Čechům se zjednoduší přihlašování k zahraničnímu eGovernmentu. Využijí i mojeID

Oživeno 24. 6. | Mobilní klíč eGovernmentu a mojeID už bude možné coby identitní prostředky využít i při jednání se zahraničními úřady. Ve věstníku EU dnes přibyl důležitý zápis, který to umožní. Jak upozorňuje Jaromír Talíř z organizace CZ.NIC (spravující mj. mojeID), reálně by se oba systémy mohly v zemích EU začít používat v nadcházejících dnech.


Původní článek z 11. 3. | Přeshraniční přihlašování v systému eIDAS, který umožní Čechům připojit se ke službám státních správ jiných evropských zemí, se rozšíří o další dva způsoby. Doteď byla jediným identitním prostředkem eObčanka, tedy čipová karta vyžadující čtečku a zvláštní software. Nově eIDAS Cooperation Network schválila používání také mojeID a Mobilního klíče eGovernmentu (MEG), u kterých stačí jen mobil, případně NFC/USB klíč.

V procesu se již očekává jen uveřejnění ve věstníku EU, pak by mojeID i MEG měly fungovat. Podle nařízení eIDAS mají členské státy na přijetí nových prostředků rok, ale když už v zemi nějaký prostředek funguje (u nás eObčanka), ty nové se musí spustit okamžitě.

Jak upozorňuje CZ.NIC, provozovatel mojeID, obvykle je třeba po schválení ještě něco upravit. „Příkladem může být holandský prostředek DigiD oficiálně notifikovaný v srpnu 2020 a dosud reálně nespuštěný. Nebo i nové prostředky Francie a Malty, které byly oficiálně notifikované letos v lednu a již dva měsíce čekají na ostré spuštění,“ uvádí Jaromír Talíř z CZ.NIC.

Úpravy musí proběhnout i na české straně. Jak vyplývá z únorového rozhodnutí o přijetí mojeID a MEG do systému eIDAS, obě služby musí vyloučit ty účty, které se ověřily pomocí datových schránek. Jejich uživatelé tak budou muset navštívit Czech Point, případně účty ověřit pomocí jiného prostředku stejné či vyšší úrovně záruky.

Netýká se to již účtů mojeID s úrovní „vysoká“, které fungují od loňska. Ale u záruk „nízká“ a „značná“ je třeba provést ještě další krok. Kdo už ale má eObčanku a čtečku, může účet ověřit i bez lítání po úřadech. Případně s ověřeným mojeID na úrovni „značná“ se dá ověřit i MEG či naopak. Stejnou úroveň mají také bankovní identity.

Pokud ale nebudete využívat služeb zahraničního eGovernmentu, žádné kroky podstupovat nemusíte.

via CZ.NIC

Diskuze (6) Další článek: Doplňky stravy jsou vyhazováním peněz. Stačí zdravě jíst a cvičit, jsou přesvědčeni američtí lékaři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,