České Cisco hledá nového ředitele a partnery

Ivo Němeček, který v září v čele české pobočky Cisco Systems nahradil Jiřího Deváta, firmu vede jen dočasně. Hledá se nový generální ředitel, nový byznys a noví partneři.

Tuzemská pobočka IT obra Cisco Systems hledá nového generálního ředitele. Ivo Němeček, který na této pozici od letošního září přebral štafetu od Jiřího Deváta, se role zhostil pouze na přechodné období. „Mojí rolí je udržet Cisco v chodu a připravit ho pro nového generálního ředitele. Toho aktuálně hledáme, znám by měl být ještě do konce tohoto roku, možná už na podzim,“ sdělil Němeček pro Connect.cz.

Cisco údajně do nejvyššího křesla nebude dosazovat nikoho ze současných zaměstnanců společnosti, hledají se vhodní kandidáti zvenčí. V současné době probíhá výběrové řízení. „Finální termín bude záležet na tom, jak bude nový ředitel vázán případnými smlouvami v jeho aktuálním angažmá. Pokud seženeme někoho volného, mohli bychom nové jméno ohlásit už v říjnu.“

Společně s tím dojde i k několika dalším personálním změnám. Ivo Němeček, který doposud působil na pozici technického ředitele, dostane na starost partnerskou síť, kde nahradí Martina Kaftana. Ten se posouvá na obdobnou pozici v rámci regionu. Novým technickým ředitelem po Němečkovi se stal Pavel Křižanovský.

Hledají se noví partneři pro nový byznys

Cisco zároveň v Česku začalo hledat nové partnery, se kterými chce rozšířit záběr svého byznysu. „Chceme pokrýt oblasti, kde jsme doposud nebyli příliš silní. Vedle posilování serverové části míříme především do oblasti aplikací,“ popisuje Němeček. „Začínáme více spolupracovat s Microsoftem, SAPem, Red Hatem, zajímá nás virtualizace počítačů, OpenStack či velká data navázaná na Hadoop.“

Klepněte pro větší obrázek
Hardware a software se sbližují a my se chceme dostat k novým zákazníkům. Dočasný šéf české pobočky Cisco Systems Ivo Němeček.

Cisco neplánuje žádné masivní rozšiřování partnerské báze, přes kterou do firmy tečou peníze, ale spokojí se spíše s jednotkami nových partnerů. Firma už s novými spolupracovníky komunikuje, jsou to třeba podniky jako Orbit či MHM.

Pro síťového obra je aplikační byznys do budoucna velice důležitý. Postupně totiž dochází k úzkému propojování hardwarové infrastruktury se softwarem a právě aplikace mohou být to, co drahé technologie Cisca zákazníkům prodá. „Hardware a software se sbližují a za pomocí nových partnerů se chceme dostat k novým kontaktům a zákazníkům,“ přibližuje Němeček.

Dlouholetý lídr v síťových technologiích je k postupnému přesunu k aplikacím tlačen celosvětovým trendem. Velcí hráči v oblasti cloudů a datových center totiž často namísto síťových produktů od Cisca začínají používat „no name“ hardware, jemuž dodává inteligenci a hodnotu libovolně upravený software. Cisco kvůli fenoménu softwarově definovaných sítí (SDN) rozjíždí vlastní SDN projekty jako platformu ACI a má veliký zájem být součástí této nové hry.

Světová centrála Cisca vlivem těchto pohybů na trhu byla donucena k dalšímu propouštění. České pobočky se ale údajně propouštění netýká.

A zájem je také o vývojáře

Firma i kvůli tomu začala více rozvíjet svůj program pro softwarové vývojáře. S nimi sice i v Česku nějakou dobu spolupracuje, program DevNet se ale nyní dočkal zásadního rozšíření a ambicí a do roku 2020 chce nalákat až 1,2 milionu vývojářů.

 

Oslovili jsme velké univerzity v Česku. Chceme rozšířit možnosti programování pro sítě.

 

S tímto rozvojem chce Cisco vystupovat také v České republice. „Už jsme oslovili první velké univerzity v Česku, abychom ve spolupráci s nimi rozjeli programy pro programování sítí. Zájem máme také o nové partnery v této oblasti. Myslím, že můžeme pojmout do dvacítky vývojářských firem,“ vzkazuje dočasný šéf českého Cisca.

Společnost nechce opouštět ani od rozsáhlého programu Cisco Networking Academy, skrze který už u nás prošlo přes 10 tisíc lidí. Cisco si díky tomu už na středních a vysokých školách zajišťuje školení odborníků na své technologie. Rozjet něco takového se na našem trhu pokouší také Huawei, jde evidentně o šikovnou strategii.

Za zásadní část byznysu Cisco považuje také kybernetickou bezpečnost, která generuje značnou část tuzemských tržeb. „Bezpečnost nám pomáhá prodávat naše produkty,“ vysvětluje Němeček.

Cisco se bude chtít opřít také o další nová obchodní témata. Zajímá se o příležitosti budování navigace v budovách, skrze zdejší operátory bude chtít prodávat koupené chytré cloudové Wi-Fi routery Meraki a velký důraz se má klást také na menší zákazníky. „U nich byznys myslíme skutečně vážně a budeme do něj nadále investovat,“ uzavírá Němeček.

Diskuze (3) Další článek: Displayport 1.3 už s oficiální podporou rozlišení 5K a 4K s 120 Hz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,