Dellu se po odchodu z burzy daří velice dobře

Dell už začal fiskální rok, ve kterém se nemusí zodpovídat Wall Street. Svědčí mu to. Pobočky mají více možností, firma roste nejrychleji v sítích a úspěšné je i datacentrum na kolečkách.

Connect.cz z Frankfurtu: Důvody toho, proč Dell odešel s burzy a znovu se stal soukromě vlastněnou společností, už jsou dnes všeobecně známé: firma prochází přerodem z výrobce počítačů na silného hráče v datových centrech a cloudu, potřebuje dlouhodobou strategii a naopak nepotřebuje tlak a krátkodobé cíle analytiků a akcionářů. Zdá se, že Dellu nový status prozatím sedí.

Konec nadvlády Wall Street se projevuje třeba na postupném rozvazování rukou lokálním pobočkám Dellu. Podle informací Connect.cz už není vše tak centralizované a třeba i česká sekce si může více sama určovat, jak naloží s penězi. „To do budoucna rozhodně může být naše velká výhoda, konkurence je mnohem více svázaná,“ říká Ondřej Bačina z českého Dellu a potvrzuje tak slova dalších lidí z trhu.

Dell se tradičně v Evropě snaží prodávat zejména přes partnery, na přímý prodej jsou totiž zdejší trhy příliš odlišné a tím pádem i drahé. „Investujeme další miliony dolarů do rozšíření partnerského programu,“ vzkazuje prezident Dellu pro Evropu, Blízký východ a Afriku Aongus Hegarty.

Nejrychleji rostoucí firma v sítích

„Jsme nejrychleji rostoucí společností se síťovými technologiemi na světě. Rosteme třikrát rychleji než trh,“ cituje v rozhovoru pro Connect.cz poslední měřitelné výsledky viceprezident Dellu pro tuto oblast Tom Burns. Kouzla s čísly samozřejmě mohou být všelijaká, oslovení analytici nicméně slibnou pozici Dellu potvrzují. „Hraje jim do karet vývoj na trhu. Zákazníci se přestávají bát virtuálních sítí a kupují klidně i levnější hardware, který virtuální sítě umožní nasazovat,“ vzkazují analytici.

Klepněte pro větší obrázek
Do partnerů investujeme další miliony dolarů, tvrdí Aongus Hegarty.

„Aktuální vývoj napovídá tomu, že budoucnost datových center je softwarově definovaná s tím, že na pozadí toho bude stát inteligentní hardware,“ souhlasí Burns. Na virtuální sítě (SDN) se nicméně soustředí také ostatní hráči na trhu, proč tedy Dell roste tak rychle? Jedním z velkých faktorů má být to, že firma vsadila na otevřenost a nabízí nízkou cenu.

„Zákazníci proměňují jejich datová centra a chtějí je mít co nejvíce otevřená,“ popisuje Aongus Hegarty. Cena společně s dobrou kvalitou ale rovněž hraje roli. „Dell dokáže při výběrových řízeních s cenami hodně pod konkurenci a v podstatě se tak potvrzují dřívější zvěsti, že agresivní cenová politika má zajistit nákup tržního podílu,“ shodují se analytici.

Dell dokáže v některých oblastech růst také v oblasti storage zařízení pro ukládání dat. Společnost na mnoha trzích, například v Česku, není brána jako tradiční hráč na tomto poli a musí si pozici teprve získat. Storage Dellu i tak v Evropě roste dvojciferným tempem (prodané kusy) a pomoci opět může nástup virtualizace, tentokrát storage zařízení. V případě této virtualizace se storage často přesouvá do serverů a právě tam je Dell silný velice.

Datacentrum na kolečkách jede

Dellu se každopádně daří také v další zajímavé oblasti. Společnost před několika měsíci vydala přístroj nazvaný VRTX (Vertex). Jde o takové „datové centrum na kolečkách“, tedy v podstatě mobilní serverovou stanici. Dell hlásí, že se toto zařízení si už koupily „tisícovky“ zákazníků po celém světě a výhled do budoucna je rovněž slibný. V nových revizích totiž přibývají další funkce a možnosti.

Vertex se usadil také v Česku. „Prodali jsme asi 60 kusů a stále registrujeme solidní zájem,“ konstatuje Ondřej Bačina. „Nedávno jsme například pořádali setkání pro zákazníky, kde jsme jim Vertex předvedli a velká část z nich poté přišla, že plánují nákup. To rozhodně nebývá zvykem.“ Vertex je u nás oblíbený zejména u firem s pobočkami mimo centrálu. V zahraničí se ale dá najít také mnoho netradičních nasazení, třeba na lodích a podobně.

 
Pobočky Dellu získávají větší volnost a více možností. To může v budoucnu vytvořit solidní konkurenční výhodu.
 

Dell ještě před svým stažením z veřejného obchodování stihl nakoupit více než desítku firem, za pomocí kterých nyní postupně inovuje své produkty. Akvizice postavily také základ pro novou softwarovou divizi, jež nyní celou společností prostupuje. „Tato divize v našich nových aktivitách hraje zásadní roli,“ tvrdí Tom Burns.

Tato slova potvrzuje i jeden čerstvý nákup – Dell získal společnost StatSoft, která je velice aktivní i na českém trhu. Vedení naší pobočky Dellu už bylo v kancelářích StatSoftu na Zličíně na návštěvě a plánuje se užší integrace, nejspíše i včetně stěhování na Chodov. Rozsah zákazníků StatSoftu v České republice je údajně tak velký, že se kryje s mnoha současnými zákazníky Dellu.

StatSoft se každopádně pro Dell jeví důležitě. „Umožňuje nám a našim zákazníkům rozumět datům,“ tvrdí Aongus Hegarty. Jeho společnost nicméně chce s daty pracovat i jinak – přes Hadoop. V něm vidí solidní příležitosti na další zlepšování hospodářských výsledků. „Hadoop skutečně začíná ve firmách rezonovat a to, že mu firmy jako Dell nebo nově Intel (ten investoval do firmy Cloudera) dávají podporu, jeho adopci ještě více urychlí,“ myslí si Tom Burns. „Hadoop, OpenStack a další rozhodně nastupují.“

Co když ale všechen ten růst kolem Hadoopu, SDN, OpenStacku a dalších moderních technologií zapříčiní, že firmy nebudou chtít od tradičních hardwarových firem už nic kupovat a budou to dělat podobně, jako Google, Facebook a další? „Zákazníci potřebují podporu a jistotu,“ argumentuje Burns.

Cestu autora na konferenci Dell Enterprise Forum 2014 hradila společnost Dell.

Diskuze (15) Další článek: Čeští click2stream se dostali do prestižního 500 Startups v Silicon Valley

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,