Dell: Už nejsme počítačová společnost, měníme se

Dell se začíná stranit tomu, na čem vyrostl. Byznys s osobními počítači musí ustoupit IT službám a softwaru s vyšší marží. Firma představila také nové serverové produkty.

Connect z Londýna: Americká společnost Dell se dobrovolně vzdává nálepky výrobce osobních počítačů, které firmu proslavily po celém světě, a hodlá se zaměřit na výnosnější a atraktivnější byznys. Svým zákazníkům chce nabízet především IT služby, jež jsou úzce provázány se serverovým byznysem. „Už nejsme počítačová společnost, ale firma poskytující IT služby a řešení,“ řekl včera před zraky novinářů a analytiků zakladatel a výkonný šéf společnosti Michael Dell.

Dell už o transformaci celé společnosti začal opatrně informovat zhruba před rokem. Nyní po několika úspěšných akvizicích a naplňování stanovených plánů může konečně celou misi veřejně více rozvinout. „Pozorujeme, že se IT byznys mění,“ vysvětloval Michael Dell svá rozhodnutí. „Hovory, které dnes vedeme se zákazníky, jsou podstatně odlišné od toho, jaké jsme vedly dříve. To se mluvilo především o krabicích, dnes je to o službách,“ doplnil.

Jít tam, kam řekne zákazník

Zatímco dříve na trhu existovalo mnoho různých výrobců a dodavatelů serverového hardwaru, dnes se velké firmy snaží postavit vlastní kompletní hardwarové a softwarové portfolio. Chování zákazníků je totiž zásadně odlišné. Už nechtějí nakupovat síťové technologie, servery, úložné systémy a software zvlášť od různých firem. Místo toho raději koupí službu, kvůli které dříve systémy stavěly.

Klepněte pro větší obrázek
Není to jenom o krabicích. Michael Dell přesouvá firmu od počítačů k byznysu s vyšší marží.

Dell tak v průběhu několika posledních let odkoupil společnosti, díky kterým může takovou skládanku nabídnout. Pohltil například síťovou firmu Force10 Networks, úložné technologie EqualLogic a Compellent a začíná budovat novou softwarovou divizi. Namísto dodávání pouhých serverových krabic tak může dodávat kompletní fungující systém na klíč.

O stejné kroky se snaží také konkurence včele s HP, Ciscem a dalšími firmami. Michael Dell je si toho vědom a podniká proto kroky, které jeho firmu udrží ve hře. „Dell se transformuje, aby mohl zůstat v popředí,“ řekl. Pokud by firma vyráběla pouze servery a osobní počítače, brzy by mohla úplně vypadnout ze hry. Velikost trhu s osobními počítači je navíc odhadována na „pouhých“ 250 miliard dolarů, zatímco v případě IT byznysu se hraje o částku 2,75 bilionu dolarů. Služby a software navíc pracuje s mnohem vyšší marží, než smontované počítače. „Jsme na cestě změnit náš byznys a prozatím to funguje,“ dodal Dell.

Do nové strategie Dellu tak proudí většina energie, pozornosti a investic. Změna kurzu ale neznamená, že by firma na osobní počítače úplně zanevřela. Jako světová trojka na trhu stále těží z toho, že jako významný odběratel hardwarových komponent pro své počítače získává od výrobců serverové součástky za výhodnější ceny. Pokud by Dell s počítači přestal, už by nejspíše nebyl schopný nakupovat tak levně.

Otrkaný Dell

Pro ponechání tradičního byznysu také mluví čísla. Prodej osobních počítačů a notebooků stále tvoří nadpoloviční část z celkových příjmů společnosti. Na tržbách 61,5 miliardy dolarů v loňském roce se více než 33 miliardami podílely právě počítače. Vedení firmy se ale snaží misky vah převážit na stranu IT služeb. „Složení příjmů našeho byznysu postupně měníme,“ potvrdil v Londýně aktuální vývoj prezident enterprise divize Dellu Brad Anderson. Údaje za poslední čtvrtletí ale stále mluví ve prospěch „zapovězeného“ byznysu.

Klepněte pro větší obrázek
Vítejte, přišli jsme zatopit konkurenci. Prezident regionu EMEA Aongus Hegarty.

Dell v posledním roce ztratil na trhu s osobními počítači pozici celosvětové trojky. Firma tvrdí, že jí jde především o ziskovost a co nejvyšší marže, ne o podíl na trhu. Přesto se stále bude snažit počítače hodně prodávat, mimo jiné i v Česku. Chystají se také tablety na Windows 8.

Michael Dell, který se díky sebevědomému vystoupení na pódiu definitivně zbavil nálepky stydlivého introverta, společně s nastavením kurzu oznámil rovněž příchod několika produktových novinek pro tento rok. Firma představila dvanáctou generaci serverů PowerEdge a novou řadu úložných systémů EqualLogic pracujících s moderními technologiemi a SSD disky. Vše to zaštítila novým analytickým a správcovským softwarem a propojila 10gigabitovou sítí. Servery, storage systémy a síťové prvky nyní mohou komunikovat pomocí 10GbE.

Klepněte pro větší obrázek
S novým železem k naplnění vize.

Servery mimo jiné pracují s novými procesory Intel Xeon E5, jsou osazeny grafickými kartami pro větší výpočetní výkon a datová centra nyní mohou být chlazena čerstvým vzduchem namísto klimatizace. Do popředí se u Dellu dostávají také virtuální sítě. „Síťový byznys se dramaticky mění, od fyzických komponent k virtuálním,“ míní Brad Anderson a dodává, že tento způsob komunikace umožní do sítí promítat Mooreův zákon. Zkvalitnění sítí rovněž Dellu umožňuje spolupracovat s Citrixem a nabízet technologie pro vzdálené desktopy (VDI).

Dell představil nové serverové produkty pár dní po konkurenčním HP, které v Las Vegas oznámilo, že s novými servery hodlá změnit trh. Michael Dell je ale trochu jiného názoru. „Jistá firma před pár dny mluvila o 150 inovacích. Nicméně jsem si uvědomil, že většinu těchto inovací znám – z naší předchozí generace serverů,“ řekl útočně. „Myslím si, že máme nejlepší servery ze všech.“

Diskuze (2) Další článek: Holoflektor: Co dokáže Kinect, obří televize a zrcadlo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,