pronikly informace, že i samotný Apple se svým iTunes plánuje klasický prodej hudby ukončit. Na americkém trhu stahování vydělalo na 1,3 miliardy dolarů, zatímco fyzické nosiče utržily 1,5 miliardy. Především gramofonové desky totiž zažívají menší renesanci a těší se velké oblibě mezi audiofily.

Klepněte pro větší obrázek
Fyzickým nosičům se podařilo překonat stahování, jenže trhu už dávno vládne streaming a svou pozici stále posiluje (obr: RIAA)

Jednoznačnou jedničkou je hudební streaming zastoupený celou řadou služeb od Spotify přes Google Play Music, Apple Music a další. Ten meziročně narostl o 43 % na 5,7 miliardy dolarů. Zajímavou kategorií v rámci streamování jsou ale menší omezené služby. S těmi u nás téměř nepřijdeme do styku, v USA ale pomalu nabývají na důležitosti. Většinou se váží k jednomu konkrétnímu zařízení – například předplatné za 4 dolary, které umožní přehrávat hudbu pouze skrze reproduktor Amazon Echo. Klasické předplatné pak meziročně narostlo o 55 %, to placené reklamou o 35 %.

Diskuze (12) Další článek: Tak by mohl vypadat operační systém od Applu, designér navrhl macOS 11

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,