Dial Telecom koupil třetinový podíl v ČD-Telematika

O zbývající třetinový podíl ČD-Telematika měly velký zájem České dráhy, nakonec ho ale získal expandující Dial Telecom. Ten tak má přístup k další obří optické síti.

Zhruba třicetiprocentní balík akcií podniku ČD-Telematika našel nového majitele. Od minoritních akcionářů ho koupila společnost Dial Telecom, která tak ke své rozsáhlé síti získává také lepší přístup k páteřním datovým linkám táhnoucím se zejména podél vlakových kolejí v Česku. Optická síť Telematiky má 3,5 tisíce kilometrů a kolem pěti set přístupových bodů.

Obě společnosti obchod potvrzují, ani jedna však oficiálně nekomentuje, na kolik přišel. Podle informací, se kterými přišel deník MF DNES, a které Connect.cz u svých zdrojů ověřil, cena mohla dosáhnout až na 200 milionů korun.

Téměř 60 procent akcií v ČD-Telematika drží České dráhy, dvě procenta pak patří železničním odborům. Dial Telecom získal zbývající podíl od více podílníků, konkrétně od firem Nyland Holding a Titulus. Malý podíl dodala také Morávka Centrum. První dvě zmiňované společnosti mají sídlo v Nizozemsku, jsou nicméně v rukou českých vlastníků.

Nově s Wi-Fi zdarma

O podíl, který Dial Telecom získal, měly delší dobu zájem také České dráhy, které by se tak staly téměř stoprocentním vlastníkem. Stát díky ČD-Telematika i tak hraje silnou roli na českém telekomunikačním trhu. Vedle ministerstva dopravy na ICT trhu ve značné míře figurují také další rezorty – například ministerstvo vnitra s Českou poštou nebo ministerstvo financí se Státní tiskárnou cenin.

Klepněte pro větší obrázek
Páteřní síť ČD-Telematika tahnoucí se zejména podél vlakových kolejí.

ČD-Telematika je výdělečný podnik, i když s klesající tendencí. V roce 2013 vygeneroval obrat ve výši 1,1 miliardy korun se ziskem 19 milionů. Firma v loňském roce najala z T-Mobilu a T-Systems Miloše Mastníka, který se nyní stará o rozvinutí obchodu a marketingu.

Jednou z nových marketingových aktivit Telematiky je postupné zpřístupňovaní zdarma dostupných Wi-Fi sítí na vlakových nádražích. Spoty je možné najít prozatím pouze v Pardubicích a v Praze na hlavním a Masarykově nádraží. Koncem roku se do služby registrovalo šest tisíc uživatelů.

Pro Dial Telecom je odkup podílu v ČD-Telematice jednou z dalších strategických investic, o které firma už nějakou dobu mluví. Dial se například na podzim loňského roku plně sloučil s původně dceřinou společností MAXPROGRES telco, díky čemuž získal dalších 500 kilometrů optických tras a přístup do větších tuzemských měst. Dial Telecom rovněž koupil podniky STAR 21 Networks a Telemetry Services. Spojil se také s provozní částí ET Telekomunikace.

Dial Telecom v Česku provozuje téměř pět tisíc kilometrů optických kabelových tras s tím, že v má také metropolitní síť v Praze. Ta pojme 185 kilometrů kabelových tras a 12 tisíc kilometrů optických vláken. Dohledové centrum Dialu je alokováno rovněž v Praze.

Datové a internetové služby tvoří zhruba 60 procent celkových tržeb Dial Telecomu. Společnost podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2013 utržila 817,5 milionu korun se ziskem 24,3 milionu. Tržby meziročně poklesly o 4,3 procenta, firma se ovšem odvolává na celkových pokles výkonnosti telekomunikačního trhu.

Diskuze (1) Další článek: Acer představil herní notebook Nitro 3D s Kinectem [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,