Dell nechce sedět v koutě

Dell investuje, nakupuje, zkoumá, vstupuje na nové trhy a propojuje. Na londýnském Dell Storage Forum firma podrobněji popsala svojí strategii na rychle rostoucím storage trhu.

IT trh se sjednocuje. Zatímco dříve se každá firma soustředila svojí oblast a produkty se nakupovaly od více dodavatelů, v současné době je možné sledovat trend, že se velcí hráči snaží dělat vše a dodávat tak kompletní balík produktů. Nejinak je tomu v případě společnosti Dell, o čemž už jsme psali v našem rozhovoru s šéfem tuzemské pobočky Jiřím Kyselou.

Jednou z nejrychleji rostoucích součástí sjednoceného byznysu Dellu jsou storage systémy. I když firma v pověstné bitvě prohrála s HP boj o koupi firmy 3PAR, nesesypala se a nyní hýří sebevědomím a věří, že patří mezi největší inovátory v ukládání velikých dat. Namísto 3PARu si Dell pořídil levnější Compellent. HP i Dell obchody uskutečnily v roce 2010 a během následujícího roku měly obě firmy čas na to, aby si své nové úlovky začlenily do stávajících struktur a daly jasně vědět, jaké mají plány.

Kvalitní zakořenění

HP se v loňském roce se začleněním 3PARu dost plácalo, zatímco naše začlenění Compellentu bylo mnohem lepší a efektivnější,“ řekl ve zmiňovaném rozhovoru Jiří Kysela z českého Dellu. Narážel především na zmatené vedení dnes už odstoupivšího výkonného ředitele HP Léo Apothekera. Kyselova slova o hladké a smysluplné integraci ostatně potvrdila i londýnská konference Dell Storage Forum 2012, kde zazněla strategie do budoucna.

Tým Compellentu se pod Dellem pěkně rozrostl. Původní tým už se zdvojnásobil a Dell díky této akvizici zaznamenal více než 60procentní nárůst zákazníků.

Klepněte pro větší obrázek
Podle Bryana Jonese se Dell posouvá z role prodejce storage systémů do role největšího inovátora.

Dell koupil dva nejlepší inovátory v oblasti storage systémů za poslední dekádu,“ řekl sebejistě při svém projevu viceprezident Dellu pro ukládání dat Darren Thomas. Kromě Compellentu si chválil také dřívější koupi společnosti EqualLogic. Dell ostatně celé své storage systémy poskládal z několika uskutečněných odkupů firem. PowerVault a EqualLogic firmě přinesly file systémy, Compellent obstaral NAS technologii a hardware, EqualLogic další hardware a DX Object umožňuje výkonnou kompresi dat.

Všech pět těchto produktů teď v Dellu spojili a dali mu marketingový a obchodní název Fluid Data, se kterým se v budoucnu budete setkávat. Strategií Dellu je mít hodně zajímavých technologií, které sice dělají trochu něco jiného, ale vzájemně úzce spolupracují. Fluid Data tedy můžete považovat za architekturu Dellu.

Z prodejce inovátorem

Úzká spolupráce se netýká jenom storage, ale také komunikace s ostatními produkty jako jsou servery a sítě. Všechno je sice o datech, ale bez switchů a serverů by je nebylo jak a kudy doručovat. Ruku v ruce se storage proto jdou investice do síťových technologií. Dell si nedávno koupil společnost Force10 Networks a vyhledává další síťové akvizice a technologie. V Londýně firma představila začlenění Force10 a oznámila spolupráci s 16GB Fiber Channel technologiemi Brocade. Kdo ví, třeba Brocade nakonec po Dell rovněž spadnou, už delší dobu se totiž spekuluje, že je tato firma na prodej. Zástupci Brocade v Londýně ale v tomto ohledu příliš sdílní nebyli.

Měníme se. Už pouze neprodáváme cizí produkty, ale posouváme se do pozice inovátora,“ řekl v rozhovoru pro Živě.cz jeden z výkonných šéfů Dellu Bryan Jones. Do pozice nejlepšího inovátora se ale samozřejmě pasuje kde kdo, včetně největších konkurentů Dellu. Jones se v průběhu našeho povídání v hotelovém baru v centru Londýna proti konkurenci ostře vyhrazoval. Síla storage systémů Dellu podle jeho slov tkví v integraci všech funkcí do jedné krabice. „Storage systémy od HP a EMC jsou založeny na doplňkových službách. Musíte dokupovat licence a moduly. My všechno nabízíme v jednom balení.

Klepněte pro větší obrázek
Týmu Compellentu i po začlenění do Dellu šéfuje Phil Soran. Jeho tým se za tu dobu zdvojnásobil a úzce spolupracuje se serverovou a síťovou divizí.

Ostatní výrobci mluví o tom, že mají ve svých produktech thin provisioning. Ale oni jej do nich přidávají, zatímco my jej máme jako integrovanou součást,“ pokračoval energický Američan ve vysvětlování výhod. „To samé platí o tieringu. EMC a další o této funkcí neustále hovoří, ale pouze my jí nabízíme jako automatickou součást našeho storage boxu.

Zástupci Dellu opakovaně zdůrazňovali, že chtějí pracovat s takovými technologiemi, které umožní využívat co nejmenší úložný prostor. „Naše technologie umožňují nakoupit méně úložné kapacity a nad storage pak provozovat virtualizaci,“ řekl Jones.

Dvacet R&D center po celém světě

Lednové novinky Dellu

Storage divize Dellu představila 4 hlavní novinky. S 20 dalšími má přijít v průběhu tohoto roku.

  • Dell DR4000 - disk-to-disk zálohování, snižuje potřebu kapacity až o 95 procent a snižuje nutnost využití pásek.
  • Dell Compellent Storage Center 6.0 - rozšiřuje automatický tiering.
  • Dell Solution for SharePoint - systém přizpůsobený SP.
  • Dell storage podporují Force10, PowerConnect a 16GB Fibre Channel SAN

Klepněte pro větší obrázek

Bryan Jones se mi snažil vysvětlit také to, jak Dell hodlá zaujmout úplně ta nejvyšší firemní patra, která stále pevně drží v rukou EMC. „EqualLogic pokrývá malé až střední firmy a Compellent střední až velké. Proto jsme koupili obě společnosti,“ dodal na toto téma. Přesto si však nejsem úplně jistý, že by takové portfolio stačilo. Ostatně mi to už v rozhovoru potvrdil Kysela. „Naše storage sice nepokrývají úplně ten nejvyšší level jako EMC,“ začal s vysvětlováním, „ale tyto systémy si stejně zase tolik zákazníků nekupuje, možná banky a jim podobní.“ V nižších sférách pak má být Dell konkurenceschopný.

Jak už bylo naznačeno, Dell si hodně slibuje od toho, že se pasoval do role inovátora a v budoucnu hodlá využívat svojí rozsáhlou síť R&D center, kterých už má firma po celém světě 20. „Zkoumáme různé technologie, ale R&D nám slouží také jako základna, kde vyhledáváme nejlepší možnosti akvizicí,“ rozpovídal se o výzkumu a vývoji Jones.

Bryan Jones si v rozhovoru nedal pokoj (i vlivem mých narážek) a neustále se srovnával s HP. Ke konfrontaci proto došlo i v oblasti R&D. „Nikdy jsme nechtěli vyrábět pevné disky a další součástky. Soustředíme se na jejich integraci,“ řekl Jones.„Když se podíváte například na R&D firem jako HP, zjistíte, že se zaobírají zkoumáním čipů, systémů pro zdravotnictví a dalšími věcmi. My naopak zkoumáme pouze věci kolem IT prostředí,“ popsal situaci jako vlastní výhodu. Na druhou stranu je ale pravdou, že HP se na rozdíl od Dellu nesnaží být pouze dodavatelem infrastruktury, ale chce dodávat také služby.

Dell má v tomto roce velké plány. Firma chce během následujících 12 měsíců oznámit 2 nové důležité technologie, prozatím ale o nich nechce nic říct. Oznámit má také kolem 20 nových produktů, z nichž některé mají Dell dostat na nové trhy. A konečná není ani s akvizicemi. „S nákupy ještě rozhodně nejsme hotoví,“ dodal tajemně Darren Thomas.

Diskuze (6) Další článek: Google má web, který radí androidím designérům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,