COPPA: USA se připravuje na nový zákon pro ochranu dětí na internetu

Children’s Online Privacy Protection Act, neboli COPPA, je nový americký zákon, který má za úkol chránit na internetu děti mladší 13 let a zároveň posiluje práva rodičů v možnosti kontrolovat osobní informace, které webové stránky od dětí získávají. Přichází v platnost již 1. července.

Yahoo nyní přišlo s vyjádřením, jak hodlá smysl tohoto zákona naplnit. Děti mladší 12 let se nebudou moci přihlásit ke službám Yahoo bez předchozího souhlasu rodičů. Rodiče 12letých dětí (a mladších) podle Yahoo dostanou e-mail, který se jich bude dotazovat na jejich souhlas, zda jejich děti mohou využívat služby Yahoo.

Děti bez souhlasu po přihlášení uvidí zprávu, která jim bude připomínat, že si mají zařídit souhlas u svých rodičů. Po 31. srpnu pak budou účty bez souhlasu deaktivovány.

Zákon ovlivní více webových služeb, TheNextWeb například spekuluje, že za včerejší varování Google o chystaném zavírání blogů s obsahem pro dospělé může právě zákon COPPA. Naopak Facebook by neměl mít problémy, protože v podmínkách služby je možnost registrace jen pro 13leté a starší.

I přes veškeré byrokratické snahy o ochranu dětí na internetu však stále zůstává problém s tím, že se věk zadaný dítětem nijak speciálně neověřuje. Pokud však dítě zadá falešné údaje o svém věku, zodpovědnost už pak spadá na rodiče, nikoli na provozovatele služby.

Diskuze (27) Další článek: Videoblog: Showroom počítačů na Build 2013

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,