Český Microsoft v novém: takové pracoviště nemáte

Český Microsoft je v novém. Nové pracoviště přitom stojí za důkladnější prohlídku, protože dává ochutnat úplně jinému pojetí. Zaměstnanci tu nemají pevné místo a budova je sleduje.
Kapitoly článku

Když byste teď začali pracovat pro český Microsoft a nastoupili tedy do jeho nové pobočky, museli byste si zvyknout na kancelářské pracoviště, které jste doposud neznali: místo stolu vyfasujete jen skříňku, každou chvíli budete pracovat na jiném místě, pořád někoho budete potkávat a ze stropu vás budou sledovat kamery Kinectů. Zní to děsivě? Ve finále to ale působí spíš naopak.

Žádný stůl se jmenovkou

Český Microsoft zažil před necelým měsícem velké stěhování. Sice jen o kousek dál na stejné ulici, ale stěhovala se kompletní pobočka a k tomu i kanceláře Skypu. Výsledkem je společné zázemí v pěti patrech nové budovy Delta kancelářského komplexu na pražské Brumlovce. Pracuje tu více než 500 lidí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Vstup do budovy a recepce. Tudy se nově chodí do českého Microsoftu

Nové sídlo Microsoftu je koncipováno úplně jinak než klasické kancelářské budovy, vydalo se cestou coworkingových center a jde vstříc konceptu „práce odkudkoli“.  To hned neznamená, že by zaměstnanci houfně odcházeli do kaváren a na home office. V podstatě mohou, ale nová budova jim chce nabídnout lepší alternativu – různorodá místa, kde se dá pracovat. A každý si najde vždy takové, které zrovna bude nejvíce vyhovovat.

Pravidlo stolů

Nemůžete si jeden stůl zabrat natrvalo. Pokud odcházíte na déle než dvě hodiny nebo domů, musíte si odnést své věci. 

Až na výjimky zde proto zaměstnanci nedostanou pevně přidělený stůl s pěti zásuvkami, jak to tak obvykle bývá. Svršky si mohou odložit v šatně a na osobní věci mají jen malý úložný box, který slouží zároveň jako poštovní schránka. Každý má jinak notebook a posadí se s ním pokaždé jinde. Kde se to zrovna hodí.

Potkávat, inspirovat, diskutovat, sdílet...

K dispozici jsou různorodá pracoviště – pro zastánce klasiky jsou tu běžné stoly, na kterých zpravidla najdete hned dva monitory s možností připojení notebooku, jsou tu i stoly pro práci ve stoje, nebo s uživatelsky nastavitelnou výškou, nechybí ani volnější styly pracovních koutků, které připomínají spíše kavárny a jsou tu i malé uzavřené kanceláře zvané „telefonní budky“, ve kterých je klid nejen na telefonování, ale třeba i na soustředěnou práci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V horním patře jsou luxusnější zasedačky, na kterých se designéři vyřádili
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ale ani ty běžné nejsou nudné. Tato má třeba krásný výhled, jiné zase připomínají spíše pohodlný obývák • Většina z nich má u vchodu dotykový displej s rezervačním systémem. Ostatní se využívají bez rezervací.

Telefonní budky jsou rozesety po celé budově v nemalém množství, ale využívají se zpravidla jen krátkodobě, idea izolovaného prostoru tu moc nefrčí. Naopak. Nejvíce lidí se soustřeďuje v tzv. hubech, což jsou prostory v každém patře v blízkosti hlavního schodiště. Je tu kávovar, kuchyňka, volně dostupné jídlo a občerstvení. A především místa, kde se dá sednout a pracovat.

Huby působí to spíše jako kavárny či restaurace. Každý má jiný designový styl a je to poměrně živý prostor nejen z hlediska designu. Jsou to v podstatně tranzitní uzly pro všechny zaměstnance a tak tu na sebe narážejí, i když se zrovna neměli v plánu potkat. A to prý přispívá k rozvíjení sdílení nápadů a posilování kolegiálních vazeb.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Huby. Místa, kudy se porchází, ale kde se může i pracovat, občerstvovat, konverzovat či sdílet nápady.

Právě na sdílení, komunikaci a práci v malých týmech nové pojetí pracovního prostoru myslí nejvíce. Pro týmové porady je zde řada otevřených i uzavřených prostor, kde jsou vždy alespoň dvě velké obrazovky a jedna z toho dotyková. Všude v prostoru jsou rozmístěny mikrofony a nechybí kamery pro konferenční hovory. Týmy jsou totiž většinou mezinárodní a videokonference přes Skype jsou denní rutinou.

Skype v Praze bobtná

Kromě klasických týmových zasedaček, které více než klasickou kancelář připomínají obývací pokoj, jsou tu i speciální, sloužící pro lepší „odstřihnutí“ od všední reality. Tam se odehrává týmový brainstorming nebo kreativní porady. Jen pro představu, jeden takový prostor je například vyveden v podobě interiéru horské chaty.

„Když jsme v předchozím sídle měřili vytíženost kanceláří, byli jsme v nejrušnějších dnech na 50 procentech,“ vysvětlila důvody ke změně konceptu manažerka komunikace Lenka Čábelová. A ředitelka české pobočky Microsoftu Biljana Weberová k tomu dodala: „Pokud si lidé mohou sami určit, jak pracují, snadněji propojí osobní a pracovní život, jsou motivovanější, kreativnější a podají větší výkon.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Vždy je kde si sednout a pracovat. V hlavních pracovních prostorech jsou pak i různorodé kancelářské stoly vybavené monitory, ke kterým si můžete připojit notebook. Tam ale v době exkurze byli soustředeni zaměstnanci a nemohli jsme tam fotit. 

Ale záleží na profesi. A tak i v nové budově Microsoftu najdeme dvě patra, kde převážnou část tvoří open space s klasickými stoly okupovanými stále stejnými pracovníky. Jsou to patra Skypu, který má v Praze ryze vývojářskou pobočku. A vývojáři si žádají pevná pracoviště. Jejich práce je více rutinní, neobejde se bez více monitorů a leckdy vyžaduje specifickou techniku. Nechybí ale opět řada prostor pro týmové konzultace, vždy opět vybaveny tak, aby se dalo komunikovat přes videokonference.

Aktuálně má Skype v Praze 250 zaměstnanců a je to největší evropská pobočka. Nevyvíjí se zde žádná konkrétní část Skypu, dělá se tu v podstatě všechno, co je zrovna potřeba. Zajímavostí je, že v oněch 250 lidech je zastoupeno 29 národností – Skype hledá softwarové inženýry všude po světě. Mimochodem, pražská pobočka Skypu vznikla už před 11 lety a začínala na zhruba čtyřiceti lidech.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,