Cisco: Další dekáda bude mobilní, sociální a virtuální

Cisco odhaduje budoucnost technologií a snaží se na ní připravit svůj byznys. V Londýně jsme mluvili se zástupci společnosti o tom, jak se firma a trh budou dále vyvíjet.

Cisco si v loňském roce prošlo odtučněním, přestalo se snažit operovat v mnoha oblastech, zaměřilo se pouze na původní jádro svého podnikání a do nového roku startuje sebevědomější a s vizemi a ambicemi. Znovuobjevení podstaty společnosti se mi v listopadu snažil vysvětlit šéf české pobočky Jiří Devát a o to samé se na londýnské konferenci Cisco Live snažili také nejvyšší představitelé firmy.

Vybrali jsme 5 našich priorit, ve které věříme a ve kterých se budeme rozvíjet,“ začala s vysvětlováním toho, kudy se Cisco bude v budoucnosti ubírat, technologická šéfka Cisca s fascinujícím jménem Padmasree Warrior. Všechny zákazníky, partnery, novináře a analytiky pozorující její řeč v sále londýnského kongresového centra ExCel se snažila ujistit, že doba, kdy se Cisco angažovalo v desítkách oblastí, už je nenávratně pryč.

Mobilní zařízení jako brána k rostoucímu byznysu

Naše priority jsou síťové jádro, cloud, video, nástroje pro komunikaci a spolupráci a nástroje business architecture,“ upřesnila situaci Warrior. Základní kostrou a nejvýnosnějším byznysem zůstávají sítě. Cisco minulý týden představilo hned několik síťových novinek a zdůraznilo, proč se v této oblasti chce intenzivně angažovat. „Počet dat a přenášených informací neuvěřitelně rychle roste a sítě jsou to, co jejich přenos umožňuje,“ pokračovala s vysvětlováním charismatická technologická šéfka na setkání s novináři.

Klepněte pro větší obrázek
Máme v tom jasno a navíc vidíme do budoucnosti. Technologická šéfka Cisca Padmasree Warrior vysvětluje v Londýně byznys a vize její firmy.

Síťový trh roste neuvěřitelně rychle,“ souhlasí se svou nadřízenou Izraelka Inbar Lasser-Raab, která v Ciscu šéfuje mobilním technologiím a která mimo jiné prorokuje největší budoucnost právě mobilním sítím. Opírá se přitom o průzkumy, podle nichž by během několika let měla mobilní zařízení na internetu generovat větší přenos dat, než zařízení klasická. „Prodali jsme více bezdrátových přístupových bodů, než kolik kusů prodala Britney Spears svého nejúspěšnějšího alba,“ chlubí se Inbar čísly. V konkrétní mluvě se Ciscu za posledních 10 let podařilo prodat téměř 12 milionů přístupových bodů, díky čemuž v této oblasti jasně vévodí trhu. „A to je teprve začátek.

Dost možná ano. Průzkumy Gartneru, IDC a dalších skupin se shodují v tom, že by se k mobilním sítím do roku 2015 mohlo připojovat více než 7 miliard mobilních zařízení, které si vzájemně vymění přes 75 exabytů dat. Společnostem, které mají cokoliv společného s bezdrátovými sítěmi, ať už to jsou technologie pro přenos signálu na dálku, nebo uvnitř budov v rámci lokální Wi-Fi sítě, se tak otevírá mnohamiliardový byznys.

Mít svého futurologa

Cisco v tato čísla skutečně věří, stejně jako na odhadování budoucnosti a technologických trendů. Proto ve svých řadách zaměstnává Davida Evanse, jehož funkci „futurista“ by na vizitce jistě chtělo nosit mnoho fanoušků technologií. Evansovou úlohou je sledovat aktuální vývoj a prognózy ve světě vědy a techniky, dělat z nich závěry a ty následně přenášet do byznysu tak, aby Cisco mohlo být připraveno naskočit na hlavní vlnu ještě v zárodcích.

Klepněte pro větší obrázek
Máte ve firmě také svého futuristu? Cisco má Davida Evanse. „Ano, futuristů je nás víc a dokonce se občas v Palo Alto scházíme,“ řekl při večeři.

Pokud je dnes k síti připojeno 13 miliard zařízení, v roce 2020 už jich bude přes 50 miliard, možná ještě mnohem více,“ vysvětluje Evans u kulatého v restauraci londýnského hotelu Marriott. Po celou dobu naší diskuse nespustí z dohledu svůj bílý iPhone 4S. „Je to jeden z nejvýkonnějších superpočítačů současnosti (iPhone – pozn. redakce).“ Ne snad svým výpočetním výkonem, ale díky své penetraci mezi lidmi, kteří na něm (a na mobilních zařízeních všeobecně) vytvoří a přenesou ohromné množství dat.

Ke všem argumentům, proč Cisco vidí budoucnost zejména v tabletech, chytrých telefonech a dalších přenosných krabičkách, se přidávají i některé další průzkumy. Podle nich jsou mobilní zařízení vůbec nejdůležitějšími technologickými vynálezy v životě mladých lidí. Ti by raději ztratili peněženku, než chytrý telefon. „Další dekáda bude mobilní, sociální a virtuální,“ míní David Evans a prozrazuje tak, proč se Cisco vydává tudy, kudy se vydává.

Stará dobrá síťařina

S nárůstem připojených zařízení a přenesených dat souvisí nejenom bezdrátové sítě, ale také síťové technologie v nejnižší vrstvě – switche a další komunikační zařízení. Do datových center, kde vznikají cloudy, proudí čím dál větší množství dat a také zde je nutná vzájemná komunikace. Proto do těchto sfér Cisco nedávno zamířilo a prozatím se chlubí silnými čísly – například na americkém trhu si v datových centrech drží druhý největší tržní podíl. V celkových příjmech firmy ale datová centra stále tvoří titěrná 2 procenta.

V byznysu se síťovými prvky se ale Cisco bude muset potýkat s mnohem dravější konkurencí. „Z Cisca se může stát to, co se stalo z firem jako NetApp a EMC v oblasti storage systémů,“ okomentoval síťový byznys jeden z mých dobře informovaných zdrojů. Poukazuje především na dravý nástup mladých technologií jako 3PAR a Compellent (HP a Dell), které začínají zavedené hráče upozaďovat. Podobné by to mohlo být i v případě sítí. HP si hodně hraje s 3Comem a Dell s Force10 Networks (v sítích navíc plánuje další investice) a navíc se jejich portfolio sjednocuje do celků nabízejících kompletní řešení (konvergovaná centra a FluidData). To Cisco nemá, alespoň ne do takové míry.

Klepněte pro větší obrázek
Cisco vydělává nejvíce na síťových prvcích. Hodně si slibuje od roustích nástrojů pro komunikaci (TelePresence, WebEx a další).

Firma se snažila integrovat do sebe co možná nejvíce produktů, ale nevyšlo jí to úplně podle představ, což se nakonec odrazilo na oné nucené restrukturalizaci a zeštíhlování. John Chambers si na sebe poštval několik dřívějších partnerů včetně již zmiňovaného HP a Dellu, kteří nakonec udělali to, že místo toho, aby partnersky pracovali se sítěmi Cisco, si raději pořídili technologie vlastní.

Kostra pěti základních oblastí, na které se firma bude soustředit, ale zůstává svatá. Pokud Cisco pracuje s daty, logicky se například nabízí otázka, že by mohla začít s byznysem storage systémů. „Na něco takového se nechystáme, chceme spíše propojovat a integrovat,“ okomentoval strategii na sezení s novináři prezident regionu EMEA Chris Dedicoat.

Co ale pro Cisco zajímavé je, je analýza putujících dat. Avšak ne úplně stejná, o jakou se snaží například HP s Autonomy. „Analýza dat bude masivní trend, ale není to pouze o statistických datech,“ řekl v rozhovoru pro Živě.cz Ian Waters. Myslí si, že statická data budou s nárůstem videa dalšího dynamického obsahu hrát minoritní roli. „Nutné bude analyzovat především dynamický obsah.“ Příkladem mohou být bezpečnostní kamery, které rozpoznají tváře. Celá analýza ale může jít mnohem dál a Cisco na takových nástrojích pracuje.

Jak zatočit s Čínou

Chris Dedicoat, který na diskusi v Londýně dorazil z ekonomického fóra v Davosu, se také rázně stavěl proti tomu, že by Cisco mělo ztratit pozici významného síťového inovátora. Firma designuje vlastní čipy a vlastní stovky patentů (jenom v případě bezdrátových technologií je jich přes 400), což má být mimo jiné zbraň proti rychle rostoucím asijským firmám jako například Huawei. „Číňané rostou hodně rychle a agresivně,“ potvrdil situaci na trhu Dedicoat, „ale my stále dokážeme rychle inovovat a nabízet do sebe integrované produkty.

Klepněte pro větší obrázek
Prezident Cisca pro oblast EMEA Chris Dedicoat věří, že bojovat proti levným čínským technologiím je možné díky inovacím, integraci a navázaným službám. V Davosu prý prosazoval myšlenku výraznější podpory nových technologií.

Zrychlování sítí a možnosti většího proudění datových toků otevírá prostor pro náročnější technologie. Cisco věří, že má sítě rychlé a dobré a pod taktovkou predikcí svého futuristy si tak v budoucnu slibuje hodně od videa a konferencí v reálném čase. „Investice do nástrojů pro spolupráci v tomto roce a budoucnosti výrazně porostou, především do videa,“ míní Chris Dedicoat.

Tyto nástroje pro spolupráci a komunikaci, do kterých se řadí například webový přenos zvuku a videa WebEx, výkonná videokonference TelePresence, tablet Cius a další audiovizuální technologie, už v příjmovém mixu společnosti tvoří téměř 10 procent.

Během následujících pár let bude většinu přenosu dat po síti tvořit video,“ myslí si Ian Waters, který má v Ciscu produkty pro komunikaci na starost. Díky rychlejším sítím je možné přenášet kvalitní obraz i zvuk po celém světě, takže je například díky TelePresence možné vést porady z Prahy do Kalifornie. To už je běžná praxe, která se podle Cisca začne v tomto roce rozšiřovat ještě více a více méně není důvod tomu nevěřit.

Mnohem zajímavější byly ale náznaky technologií, kdy je možné na dálku pracovat s klíčovacími plátny a do vzdáleného obrazu přenášet jakýsi „hologram“ snímané postavy. Padmasree Warrior tuto technologii předvedla při svém vystoupení, avšak dále jí prozatím nikdo z firmy nechtěl blíže komentovat.

Žádný koncový trh

Nechceme soutěžit se Skypem a dalšími systémy pro koncové uživatele,“ odmítl Waters spekulace o možném vstupu jeho firmy do oblasti VoIP komunikace pro běžné uživatele. Ne snad, že by to pro firmu vzhledem k jejímu prohlášení o budoucím růstu takové komunikace a obsahu nebyl zajímavý segment, ale už to v něm dříve zkoušela a nedopadlo to zrovna nejlépe. Své aktivity zde proto při restrukturalizaci utnula a k běžným uživatelům nyní promlouvá především přes routery Linksys.

Klepněte pro větší obrázek
Až 56 procent chce podle Cisca desktopovou virtualizaci. Na obrázku Padmasree Warrior.

Chvilku se zdálo, že slavná síťařská společnost začne vyrábět tablety. Když přišel na trh Cisco Cius, na první pohled nebylo úplně jasné, co si od toho firma slibuje. Jak se zdá, své místo na trhu si i za cenu 600 dolarů našel. „Cius je zařízení pro video komunikaci. Můžete ho sice využít jako tablet, ale jeho největší síla je v tom, že ho vložíte do dokovací stanice a využijete ho jako nástroj pro telepresence,“ hájí produkt Waters. Z jeho slov je možné vyčíst to, že Cius jednou nahradí klasické stolní telefony, ale nikoliv iPad. To, zda firma chystá nějaké další modely, ale odmítl blíže komentovat.

Na co si Cisco troufá, jsou virtuální desktopy. Tato technologie už je tu několik let a u mnohých si nevysloužila zrovna dobré hodnocení kvůli častým problémům a špatnému výkonu. „Virtuální desktopy se mění,“ míní Ian Waters. „Dříve bývaly kvůli nedostatečné síťové infrastruktuře pomalé a problémové, ale tyto neduhy už jsou pryč,“ pokračuje v obhajobě, „a navíc už se přes síť neposílají všechna data, ale pouze signály.“ Podle Cisca chce 56 procent oslovených firem desktopovou virtualizaci. Z úst společnosti, která dodává sítě, na kterých je možné toto provozovat, samozřejmě zní obhajoba VDI logicky.

Pět základních bodů má Cisco vztyčených, stejně jako mobilní, sociální a virtuální vizi budoucnosti. Hlavní firemní futurista ale mluvil také o prodlužování lidských životů, 3D tiskárnách do každé domácnosti, nahrazení pracujících lidí roboty… „To není pomatená vize nadšených příznivců sci-fi, to je realita, která tady velice brzy bude.“ A kde bude v budoucnu Cisco?

 

Váš názor Další článek: Unicode už používá 60 % všech webů na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,