Co když chce Microsoft vlastní Android?

Microsoft před pár týdny představil nové špičkové Lumie s Windows 10. Jenže stejně tak chrlí jednu aplikaci pro Android za druhou a novinářům ukázal svůj Arrow. Co když je v tom víc?

Když se Microsoft na začátku října pochlubil se svými hardwarovými novinkami, dočkal se ovací vestoje a vřelého přijetí většiny velkých médií. Weby tehdy psaly o novém a kurážném Microsoftu, Windows 10 a unavené konkurenci.

Microsoft už Android dobře zná

Microsoft je rozhodně kurážný, krátce poté, co se pochlubil novou várkou svých Lumií, totiž pozval novináře i do Seattlu, kde jim ukázal poněkud jiný svět. Svět, který nespoléhá v růžovou budoucnost mobilních Windows, ale v konkurenční platformu Android.

909253123
Microsoft už dávno není na Play Storu žádná malá ryba – patří k největším producentům. A toto zdaleka není kompletní výčet jeho aplikací pro Android.

Microsoft dal Androidu zelenou už před několika lety a v relativní tichosti zaplnil jeho Play Store desítkami aplikací. Leckoho tak může překvapit, že jich má dnes v katalogu Googlu více než sedmdesát, což z něj dělá jednoho z největších producentů na této mobilní platformě. Kdybych tuto informaci teleportoval svému mladšímu Já z roku 2010, nejspíše by se jen zasmálo a praštilo mě pro jistotu holí.

Mohl by Microsoft vyvinout vlastní distribuci Androidu?

Jen si ten seznam desítek a desítek aplikací pěkně projděte a záhy zjistíte, že většinu z nich sice tvoří všemožné podnikové programy, nicméně doplňuje je stále více aplikací, které bychom mohli považovat za stavební kameny každého plnohodnotného mobilního systému.

A tak se jen málokdo ubrání kacířské a ještě před pár lety nemyslitelné otázce: Co když se kdesi v redmondské vesničce Microsoftu rodí kompletní distribuce AOSP – Android Open Source Project?

Kdyby se psal rok 2010 a u kormidla Microsoftu by stál žoviální Steve Ballmer, odpověď by se možná mohla podobat té z konce léta 2007, kdy se posměšně ptal reportéra, jaký blázen by dal 500 dolarů za iPhone, který nic neumí a nemá ani klávesnici. Jenže doba se změnila, těch bláznů se totiž nakonec našly miliony, zatímco z Windows Mobile 5 a 6 nezůstalo naprosto nic. Jen vzpomínka na blogové zápisky Radka Hulána.

Když tedy stejný dotaz na onom říjnovém setkání v Redmondu dostala vysoká manažerka Microsoftu Julie Larson Greenová (Chief Experience Officer), pro The Australian šalamounsky odpověděla: „We’ll go wherever our customers are,“ a rozpoutala tak vlnu spekulací, jestli by právě Android nemohl být případnou exit strategií, kdyby vize mobilních Windows přeci jen selhala (a není pochyb, že se Microsoftu v mobilním světě zatím opravdu nijak extra nedaří).

Arrow je tvář Androidu podle Microsoftu

Zmíněná schůzka s novináři měla jeden účel – Microsoft se zde svěřil se svým dalším programem pro Android. Firma první střípky informací vypustila už na jaře a o prázdninách jej vyzkoušeli i kolegové z Mobilmanie, jedná se totiž pravděpodobné o nejdůležitější aplikaci každého telefonu – správce plochy, tedy launcher, který dává mobilnímu systému tvář.

487331406 522421264 40571532 36608347
255600983 661455253 683485876 454547515
Proč by zrovna Microsoft vyvíjel svůj vlastní launcher pro Android?

Ten od Microsoftu se jmenuje Arrow, pomalu se blíží jeho vydání, a pokud jste jej ještě nevyzkoušeli, přihlaste se do testovací skupiny. Arrow je onen pomyslný ksicht mobilního OS, ale sám o sobě k vlastní verzi Androidu nestačí.

Co tedy budeme potřebovat dál? Zkusme to vypsat do seznamu:

Jedná se jen o malý výčet potenciálních náhrad za integrované aplikace na většině dnešních chytrých telefonů s Androidem. Dále bych totiž mohl pokračovat mobilní verzí Office, poznámkovníkem OneNote, herními aplikacemi ze stáje Xbox a tak dále. Chybí snad jen balík vlastních multimediálních přehrávačů, ale to by už mohl být při tomto tempu pouhý detail.

Zbývá tedy už opravdu jen poslední krok – obalit těmito aplikacemi AOSP a jako Amazon spustit vlastní katalog pro další specifický avšak aplikačně kompatibilní mobilní systém „based on Android.“

743608283 314535496 953952549 140831678
Pohotovostní displej Echo, Cortana, Sunrise a Outlook. Aneb Microsoft na Androidu

Že je taková vize příliš odvážná? Když Satya Nadella na počátku letních prázdnin v dopisu zaměstnancům přiznal, že se akvizice Nokie nevydařila a podnik ji prakticky celou odepíše z účetnictví, dodal, že Microsoft bude muset provést některá další těžká a odvážná rozhodnutí a konečně se najít na poměrně rozparcelovaném mobilním trhu, kde jen miliardy na propagaci prostě nestačí.

Vlastní systém postavený na Androidu, nad kterým by měl Microsoft plnou kontrolu a zároveň by netrpěl nedostatkem aplikací ve Windows Storu, by mohl být jednou z cest. Alternativní špičkový model Lumie s hypotetickým Windroidem by pak zasáhl mnohem širší spektrum potenciálních uživatelů a Microsoft by jim mohl konečně prodat své služby, které budou v byznysu příštích let stále důležitější, protože se celý trh transformuje do ekonomiky služeb. Kdo dnes není as a service, jako by nebyl.

Cyanogen a jeho OS, do kterého by Microsoft rád integroval své služby v čele s Cortanou, by mohl být pro tuto odvážnou vizi ideálním pilotním projektem. Obě společnosti na jaře uzavřely dohodu o další spolupráci, takže se nechme překvapit, jaké plody nakonec přinese.

Je představa androidího systému od Microsoftu odvážná až příliš a patří spíše do světa science fiction? Je to samozřejmě možné, ale kdo z vás by si ještě před pár lety pomyslel, že jednou bude v powerpointové prezentaci výkonného ředitele redmondská korporace zářit nápis Microsoft loves Linux?

Diskuze (103) Další článek: Toshiba uvádí 2,5palcový pevný disk s rychlostí 10 500 otáček za minutu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,