Bezpečnost | Phishing

Česká spořitelna varuje: kyberútočníci využívají nový trik s adresou

S phishingem se v posledních týdnech roztrhl pytel. Před útoky na klienty varovala Fio banka, ČSOB, Alza, ale také Google v souvislosti s Gmailem. Nově se přidala i Česká spořitelna, která zaznamenala novou vlnu útoků, v níž útočníci využívají novou metody pro zmatení uživatelů.

Vše opět stojí na e-mailu, který uživatele vyzývá k zobrazení důležité zprávy v internetovém bankovnictví. Po kliknutí na odkaz jej přenese na podvodnou přihlašovací stránku tvářící se jako korektní webová správa účtu. Zadané údaje ale samozřejmě míří do databáze útočníků. Tentokrát se snaží vylákat také autorizační kód doručený formou SMS.

unnamed.png unnamed(1).png
Uživateli nejdřív dojde e-mail, v němž najde odkaz na důležitou zprávu v internetovém bankovnictví • Následně je uživatel přesměrován na podvodnou stránku, která se vydává za internetové bankovnictví (foto: Česká spořitelna)

Novinkou je využití finty, která má zamaskovat adresu falešného webu využitím tzv. Data URI, kdy lze do adresy zapsat kus zdrojového kódu. Díky tomu může adresní řádek obsahovat i známý text servis24.cz, uživatele by však měla varovat především absence zabezpečeného připojení, které je v prohlížečích symbolizováno ikonou zeleného zámku.

Česká spořitelna vyzývá k přeposílání podvodných e-mailů na adresu phishing@csas.cz a zároveň doporučuje ihned kontaktovat zákaznickou linku v případě, že již došlo k zadání údajů do falešného formuláře.

Přečtěte si také:

Váš názor Další článek: IKinema: pro přesné snímání celého těla do virtuální reality stačí šest senzorů v rámci systému HTC Vive

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,