Co mají Němci za lubem s českým T-Mobilem

Německý Deutsche Telekom koupil zbývající podíl v českém T-Mobilu a plně ho ovládnul. Do toho si loni pořídil také skupinu GTS a provedl sloučení s T-Systems.

Německý telekomunikační obr Deutsche Telekom je při chuti a po loňské akvizici středoevropské skupiny GTS za 546 milionů eur minulý týden získal také kompletní kontrolu nad tuzemským T-Mobilem. Za zbývající minoritní podíl mírně převyšující 39 procent zaplatil investiční skupině Mid Europa Partners 808 milionů eur.

Zájem o podíl v T-Mobilu měli kromě Němců také další investoři, Deutsche Telekom nicméně využil přednostního odkupního práva. Rozjetá evropská skupina nicméně zaplatila nemalé peníze za podnik, kterému v posledním čtvrtletí meziročně klesly tržby i zisk o rekordních 16 procent s tím, že vývoj na mobilním trhu napovídá dalšímu sešupu. Snižují se koncové uživatelské ceny a tím i marže, zvyšují se přitom požadavky na technologie datových služeb. Otázkou tedy je, co má Deutsche Telekom za lubem.

 
Samotný mobilní operátor pro budoucí působení na telekomunikačním trhu nebude stačit.
 

„Odkup zbývajícího podílu je přirozeným krokem k optimalizaci našeho portfolia a transformaci na předního integrovaného celoevropského operátora,“ naznačila německé plány členka představenstva Deutsche Telekomu Claudia Nemat. To si lze přeložit i takto: samotný mobilní operátor pro budoucí působení na telekomunikačním trhu nebude stačit. Z operátorů se s nárůstem chytrých telefonů, tabletů, mobilních aplikací a počtem přenesených dat stávají pouhé dálnice informací, na kterých vydělávají jiní, zejména poskytovatelé obsahu. Pro další směřování je proto nutné do mixu připojit také datová centra, pevné a optické linky, firemní zákazníky a státní správu, a v neposlední řadě IT služby, které je díky tomu všemu možné nabídnout.

Důležitý článek GTS

Zástupci T-Mobilu a Deutsche Telekomu jsou v oficiální rovině skoupí na slovo, jedním se ale příliš netají – chtějí investovat do rozvoje optických a pevných sítí a prioritou se stává segment firemních zákazníků. Jedním z důvodů je právě rostoucí objem dat (přenos videa, hudby a podobně), ale také Telefónica, která má v tomto oproti T-Mobilu historickou výhodu díky akvizici Českého Telecomu. Významnou roli v tomto hrají i firmy a stát, kteří si potřebují vyměňovat data například mezi pobočkami a datovými centry. Objem těchto dat se každoročně zásadně navyšuje.

Klepněte pro větší obrázek
Český T-Mobile jako součást větších aktivit. Foto: E15

V tomto případě sehrává zásadní roli loňská koupě skupiny GTS. Ta na přelomu let 2012 a 2013 spustila rozsáhlou evropskou stogigabitovou síť s tím, že právě firemní zákazníci něco takového potřebují. „T-Mobile potřebuje pro své služby kvalitní síťovou infrastrukturu. To se zajistí nejenom budováním vlastní optiky, ale také akvizicemi. Akviziční politika firmy ještě bude pokračovat. Nebude to hned, ale následující tři roky ještě budou zajímavé. Předchozí investice do sítí jsou splacené a banky nabízí levné úvěry,“ tvrdí jeden ze zdrojů Connect.cz obeznámený se situací. Koupě GTS pro T-Mobile znamená kromě získané sítě a nutnosti méně investovat do další výstavby také nemalý počet zákazníků a zaběhnuté státní zakázky.

Deutsche Telekom v Česku s největší pravděpodobností hodlá postupovat podobně, jako postupoval v sousedním Slovensku, kde vlastní většinu Slovak Telekomu a kolem toho vrství komplexní služby. „Pro Německo jsou Česko a Slovensko stále ještě zlaté žíly. Firma se díky akvizicím dostala k zákazníkům a navíc získala velice dobré a oproti Německu a západu Evropy mnohem levnější odborníky,“ navazuje zdroj. České chytré hlavy zejména z GTS jistě patří k tomu nejlepšímu v Evropě a právě bez chytrých hlav není možné udržet v chodu to, co Deutsche Telekom postupně získává.

Co bude s CE Colo?

Deutsche Telekom s odkupem GTS získal také společnost CE Colo, která byla v roce 2011 založena jako dceřiný podnik GTS zaměření na provozování datových center po Evropě. V Česku se jedná o datové centrum Sitel, které patří mezi největší peeringové uzly ve střední a východní části starého kontinentu. V případě CE Colo bude ještě hodně zajímavé sledovat, jak s projektem T-Mobile naloží. Na trhu už se nějakou dobu mluví o tom, že Němci CE Colo hodlají prodat a ještě předtím zvednout poplatky za propojovací služby.

T-Mobilu se tady totiž střetávají dva zájmy. Sitel je na jednu stranu místo, kde hostuje svojí infrastrukturu (třeba pro provozování cloudových služeb) nemálo významných zákazníků, T-Mobile ale na druhou stranu ve velkém tlačí vlastní cloudové služby. Pokud by tak firma v CE Colo postavila vlastní cloud, konkurovala by zákazníkům. Mnozí z nich už tuto situaci vnímají hodně negativně. „Zájmem T-Mobilu není pronajímat plochu pro servery, ale provozovat vlastní služby,“ potvrzuje zdroj znalý poměrů. Situace se ovšem zamotává i tím, že sám T-Mobile má v Sitelu velkou část vlastní konektivity.

 
Akviziční politika Deutsche Telekom bude pokračovat. Plány v Česku jsou podobné jako na Slovensku.
 

V T-Mobilu se aktuálně podle informací Connect.cz pracuje na technickém propojení sítí a služeb T-Mobile, GTS a také T-Systems, což byl od tradičního operátora oddělený podnik zajišťující IT služby firmám a státní sféře, který T-Mobile v loňském roce kompletně stáhnul pod svá křídla. Firma už začala vyvíjet marketingové a obchodní aktivity k tomu, aby toto kombo služeb začala nabízet a prodávat.

Na zdejší sjednocování technologických aktivit je nutné se dívat také z celoevropského horizontu, jak ostatně naznačuje samo představenstvo Deutsche Telekomu. Pro Němce dává smysl vybudovat silného hráče se všemi možnými a doplňujícími se službami minimálně v regionu střední a východní Evropy. V jednotě je v tomto případě síla, a pokud jednou v rámci Evropské unie padnou roamingové, cloudové, legislativní a další bariéry, bude se tento balík hodit.

Diskuze (6) Další článek: Své pohlaví můžete na Facebooku popsat více než 50 termíny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,