Česko bude mít v Silicon Valley technologické centrum

Czech ICT Alliance, Seznam, Rockaway, CzechInvest, Microsoft a další partneři rozjíždí nový program Czech ICT Incubator, který podpoří české firmy v Silicon Valley.

Mladé české technologické společnosti budou moci od začátku příštího roku využít nového způsobu, jak se dostat do Silicon Valley a rozjet tam svůj byznys. Czech ICT Alliance, Seznam, Rockaway Capital, CzechInvest a Microsoft rozjíždí projekt nazvaný Czech ICT Incubator @ Silicon Valley. Ten by měl mít tři čtyřměsíční kola ročně s tím, že to první odstartuje už v lednu.

„Czech ICT Incubator je takovým duchovní nástupem programu CzechAccelerator,“ říká Lenka Kučerová, která právě tento projekt státní agentury CzechInvest v Silicon Valley pomáhala rozjíždět. Incubator nebude náhradou CzechAcceleratoru. Ten už se ze západního pobřeží stihl rozšířit také do dalších oblastí (Izrael, Singapur, Boston a podobně) a počítá s dalším vlastním růstem.

CzechAcceleratorem prošlo už 52 českých společností (STRV, Corinth, Cognitive Security, Be3D a další) a mnoho z nich si program velice chválí. „O aktivitách na severoamerickém trhu jsme přemýšleli už předtím, ale CzechAccelerator pro nás znamenal velké zjednodušení a popostrčení kupředu. Vyloženě nám to pomohlo,“ říká třeba David Semerád ze STRV.

Peníze budou

Hlavním koordinátorem a garantem Incubatoru je Czech ICT Alliance, která podporu českých technologických startupů rozjela už před nějakou dobou. „Podařila se nám v tomto ohledu dobrá spolupráce s Microsoftem, pár firmám jsme pomohli, takže jsme se rozhodli jít do projektu i s dalšími partnery,“ říká šéf ICT Alliance Michal Zálešák.

 

Ve firmách z Runway, kam zamíří i ty české, se protočily stamiliony dolarů.

 

Czech ICT Alliance bude vybraným firmám hradit čtyři měsíce pobytu v technologickém centru Runway. To ve Valley patří k těm lepším a investice či akvizice firem, které jím prošly, se počítají ve stamilionech dolarů. „Pro nás je účast v Runway velice dobrá věc. Silicon Valley je plné lidí, co budují firmu a mají nápad, a je tak těžké někoho oslnit. Runway má jméno a otevírá nám dveře, lidé na to slyší,“ říká Ondřej Homola z Corinthu.

Alliance bude kromě Runway platit také věci jako vstupy na konference a podobně, dopravu a bydlení si ale musí účastníci hradit sami. Nejen pro tyto účely do hry ale vstupují další partneři projektu. Seznam.cz a investiční fond Rockaway Capital Jakuba Havrlanta mohou další náklady spojené s pobytem zaplatit, za to už si ovšem berou podíl ve firmě. Částky a procenta nejsou nijak pevně dány, záleží na vyjednávání.

Hlavně IT

Czech ICT Incubator by se měl uskutečnit třikrát ročně a každého kola se zúčastní maximálně tři společnosti. Podmínky a další náležitosti jsou popsány na webu. Podle Michala Zálešáka se nicméně program soustředí především na skutečně čisté ICT projekty, konkrétně na hardware, B2B a B2C software a také e-commerce.

 

Do projektu se zapojují také ČVUT, Vysoká škola báňská, Univerzita Palackého a další partneři.

 

Do Czech ICT Incubatoru se kromě zmiňovaných organizací zapojují také další tuzemští partneři. Jde o Jihomoravské inovační centrum, inkubátory Node5 a Wayra, ČVUT, Vysokou školu báňskou, Univerzitu Palackého, Technologické inovační centrum Zlín či Agenturu pro regionální rozvoj.

Pro Seznam je celý projekt jednou ze startupových aktivit, které se snaží rozvíjet. Firma upustila od větší podporu StartupYardu a snaží se nové nápady hledat na vlastní pěst. Chystají se nové investice a v Seznamu funguje samostatný tým zaměřený na tuto oblast.

Pro Rockaway je ICT Incubator rovněž jednou z několika aktivit. Fond už investoval do několika zajímavých českých produktů, konkrétně třeba milion dolarů do Brand Embassy a společně s dalším investorem rovněž milion dolarů do Socifi. Rockaway rovněž ve Valley otevřel vlastní kancelář.

Diskuze (3) Další článek: AMD se loučí s TSMC, bude čipy vyrábět u GlobalFoundries

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,