Češi z kosmického inkubátoru naučili počítač, jak vypadá perfektní satelitní snímek

V roce 2016 se Praha dočkala prvního českého vesmírného inkubátoru pod záštitou CzechInvestu a Evropské kosmické agentury ESA. O dva roky později pak přibyl ještě jeden v brněnském Jihomoravském inovačním centru, a právě to se nyní pochlubilo prvním úspěšným absolventem.

Je jím společnost OctoGeo, která stojí za populárním systémem pro tvorbu i hosting digitálních map MapTiler. V průběhu let posbíral hned několik ocenění a dnes jeho služby, podle provozovatele používá na 200 milionů koncových uživatelů.

No dobrá, ale co dělal MapTiler v kosmickém inkubátoru? ESA BIC (ESA Business Incubation Centre) nabízí zázemí mladým firmám, které nemusejí vyrábět zrovna nový raketový motor pro nosiče Ariane, nebo marsovské vozítko, ale zajímají se třeba o zpracování dat z dálkového průzkumu Země – tedy ze snímkovacích družic.

MapTiler proto získal pod křídly ESA BIC přístup k satelitním datům z mise Sentilel. Jedná se o surové záběry, jak už tomu tedy bývá, snímky jsou často plné oblačnosti, kterou v Google Mapách nebo Mapy.cz přirozeně neuvidíte, protože dodavatel dat a kartografové už vybrali ty ideální.

Klepněte pro větší obrázek
MapTiler v kosmickém inkubátoru vyvinul techniku pro strojové filtrování oblačnosti na satelitních snímcích

Brněnská firma se ale v inkubátoru pokusila vytvořit automatický systém na bázi strojového učení, který na základě vzorku špatných snímků s oblačností vytvořil jejich model, a tak napříště dokázal z ohromné databáze dat Sentilel vybrat jen ty povedené – ty na kterých žádná oblaka nejsou a je tedy vidět zemský povrch.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledkem je bezoblačná mapa Česka, přičemž autoři mají v plánu zpracovat celý svět

Výsledkem je pilotní verze satelitní mapy Česka bez oblačnosti, přičemž MapTiler chce stejným způsobem vycvičit vlastní program tak, aby dokázal vyfiltrovat čisté snímky nad celou planetou.

V každém případě, jedná se o další slibnou ukázku aplikace chytrých softwarových technologií, které tentokrát autoři vyžili v satelitní kartografii.

Diskuze (2) Další článek: 5G není žádná revoluce. S nasazením zaostáváme, ale není to problém, říká Ondřej Malý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,