Ceny chystaných čipů od AMD, Intelu i Nvidie se tento rok opět zvýší

Už na konci minulého roku TSMC oznámilo, že nejnovější výrobní technologie zdraží o 10 až 20 %, což pochopitelně ovlivní náklady všech technologických hráčů, kteří budou chtít používat tu nejmodernější výrobu čipů.

Web Digitimes nyní přišel s informací, jak se to propíše do cen procesorů, grafických karet, ale třeba i ASICů, tedy specializovaných těžebních zařízení pro bitcoin. Právě tato zařízení totiž musí kvůli efektivitě a výdělečnosti používat nejmodernější čipy.

Podle odhadů se zmíněné zvýšení nákladů ze strany výroby u TSMC propíše v případě AMD nejen u chystaných 5nm čipů (například Zen 4), ale částečně také u současných 7nm čipů v podobě procesorů Zen 3 a grafických karet RDNA 2. Stejný efekt bude i u grafických karet od Nvidie, které už jsou nyní extrémně předražené kvůli celému řetězci (vysoká poptávka, prodejci, výrobci karet, logistika), takže s příchodem další generace 5nm grafických karet ve stylu „GeForce RTX 4000“ se možná dočkáme ještě většího cenového šoku než doposud.

Zvýšení cen se má dotknout i Intelu, který část výroby čipů odklonil k TSMC a i když má zbytek výroby ve vlastních továrnách, rozhodně nelze čekat, že bude prodávat pod cenou oproti konkurenci. Také Intel se totiž musí potýkat se zvýšenými náklady na výrobu a logistiku.

Vzhledem k nasycení počítačového trhu z minulých let se zároveň očekává, že prodeje počítačů, notebooků a čipů mírně klesnou, obzvláště kvůli vyšším cenám. U TSMC si nechává nejmodernější čipy vyrábět i Apple, takže uvidíme, zda zvýšené náklady přenese na zákazníky (vyšší cena iPhonů, MacBooků a podobně), nebo půjde formou snížené marže či optimalizace nákladů u některých jiných komponent.

Váš názor Další článek: Firefox se brzy přestane ptát, co se soubory. Rovnou je stáhne tak jako Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,