Dell možná brzy vstoupí na burzu. Nechá se koupit od VMware za obří sumu, aby zaplatil dluhy

  • Dell se možná již brzy objeví na veřejné burze
  • Doposud soukromá společnost musí splácet obří dluhy a tento krok by tomu měl pomoci
  • Zatím se uvažuje o tom, že mnohem menší VMware koupí celý Dell a obejdou se problémy s IPO

Když v roce 2015 Michael Dell zajistil spojení Dellu a EMC za rekordních 67 miliard dolarů s plánem vytvořit komplexní hardwarovou i softwarovou firmu, bylo jasné, že tento dluh bude jako soukromá společnost splácet ještě dlouho. Nyní ale dle neoficiálních informací už nastává doba, kdy by se měl Dell opět vrátit na veřejnou burzu, i když to udělá trochu šalamounsky pomocí již částečně vlastního VMWaru, který je v současnosti klasicky na veřejné burze.

Dluh 50 miliard dolarů

Aby mohl Dell koupit v roce 2015 společnost EMC, musel si jako soukromá společnost (od roku 2013, kdy Michael Dell stáhl Dell z veřejné burzy) půjčit obrovské množství peněz. Michael Dell měl díky absenci neustálé čtvrtletní kontroly a tlaku akcionářů dostatek času na to, vše správně zreorganizovat a optimalizovat tak portfolio produktů a služeb, které jsou zaměřené na servery, datacentra a další segmenty, kde využije zkušeností a historie všech spojených firem.

Součástí EMC byla i společnost VMware, která se specializuje na virtualizační software. VMware oproti ostatním ale zůstal stále na veřejné burze a daří se mu skvěle – za poslední rok se tržní hodnota zvedla o 60 % na současných 48 miliard dolarů.

Dell koupí EMC získal 80% podíl ve VMwaru, takže ho více méně vlastní, protože má hlavní rozhodovací práva. Vzhledem k tomu, že je Dell v dluhu přibližně 50 miliard dolarů, musí pravidelně splácet obrovské sumy. Tento rok by měl zaplatit splátku 3 miliard dolarů a příští rok pak 4,35 miliardy dolarů.

A protože se Dell snaží o to, se dluhu zbavit co nejdříve, uvažuje se o vstupu na veřejnou burzu. Místo klasického IPO, které s sebou nese spoustu nákladu a komplikací, ale možná Dell využije méně známou techniku označovanou jako „reverse IPO“.

Když malý koupí velkého

Tento systém by spočíval v tom, že celý obří Dell jako soukromou společnost koupí mnohem menší a veřejně obchodovatelná společnost VMware, kterou ale Dell z 80 % vlastní. Díky tomu se Dell dostane na burzu bez všech klasických procedur – jednoduše, rychle, bez komplikací a levně.

Bude to pochopitelně znamenat, že Dell bude formálně pod VMwarem a došlo by například k tomu, že Michael Dell a další akcionáři dostanou výměnou za tuto transakci akcie VMware, které pak mohou na veřejné burze jednoduše zhodnotit.

Pokud by k této transakci došlo, mohlo by jít o ještě větší sumu, než v případě spojení Dellu a EMC. Stále však ve vzduchu visí i možnost, že se Dell vydá klasickou cestou (IPO) a zbylých 20 % ve VMware koupí pro kompletní držení všech tří částí (Dell Technologies, EMC, VMware).

Současní akcionáři ale na tyto informace reagují zatím negativně a akcie VMwaru se propadly o téměř 10 %.

Diskuze (2) Další článek: Český státní blacklist po roce: V lednu přibyly další weby, celé je to ale k smíchu

Témata článku: , , , , , , , , , ,