Čínská armáda se zbaví operačního systému Windows. Postupně ho nahradí Linuxem

Ekonomická válka mezi USA a Čínou pokračuje a tentokrát se nejedná výrobce telefonů nebo zákaz použití technologií. Čínská vláda se rozhodla, že se postupně zbaví operačního systému Windows od Microsoftu.

Místo použití amerického operačního systému si tak Čína nejprve pro armádní použití vyvine vlastní operační systém. Ten bude postavený na Linuxu, který je dostupný jako open source a každý si ho tak může zdarma stáhnout i se zdrojovými kódy a upravovat dle libosti.

Dle informací které se objevily v magazínu Kanwa Asian Defence, má být nový systém primárně zaměřen na co nejvyšší zabezpečení, aby americká vláda nebyla schopná hacknout armádní zařízení a zjišťovat informace, které na těchto systémech budou.

Projekt nového operačního systému pro čínskou armádu spadá přímo pod Ústřední výbor Komunistické strany Číny (ÚV KS Číny), což je nejvyšší vedení Komunistické strany Číny, které zahrnuje asi 500 členů

Čínský výrobce telefonů a dalších elektronických zařízení Huawei již dříve oznámil, že vyvíjí i vlastní mobilní operační systém na bázi otevřeného Androidu. Přistoupil k tomuto kroku kvůli restrikcím Donalda Trumpa, které zakazují americkým společnostem dodávat technologie do Číny, což platí i pro Google a jeho služby v podobě Play Storu a dalších.

Diskuze (50) Další článek: Před 100 lety proběhl první úspěšný test obecné teorie relativity. Z Einsteina se poté stala vědecká celebrita

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,