Dell: Virtuální sítě budou nové velké bitevní pole

Dell se po odchodu z burzy opět cítí plný sil a má jasnou strategii. Firma věří, že nastupuje trend softwarově definovaných sítí. Více popisuje viceprezident Dominique Vanhamme.

Na silnou budoucnost takzvaných softwarově definovaných sítí (SDN) začíná věřit stále více tradičních hardwarových společností. Velkou část své budoucnosti na tomto fenoménu chce stavět také z burzy stažený Dell. „Virtuální sítě budou nové velké bitevní pole, na kterém se bude hrát o standardy a peníze,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz viceprezident síťového byznysu v Dellu pro Evropu, Blízký východ a Afriku Dominique Vanhamme.

SDN umožňuje se částečně zbavit závislosti na hardwarových síťových prvcích, jakými jsou routery a switche, které nyní slouží jako podklad a „inteligence a logika“ se přesouvá na úroveň softwaru. Je to princip podobný serverové virtualizaci, kdy se na fyzickém hardwaru může vytvářet větší množství virtuálních jednotek. To dokáže ušetřit peníze, stavět cloudy a tak dále.

Podle viceprezidenta Dellu jde nasazování virtuálních sítí postupně. „Ne všichni ze začátku nasazují úplně vše, ale převládají přípravy infrastruktury tak, aby do budoucna bylo možné funkce rozšiřovat,“ vysvětluje Vanhamme. „Nejdříve tedy na řadu přicházejí takzvané SDN controllery, na kterých pak lze stavět.“

Virtuálno na všech úrovních

Na úplné rozšíření virtuálních sítí je údajně třeba si počkat zhruba 3 až 4 roky. SDN se ale podlé zástupce Dellu nestává pouze záležitostí lokálních sítí (LAN) například v datových centrech, ale také rozsáhlých a geograficky oddělených sítí (WAN) a poskytovatelů internetu a mobilních operátorů. Tento trend je možné pozorovat nejenom na dodávkách a produktech Dellu, ale také jiných společností. Například Oracle minulý týden koupil společnost Corente, která slouží právě pro budování SDN ve WAN sítích.

Na hardwarové výrobce jsou vlivem nástupu SDN kladeny větší nároky na tvorbu softwaru, ne pouze hardwarové části. „Software dnes tvoří onu magii, ale hardware se pro to všechno musí optimalizovat,“ vysvětluje Vanhamme.

Výrobci typu Dell se proto snaží velice úzce spolupracovat se společnostmi, které vyvíjí virtualizační nástroje. Dell hodně věří VMwaru, který postupně uvádí do chodu svojí vizi softwarově definovaných datových center, ve kterých se kromě virtuálních serverů a sítí virtualizuje také úložné prostředí.

„VMware má předpoklady stát se lídrem na trhu SDN, podobně jako se mu to podařilo u virtualizace serverů,“ tvrdí Vanhamme. „Budou (VMware) tlačit trh v jasném směru.“

U českých zákazníků prozatím SDN tolik nerezonuje, ale i oni se na tyto věci chystají. „V současné době je veliký zájem o virtualizaci storage, sítě ale určitě přijdou také,“ vzkazuje šéf zdejší pobočky VMware Michal Stachník.

Opět svobodný Dell

Dellu údajně v optimalizaci hardwaru a software hodně pomáhá takzvaný complete stack, tedy serverová „krabice“, ve které jsou vedle serverů dodávány také storage, síťové prvky a na to navrstvený software. „Tato kombinace je pro nás velice důležitá, umožňuje totiž poznávat, co se děje v jednotlivých vrstvách. Sítě pak umožňují ostatnímu hardwaru pracovat lépe a výkonněji,“ popisuje Vanhamme.

Dell vidí i díky SDN možnost nadále v síťovém byznysu růst. Aktuální čísla je kvůli stažení z burzy těžké získat, poslední vývoj nicméně ukazoval, že se Dellu v tomto byznysu růst daří. „Očekáváme, že poroste celý síťový trh o řádově jednotky procent,“ říká Vanhamme.

Další prodeje má hnát také přechod z 10Gb portů na 40Gb. „Čtyřiceti gigabit je nový deseti gigabit, stává se novou normou,“ konstatuje viceprezident Dellu. Podle jeho mínění prozatím není třeba tolik řešit 100Gb, protože „dnes není standard a zákazníci jsou tak uzamčení pouze u jednoho dodavatele“. Zřejmě naráží na Cisco, které už 100Gb spoje dodává i do Česka.

Síťový byznys by měl těžit také z toho, že neustálé narůstá datový tok nejenom v rámci datových center, ale také mezi datovými centry. „Postupně se tedy bude zvyšovat poptávka po službách kolem designu těchto datových komplexů,“ doplňuje Vanhamme s tím, že lepší design datové toky zefektivní a zlepší.

Dell po loňském odchodu z burzy působí hodně aktivně. Údajně se skutečně začíná naplňovat to, proč se firma z veřejného obchodování stáhla – je možné vykonávat dlouhodobou strategii a neřešit krátkodobé nálady akcionářů. „Opět máme jasnou strategii, věci jsou mnohem jednodušší a je prostor pro to zkoušet nové věci,“ zakončuje Dominique Vanhamme.

Váš názor Další článek: Unicorn zabodoval ve Skandinávii, dodá software pro energetický trh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,