Dell je v Česku při chuti

Dell se po odchodu z burzy cítí být více svobodný a nebojí se používat silnou rétoriku. V Česku se daří strojům VRTX a slibně se tváří novinka PowerEdge FX2. Tlačí se také na sítě.

Pokud si povídáte s lidmi z Dellu o tom, jaký byl poslední rok, když už tahle společnost není na burze a je – jak jí nazývá šéf a zakladatel Michael Dell – „největším startupem na světě“, dost často se dočkáte velice pozitivních reakcí. Pobočkám se uvolňují ruce a mohou více svobodně nakládat s rozpočty. „Nahrává nám také situace v IBM a chodí k nám také partneři HP, kterým se nelíbí, že HP začíná prodávat více napřímo,“ říká Ondřej Bačina z českého Dellu.

Lidé z okolí společnosti nyní Michaella Della popisují jako člověka, kterému je po odchodu z Wall Street mnohem více „v pohodě“. V nedávném rozhovoru pro deník New York Times dokonce popisoval, jak si zapnul byznysovou televizi CNBC a lidi nejenom z Wall Street nazval cirkusovými klauny.

Ondřej Bačina vystupuje podobně sebevědomě, což ostatně dělal i před odchodem z burzy. „HP a další se dělí na dvě části ne kvůli zákazníkům, ale především kvůli sobě a akcionářům,“ říká.

Dva v jednom

Dell se aktuálně snaží v Česku nadchnout zákazníky pro jeho serverovou novinku nazvanou PowerEdge FX2. Tu lze, zjednodušeně řečeno, označit za server, který se vejde do tradičního 2U, ale nabízí přednosti také blade serveru. „Je to jednoduchost rackového serveru s modularitou toho bladového,“ popisuje Bačina.

Blade servery mají výhodu v tom, že je možné si je všemožně poskládat a nabízí výkon, nevýhodou je ovšem vyšší cena a také rozměry. I proto je jejich podíl na českém trhu kolem devíti procent. PowerEdge FX2 spojuje oba světy dohromady. Vypadá trochu jako lego, protože si je možné jednotlivé části poskládat dle svého. Využít lze jak samotných serverů, tak storage a síťových technologií.

Dalším prodejním argumentem může být také takzvaný I/O agregátor. Tradiční 10Gb switch dnes vyjde i na statisícové částky, tento 10Gb modul od Dellu se s cenou dostane pod 50 tisíc. „V Česku se ještě tolik 10Gb nepoužívá, ale myslím, že tohle může být argument a příprava na budoucnost. Jakmile se 10Gb rozjede, můžeme díky tomu mít zajímavé prodeje,“ říká Bačina.

Dell v Česku považuje za nejdůležitější část svého byznysu zejména storage. Mnohem větší námahu ale dá byznys se sítěmi. Tam je Dell stále spíše mladším hráčem a dá práci zákazníky přesvědčit, že dobrým a slibným. Celosvětová čísla každopádně ukazují rychlý růst a také u nás jsou první zajímavé náznaky. Silný distributor DNS už má na sítě Dellu člověka a vydařily se také velké milionové obchody se státní správou.

Oblíbený server na kolečkách

Možná až překvapivá poptávka je po přístroji VRTX, který je označován jako datové centrum na kolečkách. „Vertexu v Česku prodáváme jednotky týdně. Zákazníkům na tom běží celé IT, případně ho velké firmy mají na pobočkách,“ popisuje Bačina.

VRTX u nás neměl tak silný nástup, ještě před samotným prodejem bylo poměrně těžké se k jeho testování dostat. V případě PowerEdge FX2 už se Dell poučil a někteří zákazníci už zařízení několik měsíců testují (třeba Master Internet, Seznam či Honeywell).

Dell patří k firmám, které hlásají, že budoucnost je v softwarově definovaných datových centrech. Tomu tedy své technologie přizpůsobuje. Zaznívají i hlášky, že „všechno bude softwarově definované“. Na menším českém trhu to ale nemusí být zase tak žhavé. „Tyto věci nejsou zase tak levné. Softwarově definovaný koncept vznikl ve velkých datových centrech. Musí se kupovat více kapacity a to se ne všude vyplatí,“ pokyvuje Bačina.

Dell v tomto software-defined byznysu hodně kamarádí s VMwarem. I on bude do Česka dodávat projekt nazvaný EVO:Rail. Jde o „krabici“ plnou potřebných serverových technologií, která má zároveň plně odladěný software od VMwaru. Vše by pak mělo jít „okamžitě“ zapojit a zprovoznit. Problém ovšem je, že EVO:Rail nedělá jenom Dell, ale také v podstatě všichni další hardwaroví výrobci. Je těžké se tak odlišit a Dell tak bude tlačit spíše na společný projekt s Nutanixem.

Váš názor Další článek: Microsoft a Yahoo chtějí vyšachovat Google z iPhonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,