Chystaná kryptoměna Facebooku získává podporu. Připojují se Visa, Mastercard, Uber, Booking.com a další

Už 18. června bychom se měli dozvědět podrobnosti o nové kryptoměně Facebooku, která je postavená na blockchainu a měla by mít hodnotu stejnou jako dolar. Dle dosavadních informací bude měna pro uživatele fungovat jednoduše jako PayPal, AliPay a podobné systémy.

Nyní se ale objevily informace o tom, že Facebook má se svou vlastní měnou velký úspěch u věhlasných partnerů, mezi kterými nechybí Visa, Mastercard, Stripe, stejně tak Uber nebo třeba Booking.com. Ve všech případech jde samozřejmě o to, aby mohli lidé novou kryptoměnu nakupovat, ale také si ji kdekoli směnit a v tom nejlepším případě s ní rovnou platit za různé produkty a služby kdekoli to bude možné.

Zajímavostí je, že podle informací The Information přibližně 100 podobně velkých společností by mělo sloužit jako nody, podobně jako u běžných kryptoměn, kde to jsou často jednotlivci nebo menší organizace. To dává naději, že by Facebook neměl tuto digitální měnu kompletně pod kontrolou, což je hlavní smysl kryptoměn. Otázka zní, jestli tak malý počet nodů není snadno ovlivnitelný a jak bude rozložený výpočetní výkon, který částečně určuje, jak snadno je daná blockchainová síť napadnutelná.

Pokud by ale Facebook skutečně v rámci této kryptoměny nabídl alespoň relativní distribuovanou kontrolu, nejspíše to negativně ovlivní Bitcoin, který nemá „marketing“ v podobě více než 2,7 miliard aktivních uživatelů na platformách Facebooku. Naopak by to mohlo znamenat zlepšení pozici programovatelných a specializovaných kryptoměn typu Ethereum a dalších, jejichž zaměření se netýká finančního světa.

Diskuze (12) Další článek: Chcete 1 GB za 10 Kč? Jde to i v Česku, ale pouze s koulí na noze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,