Do vývoje virtuální i rozšířené reality investuje většina technologických velikánů

  • Virtuální a rozšířená realita už je v hledáčku většiny velkých technologických hráčů
  • Kdo všechno investuje a na čem pracuje?
  • Jaký lze čekat souboj?

Apple

Apple je známý svým tajnůstkářstvím a nelze se tak divit, že žádné oficiální informace o nějakém produktu z oblasti virtuální nebo rozšířené reality není vidu ani slechu. Apple si však patentoval mnoho různých systémů pro rozšířenou i virtuální realitu pomocí mobilního telefonu a během posledních let koupil několik menších společností, které se těmito oblastmi zabývají.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka ze staršího patentu Applu pro využití telefonu pro virtuální realitu v brýlích s dálkovým ovladačem

Nedávno to tak byla například akvizice Flyby Media, kteří spolupracovali na projektu Projekt Tango pro trojrozměrné mapování reality pomocí kamer a to i velkých prostor a celých budov. Pro Apple začal pracovat i expert na virtuální realitu – Doug Bowman, který byl původně univerzitním profesorem se zaměřením interakce člověka a počítače. Mezi další koupené společností patří například Metaio, Faceshift, Emotient nebo PrimeSense (původní technologie Kinectu).

Vybrané články o Applu a AR/VR

Podle čerstvých neoficiálních informací tak Apple pracuje na vlastním řešením, kterému se věnuje tým několika stovek lidí, mezi kterými jsou i experti z týmů, jež pracovali na kameře Lytro nebo Hololens.

Sám Tim Cook se v rozhovoru vyjádřil, že virtuální realita má některé zajímavé možnosti použití. Apple ale rozhodně není společnost, která pospíchá s uvedením produktu pro novou kategorii, obvykle se snaží vše doladit k tomu, aby to bylo skutečně použitelné pro obyčejného člověka. A první generace řešení pro virtuální nebo rozšířenou technologii bude nejspíše hlavně pro nadšené geeky.

Podle informací Wall Street Journal a ředitele Jeremy Bailensona navíc inženýři Applu začali po 13 letech absence opět navštěvovat laboratoře Stanfordu zaměřené na virtuální realitu – třikrát za poslední tři měsíce, takže se určitě něco chystá.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,