Cisco koupilo Jasper Technologies se zaměřením na internet věcí

Společnost Cisco ve středu oznámila akvizici Jasper Technologies, která se od roku 2004 zabývá vývojem cloudové platformy a softwaru pro internet věcí, včetně případné monetizace a použití ve firmách.

Cisco zaplatí celkem 1,4 miliardy dolarů v hotovosti i akciích za společnost, která má přibližně 400 zaměstnanců, postupně získala od investorů 205,3 milionů dolarů a pyšní se velmi zajímavým zakladatelem a současným šéfem. Jahangir Mohammed dříve pracoval pro Bell Labs a podílel se na vývoji technologií a standardů jako GSM, Wi-Fi i GSMA a má 12 patentů.

Klepněte pro větší obrázek

Jasper Technologies má přibližně 120 partnerů z oblasti mobilních operátorů po celém světě. Cloudovou a M2M (Machine-to-Machine) platformu pro správu zařízení pro internet věcí používá více než 3 500 společností. Mezi nimi jsou například i velké automobilky jako Volkswagen, Tesla Motors, General Motors, Ford nebo Nissan, kteří používají Connected Car Cloud. Coca-Cola používá platformu Jasper pro prodejní automaty a jejich správu. Strategické partnerství už společnost uzavřela s Microsoft Azure, SAP SE nebo třeba Salesforce.com.

Cisco může s Jasperem doplnit vlastní ekosystém, který samozřejmě zahrnuje i zabezpečení dat a analytiku, která je pro internet věcí důležitá jak z pohledu byznysového, tak pro využití koncovým zákazníkem. S tím ale souvisí i automatizace a jednoduché ovládání, ideálně právě v cloudu. Cisco na internet věcí hodně sází, dle odhadů to má být obří trh o velikosti 19 bilionů dolarů.

Diskuze (3) Další článek: Asus ukázal profesionální minipočítače. Umožní konfiguraci pole RAID se čtyřmi disky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,