Češi ve Valley rozjíždí standardizaci cloudových služeb

Bývalí zaměstnanci Keria ze Silicon Valley a Plzně rozjíždí projekt Portadi. Ten umí spravovat přístupové údaje do cloudových služeb. Chce jít ještě dál a vytvořit v této oblasti standardizaci.

Příchod cloudových aplikací ve formě služby měl svým uživatelům hodně věcí zjednodušit a zpříjemnit. To se také v mnoha ohledech skutečně stalo, odpadla třeba nutnost nakupovat hardware, spravovat licence a tak dále. Ovšem s tím, jak se celá oblast začíná masivně rozvíjet, se začínají objevovat problémy nové. Jeden z nich chce v Silicon Valley řešit česká společnost Portadi, kterou rozjeli bývalí vysoce postavení lidé v Kerio Technologies.

„Cloud a cloudové aplikace jsou v současné době takovým divokým západem. IT průmysl zatím neudělal dobrou práci v propojení jednotlivých systémů tohoto druhu,“ říká ze svého sídla v San José spoluzakladatel a výkonný ředitel Portadi Dušan Vítek. „Nám se otevřela šance zavést určitou formu standardizace.“

Vítek naráží na skutečně se zvětšující problém. Zákazníci používají více a více cloudových aplikací běžících především ve webovém prohlížeči. Problémem ovšem je, že hodně z nich spolu prostě nespolupracuje. Vývojáři se sice snaží dávat k dispozici dostatečně otevřená aplikační rozhraní (API), skrze něž si pak jednotlivé služby mohou „povídat“, situace ale není všude úplně růžová.

Druhým problémem jsou pak hesla. Pokud jste firma, která používá několik cloudových aplikací, používáte i stejný počet přihlašovacích údajů. Daný zaměstnanec potřebuje své heslo. To postupem času vytváří mnoho zmatků, například když jeden zaměstnanec odejde a je třeba jeho účet přepsat na další a tak dále.

Být App Storem pro cloudové aplikace

Portadi přesně tyhle cloudové boláky řeší. Jde rovněž o cloudovou službu, která umí sjednotit přihlašovací údaje. Uživatel pak už potřebuje pouze přístup k Portadi a další přiřazené aplikace si jednoduše jedním klepnutím z „dashboardu“ spustí. Jde tedy o nový druh přiřazování přístupových práv. Hesla jednotlivých aplikací spravuje administrátor.

Klepněte pro větší obrázek
Prostoru je hodně. Spoluzakladatelé Portadi Dušan Vítek (vlevo) a Tomáš Soukup.

„Nápad vzniknul z naší praktické zkušenosti, nebo možná spíše bolesti. V týmu jsme začali využívat velké množství cloudových služeb, že jich bylo pomalu více než lidí. Začal v tom být obrovský nepořádek a nebyl jsem si vůbec jistý, kdo k čemu dostal přístup a podobně,“ popisuje Vítek vznik myšlenky. „S tím, jak se začíná využívat cloud, se také rozostřila hranice toho, kdo má za co zodpovědnost.“

Správa přístupových údajů k novému druhu aplikací má ale být pro Portadi pouze startovací čára. Klíčem k pochopení potenciálu je problém popisovaný v úvodu – cloudové aplikace na sebe vzájemně nejsou příliš napojené. Ten, kdo vyřeší onu standardizaci, zřejmě bude moci vydělávat hodně peněz. Zatím z problému mohou těžit třeba firmy jako Oracle, které mají ve svém cloudu stovky aplikací, které v rámci možností spolupracují a teoreticky tak není nutné využívat mnoho dalších.

„Do produktu jsme napsali velice silnou heuristiku, která nám umožňuje rozpoznávat objekty a pracovat s nimi. To nám umožňuje fungovat nad rámec logování. Brzy toho bude skrze Portadi možné spravovat ještě více,“ naznačuje Vítek. „Je tu potenciál být něco jako App Storem pro cloudové aplikace.“

Spojený starého a nového světa

V Portadi nyní pracují také na spojení s technologiemi, které jsou rozšířené v tradičním světě IT. Do produktu má být konkrétně začleněno napojení na služby Active Directory od Microsoftu a Google Directory. Jeden svět správy uživatelů se tak potká s druhým. „Je to pro nás nevyhnutelná cesta jak přemostit starý svět s tím novým,“ říká Vítek. Portadi rovněž chystá vlastní API umožňující přístup vývojářům.

 

Napsali jsme silnou heuristiku, takže jsme připravení pracovat také s dalšími částmi. Máme možnost stát se cloudovým App Storem a přinést standardizaci.

 

Nevyhnutelné ale bude pro nadějnou službu také utkat se s konkurencí. Dušan Vítek je sice toho názoru, že konkurujících záležitostí na trhu zase tolik není, ten zbytek se ale prozatím jeví dostatečně silně. Okta, která v podstatě ověřila trh, už na investicích získala 155 milionů dolarů. Podobně zaměřený OneLogin si přišel na téměř 43 milionů dolarů. Tradiční IT firmy rovněž rozšiřují své MDM a další správcovské nástroje.

Portadi na to chce jít odlišně zejména po stránce obchodní strategie. „Okta i OneLogin hodně cílí na velké firmy a dostávají se do nich skrze IT oddělení. My rovněž chceme do velkých podniků, budeme se tam ale chtít dostávat odspoda, přes menší týmy pracující s externisty, skrze marketingová oddělení a tak dále,“ vysvětluje Vítek.

Mladý projekt se aktuálně dostává do ostrého provozu, na jeho vývoji už se nicméně pracuje zhruba rok. Do testovací verze mělo přístup několik zákazníků, včetně českých STRV či Apiary. „Portadi používáme asi půl roku a je to skvělé v tom, že nám umožňuje flexibilně přidělovat a odebírat přístupy napříč naší organizací,“ popisuje spoluzakladatel STRV David Semerád. Jeho firma je jednou z těch, které už si neprovozují interní IT a jedou kompletně v cloudu.

„Bez Portadi bychom museli po každém odchodu člověka měnit všechna hesla, takhle stačí jeden klik. Líbí se mi i rychlá podpora v případě, že něco nejde. Když se mi nedávno nedařilo ani na třetí pokus přihlásit do Alzy, za chvilku mi psali, že jí přidali do oficiálně podporovaných aplikací,“ doplňuje Semerád.

Z Valley a Plzně

Portadi založili dva kolegové z Keria. Dušan Vítek rozjížděl pobočku Keria ve Spojených státech a odsud nyní funguje jako výkonný ředitel nového projektu. Tomáš Soukup v Keriu vedl vývoj hlavních produktů a technologiím se z Plzně nyní věnuje také. Portadi má vedle toho také sedm dalších českých spolupracovníků.

Klepněte pro větší obrázek
Jednáme s investory ze Silicon Valley a Evropy o seed investici. Dušan Vítek.

Firma se každopádně nebrání rozšiřování a nabrání lidí také v Silicon Valley. Aktuálně například vyjednává s několika investory z Valley a Evropy o první seed investici. Ta se běžně pohybuje v rozmezí od 500 tisíc do dvou milionů dolarů, takže někam do tohoto rozmezí se kluci chtějí trefit.

„Chtěli bychom získat dost peněz na to, abychom mohli fungovat 18 až 24 měsíců,“ dodává Vítek s tím, že ještě letos očekává pozitivní cash flow, firma by ovšem ještě měla být ztrátová. Mladá firma se nebrání ani případnému vstupu do některého z kalifornských akcelerátorů, zejména kvůli kontaktům.

Po technické stránce by český produkt měl být připravený. Původně měl běžet na cloudu Amazon Web Services, nakonec ale volba padla na Heroku. „Heroku je strašně zajímavé. Je limitované a neumožní vám napsat úplně vše, co chcete. Takže vás nutí napsat kód lépe a aby byl škálovatelný a aplikace dokázala přežít výpadky jednotlivých částí systému,“ popisuje Vítek. Další části pak běží v Node.js a AngularJS. Mezi poradci Portadi figuruje i jeden technický člověk z Netflixu.

Portadi v mnohém připomíná rovněž slibné a zainvestované české Apiary. Ti rovněž řeší to, jak si mezi sebou mají cloudy či aplikace povídat. Samozřejmě ale z trochu jiného úhlu pohledu, tedy skrze vývoj a dokumentaci API. Oba ale mohou vydělat na zlaté horečce. Při ní nejvíce vydělávali ti, kdo zlatokopům dodávali lopaty a další nástroje.

Váš názor Další článek: Spotify se daří získávat nové předplatitele, už jich má 15 milionů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,