Děčín se otevírá vývojářům. Začíná nabízet open data

Děčín je po Opavě další velké město, které se připojilo k iniciativě otevřených dat, kterou prosazuje Fond Otakara Motejla. Jen zrekapituluji, že otevřená data jsou takové informace, které může někdo druhý pokud možno volně a strojově zpracovávat třeba ve své aplikaci. Otevřenými daty tedy nebude strojově nečitelný a nestrukturovaný elaborát ve Wordu, ale naopak třeba XML soubor s výdaji radnice, data strukturovaná do CSV, XLS a v případě geografických dat pak surová data v SHP, SQL aj.

Světla.png
Děčín uvolnil hromadu geografických dat, zde třeba SHP databáze se všemi lampami veřejného osvětlení. SHP může vývojář opět zpracovat a podle dostupných parametrů každé lampy vypočítat třeba model světelného znečištění, výskyt potenciálně nebezpečných tmavých zón, spotřebu atp. Představivosti se meze nekladou.

Nad těmito daty pak už může kdokoliv postavit svou vlastní aplikaci, která dá datům třeba úplně nový rozměr. Krásným příkladem je třeba web Kdejsme.cz, jehož autor jednoduše nad mapu ČR vynesl četnosti příjmení podle okresů. Na počátku tedy byla rozsáhlá a volně dostupná tabulka v Excelu, kterou mohl tvůrce webu snadno strojově zpracovat. Děčín se připojil k memorandu, v rámci kterého přislíbil, že svá data začne postupně otevírat, nějaká už ale na webu i nabízí. Najdete je na této adrese.

SQL dump.png
Pokud bych žil v Děčíně, ještě dnes večer bych si napsal aplikaci, která by vizualizovala nad mapou třeba kontejnery pro tříděný odpad. Autoři uvolnili i SQL dump.

K dispozici je několik ekonomických dat v Excelu a pak mapové podklady ve formátu Shapefile, který zpracuje každá aplikace pro GIS. SHP místy doplňují i SQL dumpy pro PostgreSQL (s drobnými úpravami tedy třeba i pro MySQL), zpracování takových dat je tedy pro vývojáře otázkou několika minut.

Děčín zaslouží potlesk a nelze než doufat, že se v dohledné době dočkáme toho, že otevřená data nebudou nic nadstandardního, ale budou to naopak naprosto běžné a licenčně svobodné výstupy všech institucí a úřadů financovaných z veřejných rozpočtů.

Diskuze (6) Další článek: Computer 18/13: velký test procesorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,