CES 2012: Jakou nám ukázal budoucnost?

Začátkem každého roku zamíří do Las Vegas desetitisíce nákupčích, analytiků, novinářů, výrobců či prodejců na CES, největší světovou výstavu spotřební elektroniky.
Kapitoly článku

Pokud loni byl CES ve znamení tabletů, a rok před tím dominovaly 3D obrazovky, letos se čekal nástup ultrabooků, kvalitních tabletů a chytrých televizorů.

Ultra jako nový standard

Intel svou přítomnost vystavěl právě na ultraboocích a také na nové platformě pro mobilní telefony. Ač bylo na CESu ultrabooků hodně, nedá se to nazvat záplavou. Prvotní odhady počítaly s desítkami ultrabooků, nakonec se dá počet novinek spočítat na prstech.

Lenovo představilo ThinkPad T430U, první podnikový ultrabook, který ale přijde na trh až v druhé polovině roku. Čeká se zřejmě na procesory Ivy Bridge s rychlejší grafikou a menší spotřebou. Samsung pak představil hned tři tenké notebooky: 13“ a 14“ Series 5 a 13“ Series 9. Series 5 bude hrát roli toho levnějšího, přičemž ve čtrnáctce je i DVD mechanika. Samozřejmě pak není notebook nejtenčí, ale přesto se drží výrazně pod profily běžných notebooků. Druhá generace Series 9 opouští prémiový luxusní styl a nabízí střídmou promyšlenou eleganci za dostupnější cenu.

DellUltra.JPG
Ultrabook Dell XPS 13 kombinuje hliníkový kryt displeje s karbonovým šasi. Díky tomu je odolný a lehký. Cena základní verze se vejde pod tisíc dolarů a nechybí ani podsvícená klávesnice.

Dell ukázal štíhlý ultrabook XPS 13 v kombinaci hliníku a karbonu a HP uvedlo Envy 14 Spectre, luxusní notebook se skleněným víkem i skleněnou plochou okolo skleněného touchpadu. Nerozbitnost má na starosti Gorilla Glass, nicméně toho skla může být až příliš, ostatně notebook kvůli němu ani nepatří mezi nejlehčí. Zajímavostí je u něj integrovaný NFC čip. Svůj nový ultrabook Aspire S5 představil i Acer, ovšem mimo veletrh, kterého se jako vystavovatel přímo nezúčastnil.

razerblade.JPG
Nejzajímavějším notebookem vedle ultrabooků byl bezesporu herní RazerBlade. Je také docela tenký, maximálně vybavený a touchpad ve formě dotykového displeje má na pravé straně.

Trochu proti výrobcům současných ultrabooků hrál Intel prezentací chystaných novinek v další generaci. Dotykové displeje, polohová čidla, vyšší výkon procesoru, to vše je jen pár měsíců daleko. Takže kdo si může dovolit počkat, může nákup odložit. Celkově ale hodnotíme snahu Intelu pozitivně, podobně jako se Intelu podařilo prosadit Centrino – kombinaci procesoru, bezdrátové karty a úsporného čipsetu – mohlo by se mu dařit i s ultrabooky. Proměnit tedy něco mírně lepšího v nový základní standard každého notebooku.

Co je CES

CES není výstavou pro běžnou veřejnost. Každý návštěvník má svou registraci na jméno, spadá do jedné z definovaných škatulek a firmy tak přesně vědí, zda o informace žádá šťouravý novinář, zvědavý konkurent, nebo nákupčí pro velký prodejní řetězec. Proto ani nevadí, že je CES tak brzy po vánoční nákupní horečce. Jde tu především o produkty, které budou přicházet na trh v průběhu celého roku. Prodejci vyberou, co chtějí prodávat a výrobcům to pomůže naplánovat výrobu.

I přes přísnou odbornost není CES nijak malý. Výstavní plocha zabírá přibližně 173 tisíc čtverečních metrů. Letos jej navštívilo 153 000 návštěvníků, z toho 34 000 ze zahraničí.  Právě proto se koná v Las Vegas, kde je největší kapacita hotelů na světě.

Hlavním zaměřením CESu je spotřební elektronika. Pokrývá vše od mobilních telefonů přes počítače televizory až k automobilové technice, narazit lze i na bílou techniku.

Letos CES spolknul dříve samostatnou výstavu PMA zaměřenou na fototechniku. Pod názvem PMA@CES zaplnila jednu halu, přičemž ale výrobci fotoaparátů jako Nikon, Canon či Olympus vystavovali přímo na hlavním CESu.

Nvidia zatím vládne všem

Trochu opatrnější jsme ale už u mobilní platformy Intelu. Intel koketuje s čipy pro mobilní telefony několik let, ARM mu ale soustavně utíká. Nyní se mu konečně podařilo představit spolu s Lenovem nový telefon, který půjde na trh. Podporu pro procesory Intelu přislíbila i Motorola (a nepřímo tak i Google), byť ta zatím nic konkrétního nepředstavila. Telefon K800 od Lenova používá Android a vypadá jako větší tlustší telefon. V tom by mohl být pro Intel problém – zákazníci hodnotí telefon podle vzhledu a způsobu ovládání, tedy systému. Nikoli podle použitého procesoru a procesor Intelu může být zdrojem nepříjemných kompatibilit u programů ušitých přímo ARMu na tělo.

lenovo.JPG
Ve spolupráci s Intelem představilo Lenovo telefon K800, první komerčně dostupný telefon s procesorem Intel. Zpočátku se ale bude prodávat jen v Číně a popravdě nejde o nic tenkého. Uvnitř je operační systém Android.

Zatímco loni se Nvidia chlubila přicházejícími tablety s čipem Tegra 2, letos mohla nabídnout širokou základnu řešení s Tegrou 2 a nastupující tablety postavené na Tegře 3. V oblasti tabletů bodují i čipy ostatních výrobců, ohledně výkonu se ale nVidii vyrovnávají stěží. Hlavním překvapením CESu byl sedmipalcový tabletu Asusu vybavený výkonnou Tegrou 3 a kapacitním IPS displejem. Šokem je zejména cena 250 dolarů. Tak výkonný a současně levný tablet by se mohl stát etalonem, se kterým se budou srovnávat ostatní výrobci.

13tablet.JPG
Extrémní tablet s úhlopříčkou 13,3 palce vystavovala Toshiba. Tloušťka je přitom stejně malá jako u běžného 10“ tabletu. Do tašky to už moc není, třeba domů k televizi by se ale hodil.

Standardem v tabletech je už Android 4.0, zmizely levné tablety s dvojkovým Androidem, a kdo měl ještě trojku, sliboval brzký upgrade na čtyřku. Ticho po pěšině bylo ohledně projektu Denver, procesoru nVidie pro výkonné osobní počítače, jehož vývoj byl loni ohlášen. Pokud nedojde ke zdržením, tak by ale měl hrát příští rok na CESu hlavní roli.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,