Dnes začíná konference WCIT-12, která rozhodne o osudu internetu

Po měsících příprav a zákulisního jednání dnes začíná dlouho očekávaná konference WCIT-12, tedy World Conference on International Telecommunications 2012. Jak jsme vás už informovali před několika týdny, Google zorganizoval veřejnou petici, ve které varuje, že by mohly členské země využít konference k tomu, aby se dohodly na nové úpravě pravidel internetu. Ten je doposud korigovaný několika organizacemi jako třeba ICANN, ale nemá jednotné řízení v nějakém centrálním úřadě.

Mnohé země by rády nastavily pravidla tak, aby tímto centrálním úřadem pro internet byla Mezinárodní telekomunikační unie ITU, která konferenci organizuje. Podle některých agentur je o tom dokonce přesvědčena většina delegátů, kteří dnes přijeli do Dubaje a budou zde jednat téměř dva týdny. Odpůrci poukazují na to, že ITU je stará a poměrně zkostnatělá instituce, která vznikla ještě v dobách telegrafů a nemůže spravovat mladý a doposud ještě nespoutaný internet.

Některé země by pak mohly ITU využít pro to, aby prosadily nové typy regulace internetu včetně toho, aby se platila jakási forma internetového přeshraničního cla. Takový Google by pak musel za dostupnost v konkrétní zemi platit speciální daň. Stejně tak ale i všichni internetoví podnikatelé, kteří by chtěli své produkty nabízet v cizině. Tím pádem by bylo dovršeno rozbití univerzálního internetu, jehož služby už dnes výrazně ovlivňují například různá licenční pravidla vydavatelských domů a legislativa, takže například hudební a filmové streamovací služby nemají globální pokrytí.

WCIT-12 prý hodlají využít také Čína a Rusko, které chtějí získat větší vliv na správu internetu, klíčová organizace ICANN, která standardizuje a rozděluje IP adresy, totiž vzhledem k historickému původu internetu sídlí v Kalifornii. Toho se děsí zejména bojovníci za svobodu internetu, poněvadž lze očekávat, že by se právě tyto země zasadily o větší prosazování cenzurních a blokačních praktik na mezinárodní úrovni.

Účast Číny, která je na webu symbolem velkého čínského firewallu, by pak celé „nové vedení internetu“ jedině zdiskreditovala.

Proti přebírání kompetencí do ITU je rázně postavily USA ale také EU. Evropský parlament před dvěma týdny přijal rezoluci, která nabádá členské země Unie, aby podobné snahy na konferenci rázně odmítly.

Vedle oficiálního zpravodajství z konference vznikl také web WCITLeaks.org, který se bude snažit zveřejnit i zákulisní a případně tajné informace z jednání.

Diskuze (25) Další článek: Yahoo v Mexiku hrozí obří pokuta, která by mohla ohrozit celou firmu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,