Drb týdne: Intel chce za 30 miliard dolarů koupit GlobalFoundries, bývalé továrny od AMD

Podle zdrojů blízkých listu Wall Street Journal se prý Intel zajímá o převzetí konkurenční společnosti GlobalFoundries, ve hře je až 30 miliard dolarů. Ani jedna ze stran se však ke spekulacím nechtěla vyjádřit.

Na obchodu by bylo pikantní to, že by Intel získal továrny, které kdysi patřily jeho hlavnímu rivalovi AMD. Firma se totiž před 13 lety rozhodla oddělit návrh od výrobu čipů, pro to druhé vyčlenila zvláštní společnost GlobalFoundries, v níž si nechala minoritní podíl, ale většinu prodala investičnímu fondu Mubadala. Postupně se však AMD akcií zbavilo a dnes jsou továrny plně v držení firmy ze Spojených arabských emirátů.

Donedávna držela firma GlobalFoundries krok s konkurencí, ale nepovedl se jí přechod na pokročilejší výrobní technologie. Vzdala tak vývoj 7nm litografie a dodnes je jejím vrcholem 12nm proces, mírně vylepšená varianta 14nm, který si společnost licencovala od Samsungu.

Mubadala ale má plán rozšířit výrobní kapacity a snad v budoucnu nabídnout i „nižší nanometry“. Pomoci k tomu měly peníze z veřejné emise akcií, která je naplánovaná na přelom roku. Pokud by se však Intel rozhodl koupit Global Foundries, IPO by ani neproběhlo.

Je však otázkou, nakolik mají insideři Wall Street Journalu přesné informace. Obchod podobných rozměrů by totiž nejspíš ani neprošel přes antimonopolní úřady. Konkurence ve výrobě čipů ubývá a GF je pořád významným hráčem pro odvětví, která nezávisí na těch nejmenších tranzistorech.

Nový Intel

Z hlediska Intelu by ale akvizice smysl dávala. Firma plánuje investovat desítky miliard dolarů v USA i Evropě na rozšíření sítě továren. Pohlcením GF by získala vhodné prostory v Německu, Singapuru a Spojených státech, již připravenou infrastrukturu a především kvalitní odborníky. A pokud by Intelu po zpackaných 10nm čipech vyšla 7nm generace, firma by už zase mohla soupeřit s TSMC a Samsungem.

Zapadlo by to i do letos oznámeného plánu na větší otevřenost Intelu. Nový šéf firmy Pat Gelsinger totiž řekl, že sami chtějí využívat výrobních kapacit jiných společností (už spolupracují s TSMC) a že naopak Intel poskytne továrny partnerům. Jednou by tak paradoxně mohl produkovat i čipy pro AMD. To totiž prodloužilo smlouvu s Global Foundries a zavázalo se odebírat velký objem waferů až do roku 2024.

Pro jistotu ale ještě opakujeme, že Intel zatím zájem o Global Foundries nepotvrdil a že takový obchod by s velkou pravděpodobností narazil u tržních regulátorů.

via Tom's Hardware

Diskuze (2) Další článek: Třetí testovací sestavení Windows 11 opravuje chyby a ladí design. Podívejte se na novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,