Dnes začne boj o LTE v Česku: PPF vs. posílený T-Mobile

Dnes začne dle harmonogramu přihazování v dlouho očekávané aukci Českého telekomunikačního úřadu o udělení práv k využívání rádiových kmitočtů pro provoz komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Uvolněné kmitočtové bloky umožní rozvoj sítí čtvrté generace LTE, která přinese rychlé mobilní internetové připojení.

Do aukce se přihlásilo pět firem. Nejvíce sledovanými aktéry jsou PPF, tedy nový vlastník české Telefóniky, a T-Mobile, který těsně před aukcí posílil svou pozici v České republice oznámením nákupu telekomunikační společnosti GTS – více informací zde. Tato silná dvojice však bude mít ještě tři protivníky: Sazku, Revolution Mobile odtržený od PPF a samozřejmě také Vodafone.

Vyvolávací cena je 8,7 miliardy korun, výnos se očekává minimálně 10 miliard korun. Původně aukce proběhla již na jaře a cena se vyšplhala přes 20 miliard korun, ovšem Český telekomunikační úřad ji poté zrušil kvůli chybným podmínkám.

Za běžné zákazníky můžeme doufat, že aukce rozhýbá český mobilní trh a rozvoj rychlého mobilního internetu a nenahraje strategickému protahování investic do moderní infrastruktury.

Diskuze (7) Další článek: Počítače a elektronika po Vánocích zdraží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,