Česko, země datovým centrům zaslíbená

Do Česka míří půlmiliardové evropské dotace na stavbu regionálních datových center. Poslanci také schválili novelu zákona a zřizovatelé datacenter dosáhnout na pobídky.

Z České republiky se stává ráj regionálních datových center postavených za evropské peníze. Do projektů mimo Prahu či Brno se běžní soukromí investoři příliš nehrnou, protože jim jednoduše nevychází propočty návratnosti. Výjimek potvrzujících pravidlo je pouze pár. Webhostingová společnost Forpsi si vybudovala sídlo a datové centrum v domovské jihočeské vísce Ktiš a České Radiokomunikace nyní reálně zvažují rozšíření svých datových komplexů z Prahy také do Brna, Ostravy a Zlína.

Firma ale využívá prostředků od mateřské investiční společnosti, která v rozvoji ICT byznysu vidí pro Radiokomunikace budoucnost, a také volných prostor po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. Ostatní hráči na trhu často jasně vzkazují: budovat datová centra v regionech nemá smysl.

Dotační program Operační program podnikání a inovace (OPPI) se nicméně (i ze své „rozvojové“ podstaty) snaží tyto investiční bariéry překlenout a pomáhá ke vzniku třem velkým projektům. Díky OPPI do Česka na datová centra přiteče téměř půl miliardy korun. Nejde přitom pouze o peníze na stavbu samotných budov, stavební úpravy či přívod potřebných optických datových spojů. Z dotací je možné zaplatit i další nutné vybavení, třeba servery, datová úložiště, sítě, klimatizaci a chlazení, záložní dieselové napájení a dokonce marketingové aktivity.

 

Zřizovatelé datových center nyní dosáhnou na investiční pobídky, pokud vytvoří více než pět set pracovních míst.

 

Současní komerční provozovatelé datových center, cloudů a dalších serverových služeb to vůbec nevidí rádi. Argumentují například tím, že oni si musí na veškeré vybavení vydělat, pak zaplatí daně a ty pak jdou na podporu jejich přímé konkurence. Navíc do oblastí, kde je návratnost vysoce diskutabilní.

Novinkou bude také čerstvě schválená novela zákona o ekonomických zónách, kterou nyní schválili poslanci. Ta nabídne investiční pobídky také pro zřizovatele datových center v případě, že vytvoří více než pět set pracovních míst.

Ústí

„Bylo to otevřené výběrové řízení, přihlásit se mohl každý,“ říká k tomu pro Connect.cz Martin Kolář. Ten stojí za datovým centrem nazvaným Rondel, které by ještě letos mělo začít fungovat u stejnojmenného kruhového objezdu v Ústí nad Labem. Kolář na projektu spolupracuje s IT firmou AMI Praha a společně na celou akci získali dotaci ve výši 30 milionů korun. Soukromí investoři pak přidají stejnou částku. „Šli bychom do toho i bez dotací, pouze v menším měřítku,“ říká Kolář a naznačuje tak, že projektu komerčně věří.

Klepněte pro větší obrázek
Budova v Ústí nad Labem, kde bude i datové centrum Rondel.

Rondel využije budovu vedle ústeckého sídla společnosti O2 a bude tak mimo jiné těžit ze zavedené internetové infrastruktury. Rondel je od začátku plánován jako menší objekt, jenž nemá příliš velké ambice lákat velké zákazníky. „Vidíme, že firmy z našeho regionu vozí své servery a další technologie do datových center v Praze a myslíme si, že je to škoda a že by mohly mít své zázemí u nás,“ navazuje Kolář. „Chceme pokrýt nejenom Ústní nad Labem, ale také Most, Teplice a Chomutov. Cílíme především na malé a střední firmy. Pro Prahu bychom mohli být zajímaví jako záložní lokalita.“

Lidé z Rondelu prozatím nekomentují, kolik a jaké zákazníky už se jim podařilo rozjednat, nějací to už ale údajně jsou. Jedno je každopádně jisté – datové centrum bude spolupracovat s tamními vysokými školami a zaměstná minimálně 10 lidí, což v podstatě OPPI jako program pro podporu regionů vyžaduje.

Hodonín

Teď už ale k větším číslům. Ještě v dubnu by ani ne v třítisícové obci Lužice u Hodonína mělo otevřít datové centrum, jehož stavba vyjde na zhruba 225 milionů korun. Evropská unie přispěje více než polovinou – příspěvek činí 127 500 tisíc korun. Realizaci má na starost společnost DataSpring, ještě donedávna známá jako Centrum ICT služeb. Za ní jako vlastník stojí investiční společnost KKCG miliardáře Karla Komárka. Konkrétně jde o v Nizozemsku zaregistrovanou odnož KKCG Entertainment & Technology N.V.

Klepněte pro větší obrázek
Lužice u Hodonína a datové centrum KKCG, respektive DataSpring.

KKCG chce u Hodonína vybudovat prostor nejenom pro servery a technologie zákazníků, ale rovněž postavit vlastní cloudové služby. To přitom podle informací Connect.cz nejdříve nebylo v plánu. „Původně se to celé projektovalo pro potřeby celé skupiny KKCG, ale nakonec je to tak veliké, že by se ty jejich servery krčily někde v koutě. Proto se rozhodlo, že se bude dělat i komerční provoz,“ popisuje jeden z lidí obeznámených ze situací.

DataSpring už jedno datové centrum provozuje, letos by mělo dojít k jeho rozšíření. V Praze běží mimo jiné infrastruktura pro Sazku, která rovněž spadá do portfolia KKCG. Na novém hodonínském projektu s KKCG jednu dobu spolupracoval také Martin Kanda, bývalý generální ředitel společnosti Casablanca, jež provozuje jedno z nejvýraznějších datových center v Česku.

Písek

Prozatím největším podpořeným projektem je Technologické centrum Písek (TCP). To už několik měsíců stojí na místě bývalých kasáren a celkově vyšlo na 450 milionů. Vše se točí kolem tamního podnikatele Jaromíra Grégra. Jeho společnost z vlastní kapsy investovala 40 milionů, 160 milionů pokryl úvěr a dalších zhruba 250 milionů pak dala právě EU.

Klepněte pro větší obrázek
Projekt v Písku vyšel na 450 milionů.

TCP zaměstnává kolem 50 lidí a kromě samotného datového centra se snaží do několika kancelářských prostor lákat také technologické firmy z regionu. Hlavní náplní podnikání má být nicméně rozlehlé datové centrum o třech sálech. To je určeno jako pro techniku zákazníků, tak pro samotný TCP Cloud, na kterém se spolupracovalo třeba s IBM. „Díky dotacím jsme si mohli pořídit takové vybavení, které v této zemi tak často k vidění není,“ říká ředitel TCP Radovan Polanský. „Chtěli jsme to tady celé postavit jako datové centrum nové generace.“

Technologicky lze o TCP jenom těžko pochybovat a centru se také podařilo nalákat chytré mozky. Do spolupráce se zapojují také univerzity – vedle pražské ČVUT také tamní univerzita z Hradce Králové. To všechno ale může lehce přehlušit obří, téměř půlmiliardová investice a diskutabilní návratnost. V Písku chtějí výrazně cílit také na zákazníky z Prahy, kteří to mají i necelou hodinu autem. Pořídili si kvůli tomu i velice kvalitní datovou linku.

A bezdotační soukromé projekty

Jenže i v Praze se dějí věci a do nových center zde proudí ještě více peněz, než kolik jich jiným subjektům pošle soukolí Bruselu. Čtvrtmiliardy z vlastní kapsy do nového komplexu ServerPark vloží společnost VSHosting. Hostivařské centrum otevře ještě v první polovině tohoto roku a bude mít rozlohu 1500 metrů čtverečních. Také VSHosting, který technicky zajišťuje provoz třeba významným českým zpravodajským serverům a dalším webovým službám, původně žádal o dotace. Jako pražský podnik ale na ně nedosáhl.

Klepněte pro větší obrázek
VSHosting staví datacentrum za 250 milionů. Někteří hráči na trhu nad touto částkou poněkud kroutí hlavou.

„Jde o největší datacentrový projekt, který česká hostingová společnost staví na zelené louce,“ říká výkonný ředitel VSHostingu Damir Špoljarič. „Věříme, že už jsme tak velcí, že se nám vlastní datacentrum vyplatí,“ dodává a mluví o větší expanzi do zahraničí. „Od roku 2012 realizujeme expanzi do Spojených států, kde dokážeme zaujmout třeba cenou. První zázemí máme v Austinu v Texasu a chystáme se také do Brazílie. To je pro nás logický krok kam jít dál, není tam taková konkurence.“ VSHosting má aktuálně zhruba čtvrtinu ze tří tisíc zákazníků ze zahraničí, poměr chce ale více vyrovnat.

Miliardovou investici pak atakuje nové malešické datové centrum společnosti TTC. To za tuto částku chystá otevřít i na středo- a východoevropské poměry skutečně monstrózní prostory s celkovou rozlohou osmi tisíc metrů čtverečních (pro zákazníky to bude polovina). TTC má v současné době v provozu datové centrum o rozloze 1600 metrů čtverečních. „Už asi dva roky musíme odmítat klienty, máme plno,“ říká šéf TTC Radek Majer. Nový komplex by měl otevřít ještě letos. TTC se vedle toho v Česku poohlíží také po případných akvizicích. Firmu zajímají datová centra v Praze a okolí.

Ještě letos chce v Horních Počernicích otevřít také Seznam. Ten do vlastního datového centra postupně investuje 200 milionů korun. Budova už stojí a v těchto dnes se bude kolaudovat a křtít. Poté odstartuje několikaměsíční přesun techniky právě ze současného centra TTC, které Seznam opustí. Jako hlavní lokalitu služeb, které představují obří část českého internetu, bude mít právě svůj nový objekt, a jako zálohu si pak ponechá prostor v centru Nagano provozovaného O2. Seznamu by se investice měla začít vracet v řádu let. Vzhledem k rozsáhlým plánům v oblasti videa (Stream.cz a ještě větší investice do produkce vlastních pořadů) se každopádně nový datový barák bude hodit.

Diskuze (16) Další článek: Populární čtečka Flipboard se dočkala webové verze pro mobily i desktop

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,