ČVUT a Cisco žádají o společný patent, spolupráce funguje

Cisco před rokem odstartovalo výzkumnou spolupráci s ČVUT, vkládá do ní milion eur. Prozatím jsou v chodu tři projekty a jeden žádá o první společný patent. Funguje to.

Zhruba před rokem odstartovaná spolupráce mezi Českým vysokým učením technickým v Praze a americkým síťovým obrem Cisco Systems nese první ovoce. Oba subjekty společně podávají první návrh na mezinárodní patent v oblasti strojového učení a zpracovávání velkých objemů dat. V případě schválení bude vlastníkem patentu Cisco.

Cisco se začalo s ČVUT více sbližovat krátce poté, co společnost koupila bezpečnostní startup Cognitive Security, jež z akademického prostředí této školy vzešel. Cisco začalo v Praze budovat nové výzkumné centrum po kybernetickou bezpečnost a posléze byla oznámena i spolupráce přímo s ČVUT. Škola během pěti let může čerpat na výzkum a technologie půl milionu eur.

Tento výzkumný projekt má za sebou rok a Cisco v něm podpořilo tři projekty, na které předtím bylo na ČVUT vypsáno otevřené výběrové řízení. V dohledné době se mají otevřít pozice na další výzkumné programy. Oblastí zájmu jsou strojové učení, teorie her, cloud, kybernetická bezpečnost či analýza dat.

Ze světa do Prahy

„Naše spolupráce s ČVUT je klíčová,“ říká k tomu šéf pražského výzkumu Cisca Michal Pěchouček. „Máme v týmu sedmu špičkových doktorandů, můžeme diverzifikovat myšlení a máme k dispozici také akademickou kritiku.“ Technologie Cognitive se nyní postupně nasazují do „ostrých“ produktů Cisca a úzce spolupracuje také s dalšími týmy, třeba koupenými Sourcefire.

Klepněte pro větší obrázek
První žádost o patent, rozšiřování pražského týmu a nové projekty na ČVUT. Spolupráce Cisca s ČVUT se daří.

Právě Pěchouček se podle oslovených zástupců ČVUT stal klíčovou postavou toho, proč se Cisco v Česku tolik angažuje. „Nebýt jeho, tak tady nic takového být nemusí. Je to schopný vyjednávač a zdroje orientuje právě sem,“ říká například pro Connect.cz ředitel výzkumného a vývojového centra pro mobilní aplikace (RDC) na ČVUT Lukáš Kencl.

Pěchouček vedle Prahy dostal na starost také týmy v Austinu, San José a Londýně. Z tamních skupin ale udělal spíše jednotlivce (i proto, že se na dálku hůře spolupracuje) a naopak rozšiřuje tým v Praze. Ten se z původních 20 lidí rozrostl na dnešní padesátku.

Projekt, který se jako první hlásí o patent, vede docent Filip Železný s doktorandem Gustavem Šourkem. Jejich technologie a algoritmy se snaží nacházet souvislosti mezi daty přenášenými v rámci síťové komunikace a na základě toho pak odhalovat, které přenosy mohou být nebezpečné a podobně. Využívají při tom strojového učení.

Zase ta data

Zajímavé jsou také zbylé dva výzkumy. Tým Lukáš Kencla vyvíjí software, který dokáže zkoumat příčiny zpoždění komunikace mezi datovými centry. Výzkumníci rozmístili své nástroje v datových centrech Microsoftu (a jednají s dalšími partnery) a na mnoha koncových zařízeních po celém světě.

Automatickou detekcí se zabývá rovněž třetí tým vedený profesorem Jiřím Matasem. Ten automatizuje detekci škodlivého softwaru na základě toho, že jsou na „vstupu“ zadány vzorky toho, co je dobrý kód a co naopak kód špatný.

Všechny tyto výzkumy spojuje práce s daty, občas skutečně hodně velikými vzorky. „Dle mého jsou big data extrémně důležitým oborem. Je nutné, aby ho školy učily čím dál více. Dnes se tuto oblast lidé, včetně našich zaměstnanců, chodí učit na službu Coursera,“ říká Michal Pěchouček.

Bývalí Cognitive Security vidí v datech další obří potenciál. „Když to zjednoduším, i Google je v podstatě pouhá statistika. Síla dat je obrovská a někde je prostě lepší učit stroje na větším a větším množství dat, protože žádný univerzální umělý mozek neexistuje a ten lidský to nepobere,“ myslí si Petr Somol, který v Ciscu pracuje jako manažer vývoje. Pražské Cisco tak lze přirovnat k tomu, co dělá Google, ovšem v oblasti bezpečnosti v sítích.

Chceme za firmami

ČVUT data vyučuje v samostatném předmětu, který na jeden rok v rámci grantu zaplatila společnost IBM. Vyšlo jí to na 10 tisíc a prozatím není jasné, zda se program bude opakovat.

Na pražské technické škole každopádně věří, že spolupráce s Ciscem je start k dalšímu propojování s průmyslem a soukromým sektorem. „Propojování s firmami je jednou z mých hlavních priorit,“ říká rektor ČVUT Petr Konvalinka. Moc podobně velkých projektů, jako je ten s Ciscem, ale škola prozatím nemá. „O něco větší“ je prý spolupráce s čínským podnikem CNR. Další propojení jsou výrazně menší.

„Máme na fakultě hodně lidí, kteří mají dobré nápady, ale zatím je moc nepřetavujeme do firem. Úspěch Cognitive Security snad motivuje další a ukáže, že není třeba úspěchy schovávat,“ dodává děkan Fakulty elektrotechnické Pavel Ripka. Právě na jeho fakultě ostatně působí eClub, který vede Jan Šedivý. Napojení na Cisco je dle Ripkových slov zajímavé nejenom finančně, ale také díky výzkumným projektům, které díky tomu škola získává.

Peníze jsou ale velice důležité. Je skutečností, že doktorandi na tuzemských univerzitách nejsou nijak dobře placeni a často proto místo výzkumu raději volí odchod do soukromého sektoru. „Podobná spolupráce nám umožní lidi lépe zaplatit,“ konstatuje Lukáš Kencl. „Proto opakuji, že to, že Michal Pěchouček dokázal Cisco v Praze a u ČVUT udržet, je takový malý zázrak.“

Diskuze (3) Další článek: 10 nejpodivnějších notebooků, které si dnes můžete koupit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,