Češi pracují na chytrém cyklozámku. Ovládá se mobilem

Pražská společnost uLikeIT spolupracuje s americkými Velo Labs na Skylocku, chytrém zámku pro kola. Ovládá se skrze mobilní aplikaci a umí i hlásit krádež.

Světová technologická média si v poslední době zamilovala nový příspěvek do zřejmě nastupujícího fenoménu internetu věcí. Jmenuje se Skylock a v rámci crowdfundingové kampaně získal od lidí během dvou dnů 50 tisíc dolarů. Je to chytrý zámek na kolo, který lze ovládat skrze mobilní aplikaci. Právě jí a další softwarové části kompletně vyvinula česká společnost uLikeIT.

Samotný zámek vyrábí americká společnost Velo Labs, která má na starost jeho fyzickou podobu a funkčnost. Softwarové zázemí pak dodávají Češi, kteří sice vyjednávají o možném podílu v celém projektu, prozatím je to ale pro ně záležitost tradičního finančního kontraktu.

Firma uLikeIT má základnu v Praze, kde aktuálně zaměstnává asi 30 lidí specializovaných na vývoj mobilních, webových a back-end aplikací. Kromě programátorů jsou to grafici a specialisté na uživatelská rozhraní a zkušenosti. „Rosteme tempem jeden až dva noví vývojáři měsíčně. Máme v plánu se do konce roku rozšířit na 50 lidí,“ popisuje pro Connect.cz šéf společnosti David Semerád.

Odemknout skrze mobil

Sám Semerád působí v San Francisku, kde mimo jiné domlouvá zahraniční zakázky a snaží se rozšiřovat interní globální projekty. V Kalifornii například vznikla interní záležitost The Game, o které jsme při jedné z tamních návštěv psali. V souvislosti s The Game uLikeIT plánují prozatím neveřejné exitové prohlášení.

K vývoji ambiciózního Skylocku se firma dostala skrze doporučení amerického technologického akcelerátoru Highway1, ve kterém vznikají další podobné hardwarové startupy. Akcelerátor tvůrcům zámku českou společnost doporučil.

Samotný Skylock se navenek nijak zásadně neliší od běžných moderních a lepších zámků na kolo. Údajně má i podobný materiál a konstrukci. Bližší pohled ale ukazuje malé solární panely, za pomocí kterých se nabíjí. Hodina na sluníčku údajně vystačí na týdenní chod. Zámek má záložní „offline“ ovládání, aby ho v případě nutnosti bylo možné odemknout běžnou cestou, primárně se ale snaží přenést tyto a další možnosti do chytrého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Softwarová část Skylocku pochází z Česka.

Skylock je tak možné otevírat skrze podržení virtuálního tlačítka v nainstalované mobilní aplikaci. Ta je v současné době dostupná pouze pro iPhone, respektive iOS, v Praze už se nicméně pracuje také na verzi pro Android. Zámek s telefonem komunikuje skrze bluetooth nebo Wi-Fi, vlastní SIM kartu nemá.

Hlášení o něhodě

Tyto dva způsoby připojení je možné využít také pro další funkce. Ve Skylocku je zabudována ochrana proti krádeži, pokud se tedy někdo bude snažit se zámkem manipulovat, a zároveň bude spojený například s vaší lokální sítí, na mobil přijde hlášení. Skylock stejně tak umí kontaktovat vaše známé v případě, kdy se vám na kole stane nehoda. Zároveň je umožněno sdílení s dalšími lidmi.

V uLikeIT nepracovali pouze na samotné aplikaci, na starost mají také back-end, tedy inteligentní systém na pozadí. „Pro back-end využíváme Node.js, MongoDB a běžíme na cloudu Windows Azure,“ popisuje David Semerád. Společnost na projekt vyčlenila tři zaměstnance, s rozvíjením platforem ale hodlá přidat další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hardwarovou část buduje Velo Labs.

Ze strany pražské společnost je Skylock prvním projektem spojeným s internetem věcí a propojenými zařízeními. „Máme už ale několik dalších projektů v oblasti zdraví a fitness a podobně. Aktuálně pracujeme na více než 10 projektech najednou,“ dodává Semerád. Firma mimo jiné spouští službu Ordr.cz, která zatím na Praze 1 garantuje doručení jídla přes internet do 10 minut.

Skylock ještě není hotový produkt. Velo Labs po crowdfundingové kampani vše dodělává a aktuálně nabízí první předobjednávky. Konečná cena se vyšplhá na 249 dolarů, v rámci předobjednávek je pak k dispozici omezená série za 149 dolarů. Produkt by měl být k dostání začátkem příštího roku.

Diskuze (26) Další článek: Google má vlastní elektrické auto bez řidiče, nemá žádný volant

Témata článku: , , , , , , , , , , ,